Majorarea fiscalității va activa instinctul de protecție al populației, care va migra către forme nefiscalizate pentru consum și înregistrarea veniturilor, crede Florian Libocor, economist șef al BRD. România are de departe cel mai mare gap al taxei pe valoarea adăugată din UE și o creștere a acestei taxe pe consum ar face ca o parte semnificativă din bani să nu fie colectată la buget. Libocor oferă și un scenariu privind impactul creșterii TVA asupra veniturilor și inflației și adaugă că orice măsuri vor fi luate pentru reducerea deficitului bugetar vor fi acceptate mai ușor de populație dacă vor avea caracter temporar.
Valoarea de piață a bunurilor companiei Damen Shipyards Mangalia SA, care operează șantierul naval omonim de la malul Mării Negre, aflată în insolvență de aproape un an, nu ar acoperi nici pe departe, în caz de vânzare, totalul datoriilor înscrise în momentul de față la masa credală a societății, relevă date oficiale analizate de Profit.ro.
Ajustarea deficitului foarte ridicat trebuie să se facă cu măsuri atât pe partea de cheltuieli, cât și pe cea de venituri, spune Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank și fost președinte al Consiliului fiscal. România se detașează în clasamentul european al cheltuielilor publice în câteva zone, cum ar fi ordinea publică sau achizițiile în sănătate. Pe de altă parte, percepția că românii ar plăti taxe mari, cel puțin în comparație cu restul Europei, nu se susține cu cifre, ci se întemeiază pe percepția oamenilor, nemulțumiți de serviciile primite.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, dă asigurări că nu vor fi suspendate fondurile europene pentru România din cauza lipsei de măsuri privind reducerea deficitului bugetar. Tanczos Barna arată că România va lua toate măsurile necesare în urma mesajului Comisiei și a subliniat că așa cum nu au fost suspendate în trecut, nici acum nu vor fi suspendate aceste fonduri.
Comisia Europeană (CE) a atenționat astăzi România, Ungaria și Bulgaria să accelereze eforturile pentru implementarea PNRR, având în vedere că termenul limită este și va rămâne 31 august 2026. Cele trei țări au fost incluse de către Comisie într-un grup separat, țări cu programe PNRR mari și peste 85% din jaloane neîndeplinite.
Comisia Europeană (CE) declanșează împotriva României procedurile ce pot duce la suspendarea accesului țării la banii din PNRR și la fondurile de coeziune, având în vedere că nu a luat măsuri adecvate pentru reducerea deficitului buegatar, situat la 9,3% din PIB anul trecut, cel mai ridicat din UE, a declarat un oficial european în contextul în care astăzi CE publică evaluări privind progresele statelor membre în privința reducerii deficitelor.
Guvernanții români nu au respectat regulile de prudență fiscal în ultimii 35 de ani și au normalizat discursul traiului peste posibilități, spune Valentin Lazea, economistul șef al BNR. Deficitele mari au devenit o țintă, nu un caz atipic, teoria “wage led growth” a dus la inflație și deficit extern, iar pensiile au fost majorate discreționar, totul finanțat cu împrumuturi.
De ce a ajuns România într-o situație economică delicată?
Președintele Nicușor Dan transmite că își menține declarația că nu va crește TVA, în sensul că, în ceea ce îl privește, "toate discuțiile de acum cu partidele pornesc de aici".
Valoarea de piață a bunurilor companiei de stat strategice de apărare cu profil aeronautic Romaero, controlată de Ministerul Economiei și aflată de aproape 1 an și jumătate în insolvență, nu ar acoperi integral, în caz de vânzare, datoriile înscrise în momentul de față la masa credală a societății, relevă date oficiale analizate de Profit.ro.