Reorganizarea Antifraudei pe structuri județene, care să funcționeze în paralel cu actualele structuri regionale, prevăzută în legislație să intre în vigoare de la 1 iulie (mâine), a fost abrogată prin ordonanță de urgență adoptată astăzi de către Guvern. Structurile județene ale Antifraudă au fost pregătite încă din luna mai, cu oameni alocați pe posturi. Având în vedere decizia de astăzi, structurile județene pregătite pentru operaționalizare mâine, încetează să existe.
Obligația utilizării sistemului e-Factură de către micii producători agricoli va fi amânată până la 1 octombrie 2025, prevede o ordonanță de urgență adoptată astăzi de către Guvern. Tot până la 1 octombrie se amână termenul și pentru institutele sau centrele culturale ale altor state care activează pe teritoriul României în baza unor acorduri interguvernamentale.
Sporul pentru condiții vătămătoare va fi redus de la 1.500 de lei brut la 300 de lei, iar numărul de zile suplimentare de concediu de la 3-10 în prezent la 3-5, potrivit ordonanței de urgență adoptate astăzi de către Guvern. Potrivit informațiilor Profit.ro, tăierile sunt prevăzute până la final de 2026.
Guvernul nu a cedat și a decis tăierea drastică a cuantumului sporului de condiții vătămătoare, conform informațiilor Profit.ro.
CSAT a decis că evaziunea fiscală rămâne o vulnerabilitate majoră, care afectează bugetul de stat, slăbește capacitatea instituțiilor de a furniza servicii publice de calitate și creează inechitate între contribuabil.
Noul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, spune că ”am întins plapuma mai mult decât ne permiteam, ignorând regulile jocului și ne-am comportat ca și când resursele ar fi inepuizabile”.
Un e-mail intern transmis în cadrul ANAF și obținut de Profit.ro cere să fie luate măsuri în așa fel încât angajații să nu mai părăsească locul de muncă pentru a protesta.
La nivelul Guvernului se lucrează în prezent la o măsură pentru trimiterea în concediu fără plată timp de 5 zile pe lună a angajaților din sectorul bugetar, au declarat pentru Profit.ro surse sindicale. Măsura ar fi parte a pachetului pregătit de către guvernul condus de Ilie Bolojan pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
Reorganizarea Antifraudei pe structuri județene, care să funcționeze în paralele cu actualele structuri regionale, prevăzută acum în legislație să intre în vigoare de la 1 iulie (mâine), va fi abrogată, prevede un proiect de ordonanță de urgență analizat de Profit.ro.
Angajații ANAF protestează și astăzi împotriva intenției Guvernului de a limita de la 1.500 de lei brut la 300 de lei brut (170-175 lei net) sporul pentru condiții vătămătoare. Potrivit informațiilor Profit.ro, la acest moment sunt proteste spontane la administrațiile județene din Olt, Teleorman, Prahova, Călărași, Dâmbovița, Mureș, Giurgiu, Cluj, Vrancea și Sălaj, iar numărul acestora crește. Angajații ANAF au protestat și vineri.