Noii guvernanți vor creșterea taxei pentru rovignetă și au de gând să introducă o taxă fixă pe bilet pentru companiile din domeniul aerian care nu au sediu fiscal în România.
Noii guvernanții își propun să elimine consiliile de administrație supradimensionate de la companiile de stat, să închidă companiile cu pierderi cronice, iar instituții precum ANCOM și ASF să aibă plafonate salariile. De asemenea, vor exista noi listări de companii de stat.
Numărul angajaților din administrația centrală ar urma să fie redus cu 20%, prevede un draft al Programului de guvernare, analizat de Profit.ro. Având în vedere că în prezent sunt 837.000 de posturi ocupate în administrația centrală, ar rezulta că viitorul guvern vrea să scape de circa 167.000 de bugetari, deși circa 680.600 de angajați sunt în educație, sănătate, Poliție, Jandarmerie și Armată. De asemenea, programul de guvernare prevede reducerea numărului de paturi cu spitalizare continuă cu peste 20% până în 2030, precum și creșterea cu 20% a bazei de contribuabili la sănătate, prin eliminarea excepțiilor, de la 6,3 milioane în prezent.
Creșterea impozitului pe dividende la 16%, taxarea suplimentară a jocurilor de noroc și pariurilor, eliminarea facilităților de TVA la tranzacțiile imobiliare au fost incluse sunt în Programului de guvernare 2025-2028.
Guvernul condus de Ilie Bolojan va crește o serie de taxe, precum impozitul pe dividende de la 10% la 16%, va păstra o ingură cotă redusă de TVA, de 9% (valabilă pentru alimente, medicamente, energie și lemne de foc), va impune contribuție la sănătate pentru pensiile de peste 4.000 de lei, va taxa profitul excesiv al băncilor pentru o scurtă perioadă, va crește taxarea la jocuri de noroc și va elimina facilitățile de TVA la tranzacții imobiliare. De asemenea, vizează modificări de taxare în ce privește câștigurile din criptomonede și a celor de la bursă, taxarea închirierii proprietăților pe termen scurt (AirB&B, Booking, platforme naționale, etc.) și taxarea veniturilor de pe platformele social media (Facebook, Tiktok, Youtube, etc), această ultimă măsură fiind gândită în comisia tehnică de săptămânile trecute, potrivit informațiilor Profit.ro, ca un răspuns la impactul unor rețele sociale în alegeri.
Reforma sistemului fiscal, prin eliminarea excepțiilor și creșterea eficienței colectării, restructurarea companiilor de stat, reducerea cheltuielilor administrative și limitarea beneficiilor nejustificate, reforma pensiilor speciale și comasarea instituțiilor redundante cu reducerea birocrației sunt doar câteva din obiecticvele cuporinse în acordul politic convenit între Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, Uniunea Salvați România, Uniunea Democrată Maghiară din România și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale din Camera Deputaților.
Tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani vor putea înființa și administra un nou tip de societate cu răspundere limitată (S.R.L.), care se va numi ”firmă de exercițiu" și va avea abrevierea "S.R.L.- F.E.". Un tânăr va putea înființa sau dobândi calitatea de asociat într-o singură firmă de exercițiu, iar în acest scop va avea nevoie de acordul părinților, conform unui proiect analizat de Profit.ro.
Facturile la energie au fost ținute sub control, prin plafonarea prețurilor la energie, fiind România în top 5 cele mai mici prețuri din UE la energie. Acum, după 1 iulie, continuăm cu sprijin pentru consumatorii vulnerabili.
Fiecare instituție publică poate fi auditată pentru a vedea dacă își cheltuie eficient banii, fiind nevoie și de o transparentizare a cheltuielilor publice la companiile de stat sau la instituții precum ASF, ANRE, ANCOM, a declarat președintele PNL și al Senatului, Ilie Bolojan, favorit la a fi nominalizat ce premier de președintele Nicușor Dan.
Președintele Senatului, liderul PNL Ilie Bolojan, spune că în anumite sectoare avem prea mulți angajați, iar asta înseamnă că în anumite sectoare există privilegii, unde, în mod cert, fondurile de salarii pot fi corectate.