Persoanele care vor să se asigure opțional în sistemul public de sănătate, prin depunerea unei declarații și plata contribuției de sănătate (CASS) calculată la nivelul a 6 salarii minime pe economie, 2.430 de lei în prezent, vor trebui să achite 25%, adică ușor peste 600 de lei, la momentul la care depun declarația prin care își exercită opțiunea, a stabilit Guvernul la aprobarea proiectului de lege cu măsuri bugetare pe care îl trimite în Parlament.
Băncile care dețin o cotă de piață mai mică de 0,2% din totalul activelor nete ale sectorului bancar din România vor plăti în continuare un impozit suplimentar de 2%, potrivit formei adoptate de către Guvern a proiectului de lege cu măsuri de ajustare bugetară. Pentru restul instituțiilor de credit, cota de impozit suplimentar este prevăzută să crească la 4% începând cu 1 iulie 2025.
Persoanele care se grăbesc să încheie până la final de iulie un antecontract cu scopul de a se asigura că mai pot beneficia la cumpărarea unei locuințe de cota redusă de TVA de 9%, înainte ca această posibilitate să dispară de la 1 august, trebuie să îndeplinească o nouă condiție, dură, introdusă de Guvernul Bolojan în proiectul de lege adoptat în ședința de Guvern.
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a declarat vineri că ANAF-ul trebuie să înceapă să-și facă treaba, pentru că nu se poate să nu răspundă la absolut nimic, el arătând că este nevoie și de o regândire a modului în care se fac controalele.
Premierul Ilie Bolojan a declarat, vineri, depre încasările la buget, că ANAF-ul trebuie să-și facă datoria și că vor modifica legislația legată de legea insolvenței, de executările silite pentru a putea executa mai repede, el precizând că este anormal să ai la o adresă zeci de sedii de companii fictive, cu miliarde de lei restanțe la TVA.
Guvernul a adoptat astăzi proiectul de lege cu măsuri de ajustare bugetară, creșteri de taxe și reducerea unor cheltuieli. Printre acestea, sunt creșterea TVA, cota generală ajunge la 21% iar singura cotă redusă va fi 11%, măsuri dure în ce privește asigurarea de sănătate unde milioane de români coasigurați până acum sau asigurați din oficiu, vor trebui să plătească 2.430 de lei pe an pentru a mai beneficia de asigurare, creșterea dură a impozitului pe dividende, creșterea accizelor, a taxării băncilor și altele.
Anunțata creștere a impozitului pe dividende la 16% începând cu 1 ianuarie 2026 începe deja să-și producă efectele, printr-un fenomen psihologic predictibil: antreprenorii au accelerat distribuirea dividendelor încă din acest moment, atât pentru anul 2024, cât și pentru perioada aferentă din 2025.
Premierul Ilie Bolojan a declarat, vineri, la începutul ședinței de Guvern în care se dezbate primul pachet de măsuri de reducere a deficitului că își propun ca după ședința de guvern să depună proiectul la Parlament, iar cel mai târziu marți, data ședinței ECOFIN, să se intre pe ultima parte a procedurii parlamentare de asumare a răspunderii, după preluarea amendamentelor.
Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social s-a reunit, vineri, la Palatul Victoria, înainte de ședința de guvern care va începe la ora 15.00, în care se va discuta primul pachet de măsuri pentru reducerea deficitului. Blocul Național Sindical, una dintre confederațiile sindicale, a transmis mai multe observații la proiectul de lege privind măsurile fiscale, în care arată că nu se acționează asupra ineficienței deloc ci se taxează și mai mult contribuabilii corecți.
Intenția Guvernului de a dubla taxa pe bănci va face ca băncile românești să fie printre cele mai taxate din Uniunea Europeană, mai ales raportat la nivelul activelor, relevă analiza Profit.ro. Băncile mari au fost în 2024 cele mai profitabile din UE.