ULTIMA ORĂ Comisia Europeană, pentru Profit.ro: Ținta de deficit pe 2025 este 7,7% din PIB, dar trebuie implementat întregul pachet de consolidare fiscală, inclusiv setul 2. Pentru 2026, ajustarea este mai amplă decât cea prevăzută anterior

Taxe și Consultanță   
ULTIMA ORĂ Comisia Europeană, pentru Profit.ro: Ținta de deficit pe 2025 este 7,7% din PIB, dar trebuie implementat întregul pachet de consolidare fiscală, inclusiv setul 2. Pentru 2026, ajustarea este mai amplă decât cea prevăzută anterior

România trebuie să coboare deficitul bugetar de la 9,3% din PIB anul trecut, cel mai ridicat din Uniunea Europeană (UE), la 7,7% din PIB anul acesta, nivel care este în concordanță cu traiectoria de ajustare a cheltuielilor bugetare stabilită în iulie de EcoFin, a transmis pentru Profit.ro un oficial al Comisiei Europene (CE).

Comisia consideră că ținta este realizabilă, "dacă întregul pachet de consolidare fiscală - inclusiv al doilea set de măsuri planificat pentru luna septembrie - va fi adoptat și implementat integral".

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: România se află în procedură de deficit excsiv de mai mulți ani, după ce deficitul a trecut de 3% în 2019. Anul trecut, România au avut cel mai ridicat deficit din UE, de 9,3% (standard ESA folosit la nivel UE). Poziția României pe piețele externe s-a deteriorat, având în vedere situația gravă a finanțelor publice. Totodată, România are perspectivă negativă din partea celor trei mari agenții de rating, Fitch, Moody s și S&P. Fitch are evaluare pe 15 august. Primul pachet de măsuri fiscal-bugetare a liniștit în bună măsură piețele financiare, Comisia Europeană și agențiile de rating, care acum urmăresc, însă, cu atenție implementarea măsurilor și adoptarea următoarelor pachete cu măsuri bugetare și reforme anunțate de către Guvern.

Pentru 2026, ținta de deficit este de 6% din PIB (Țintele de deficit bugetar folosite de Comisie sunt cele ESA, standard folosit la nivelul Uniunii Europene)

Planul pe șapte ani al României cu CE pentru reducerea deficitului bugetar sub 3%, prezentat la finalul anului trecut, prevedea reducerea deficitului de la 7,9% în 2024, la 7% în 2025 și 6% în 2026.

Decizii în coaliție - Guvernul s-a apucat de prima rectificare bugetară, iar pachetul 2 de măsuri va fi ajustat și adoptat în funcție de datele acesteia. Discuții între specialiști pe impozitarea companiilor CITEȘTE ȘI Decizii în coaliție - Guvernul s-a apucat de prima rectificare bugetară, iar pachetul 2 de măsuri va fi ajustat și adoptat în funcție de datele acesteia. Discuții între specialiști pe impozitarea companiilor

România a avut un deficit mult mai ridicat în 2024, de 9,3% în termeni ESA (8,65% pe standardul național, cash) și nu a adoptat măsurile prevăzute în planul fiscal (creșterile de taxe ar fi trebuit să se aplice deja de la 1 aprilie), astfel că la EcoFin de pe 8 iulie a fost modificat calendarul de ajustare.

Noua țintă de 7,7% în 2025, în loc de 7%, reflectă nivelul mai ridicat de la care s-a pornit după 2024, dar și întârzierea în adoptarea măsurilor de corecție, dar ceea ce am putea interpreta ca o concesie făcută României în acest an în privinta ajustării bugetare, va fi compensată în 2026, cu o nouă țintă mai amițioasă, de 6% în loc de precedenta de 6,4% din PIB.

"Țintele privind creșterea cheltuielilor nete, incluse în Recomandarea Consiliului din 8 iulie, în contextul Procedurii de Deficit Excesiv, sunt compatibile cu o țintă de deficit de 6% din PIB în 2026. Pentru anul în curs, ținta de deficit este de 7,7% din PIB.

Această estimare este, în linii mari, în concordanță cu traiectoria fiscală prevăzută în planul de ajustare pe termen mediu al României.

Dacă întregul pachet de consolidare fiscală - inclusiv al doilea set de măsuri planificat pentru luna septembrie - va fi adoptat și implementat integral, Comisia consideră că această țintă este realizabilă", a declarat acum un oficial al CE pentru Profit.ro.

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană, către Profit.ro: Extinderea bazei de contributori la sănătate - necesară, dar persoanele vulnerabile trebuie sprijinite. La pensionari, măsura este bine calibrată doar la suma ce trece de 3.000 lei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Comisia Europeană, către Profit.ro: Extinderea bazei de contributori la sănătate - necesară, dar persoanele vulnerabile trebuie sprijinite. La pensionari, măsura este bine calibrată doar la suma ce trece de 3.000 lei

Primul pachet de măsuri fiscal-bugetare prevede un impact de 10,75 miliarde lei în acest an și de 92,63 miliarde lei în 2026

Guvernul și-a angajat, în prima parte a lunii iulie, răspunderea în Parlament pe un amplu proiect de creșteri de taxe și limitări de cheltuieli. În prezent, legea respectivă, după ce a trecut de Parlament și de o contestație la CCR, trebuie promulgată de către Președinție și publicată în Monitorul Oficial.

Pachetul de măsuri fiscal-bugetare include creșterea TVA, cota generală ajunge la 21% iar singura cotă redusă va fi 11%, creșterea impozitului pe dividende de la 10% la 16%, creșterea accizelor, a taxării băncilor, precum și o reformă amplă la asigurările de sănătate, unde un număr mare de persoane care până în prezent erau asigurate din oficiu, fără să plătească, vor rămâne fără asigurare, acesta fiind cazul coasifguraților - soț/soție, părinte fără venituri aflat în întreținere. La persoanele care primesc indemnizație de creștere copil, indemnizație de șomaj, venit minim de incluziune, alte indemnizații, cum sunt cele de revoluționar, Guvernul a făcut o concesie și a acceptat ca aceștia să rămână asigurați în schimbul reținerii contribuției de 10% din venitul plătit de către stat.

EXCLUSIV Șeful Antifraudă a fost înlocuit. Noul șef este Tudor Rudău. Alte 22 de persoane cu funcții de conducere au fost schimbate din funcție CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful Antifraudă a fost înlocuit. Noul șef este Tudor Rudău. Alte 22 de persoane cu funcții de conducere au fost schimbate din funcție

Guvernul vrea anul acesta 9,5 miliarde de lei din creșterile de taxe impuse populației și firmelor, din care cea mai mare parte ar trebui să vină din TVA +6,2 miliarde lei, accize +1,54 miliarde lei, impozit suplimentar pentru bănci +335 milioane lei. De asemenea, statul speră să încaseze 522 milioane de lei de la persoane coasigurate (soț/soție/părinte fără venituri) și bolnavi care vor rămâne fără asigurare medicală prin decizia Guvernului.

În 2026, taxele ar trebui să aducă 35,3 miliarde lei, întrucât se vor aplica un an întreg și apar noi poveri fiscale, cum ar fi majorarea impozitului pe dividende sau creșterea impozitelor pe locuințe și ecotaxa pe mașini, cele două din urmă fiind planificate să lase românii mai săraci cu 6 miliarde de lei.

Reducerile de cheltuieli sunt planificate la -1,25 miliarde lei în acest an și la -57,37 miliarde lei în 2026.

Bolojan anunță: 10 miliarde lei în plus la Sănătate. Din martie nu au mai fost achitate facturile integral CITEȘTE ȘI Bolojan anunță: 10 miliarde lei în plus la Sănătate. Din martie nu au mai fost achitate facturile integral

Mesaj pozitiv de la Comisia Europeană pentru primul pachet de măsuri fiscale

După ședința EcoFin de pe 8 iulie, la care consiliul nu a putut ține cont oficial de primul pachet de măsuri fiscal-bugetare, care nu era adoptat încă, Comisia Europeană a transmis totuși un mesaj pozitiv, dar cu mențiunea că măsurile care urmau să fie adoptate trebuie puse în aplicare în viitor.

Pachetul de măsuri de ajustare fiscal-bugetară adoptat de către Guvern reprezintă "un pas important și pozitiv" pentru România în ce privește respectarea obiectivelor în cadrul procedurii de deficit excesiv, însă acestea trebuie implementate integral și rapid, a transmis pe 8 iulie comisarul Valdis Dombrovskis. Comisia Europeană (CE) va prezenta o evaluare a pachetului de măsuri și a impactului acestuia abia în toamnă a spus Dombrovskis.

"În ce privește România, ministrul Nazare a prezentat măsurile de consolidare bugetară adoptate recent de către Guvernul României. Este un pas important și pozitiv către respectarea noii recomandări privind deficitul excesiv, cu rezerva ca toate măsurile să fie rapid și în întregime adoptate și implementate. Vom monitoriza cu atenție progresele și vom veni cu evaluarea noastră în toamnă", a declarat, la momentul respectiv, Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru Economie și Productivitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
comisia europeana