Discuțiile recente privind măsurile de reducere a deficitului bugetar au pus pe tapet o serie de soluții „originale”, puțin sau deloc încercate în alte state ale Uniunii Europene, semnalează Valentin Lazea, economistul șef al BNR.
Impozitul progresiv cu o cotă de 20%, aplicat asupra părții de venit brut care depășește 17.300 de lei pe lună, 207.300 lei pe an, ar aduce la bugetul statului încasări de 11,7 miliarde de lei (0,6%) pe an, potrivit calculelor PSD, obținute de Profit.ro.
În primii doi ani (2023 și 2024) de la introducerea impozitului pe bacșiș, veniturile la buget au fost de doar o treime din estimările inițiale, iar pentru anul 2025 nivelul estimat este similar, conform datelor analizate de Profit.ro.
Dragoș Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan, confirmă că taxarea pe tranzacțiile bancare, anunțată în premieră de Profit.ro, a fost discutată în negocierile de la Cotroceni.
Consilierul în cadrul BNR Eugen Rădulescu afirmă, despre o posibilă taxare pe tranzacțiile bancare anunțată în premieră de Profit.ro, că este o aberație și că cine propune așa ceva nu înțelege economia de piață și își imaginează că ia măsuri în care „banii vor veni din cer”.
Pe masa discuțiilor privind măsurile de echilibrare a bugetului, incluzând creșteri de taxe și tăierea unor cheltuieli din sectorul bugetar, a fost avansată, dinspre mediul de afaceri, și ideea unei taxe universale aplicate tuturor tranzacțiilor, pe „orice mișcare de bani din economie”, spun pentru Profit.ro surse politice participante la negocierile prezidate de Nicușor Dan.
Decizia finală pentru aderarea Bulgariei la zona euro va fi luată pe 8 iulie de către Consiliul UE pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN).
Cele aproximativ 900 de mii de întreprinderi mici și mijlocii (IMM), dar și instituțiile publice, școlile sau spitalele vor fi nevoite să achite, de la 1 iulie, data la care expiră măsurile de plafonare a prețurilor la energie electrică, facturi mai mari și cu peste 50% decât în prezent, în funcție de furnizorul cu care au semnate contracte, conform datelor analizate de Profit.ro.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a provocat un val de reacții.
Ministerul Finanțelor a cerut Fondului Monetar Internațional (FMI) un document de consiliere.