Majorarea impozitului pe dividende la 16%, a impozitului pe profit la 19%, precum și creșterea cotei de TVA la 21%, inclusiv majorarea cotei pentru HoReCa, s-au aflat astăzi printre subiectele discutate la Cotroceni de reprezentanții PSD, PNL, USR și UDRM, au declarat surse politice pentru Profit.ro.
O eventuală decizie politică de reducere a cotei de TVA la energie electrică de la 19% la 9% ar duce la încasări bugetare din această sursă mai mici cu numai 900 milioane lei, potrivit calculelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Federația Națională Solidaritatea Socială a Muncii se arată îngrijorată față de la discuțiile purtate la nivel guvernamental privind viitoarele măsuri fiscale legate de bugetari.
Aplicarea unei cote reduse de TVA pentru consumul final de energie electrică, față de actualul nivel de 19%, ar putea fi o soluție de diminuare a facturilor, după eliminarea plafonării de la 1 iulie, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Curtea Constituțională a redactat și publicat, după aproape 7 luni, motivarea deciziei sale din 7 noiembrie 2024, prin care a declarat neconstituțională așa-numita contribuție la Fondul de Tranziție Energetică impusă producătorilor de energie electrică, prin care aceștia au fost obligați să plătească la stat 100% din veniturile suplimentare rezultate din tranzacții angro de vânzare efectuate la prețuri de peste 450 lei/MWh, iar ulterior 400 lei/MWh.
Președintele Nicușor Dan anunță că intenționează să implice serviciile de informații în lupta împotriva evaziunii fiscale. O colaborare similară între SRI și ANAF, începută în 2012, a fost oprită în 2017, în timpul Guvernului Grindeanu. În același an, fiscul anunța cele mai bune performanțe din istoria sa.
Președintele Nicușor Dan a afirmat că România se află într-un grup de țări cu deficit excesiv și țara noastră are deficitul cel mai mare.
Plata taxei judiciare de timbru ar urma să fie eliminată în cazul cererilor de divorț și partaj de bunuri comune atunci când sunt formulate de victime ale infracțiunii de violență în familie împotriva agresorilor lor.
Economiștii ING România consideră un scenariu fezabil de restabilire a încrederii piețelor financiare în corecția fiscală acela în care cheltuielile sunt ținute în frâu, colectarea crește, dar „în cele din urmă” cresc și niște impozite.
Reforma fiscală este una cheie a planului fiscal pe șapte ani pentru reducerea deficitului bugetar, astfel că este important ca România să acționeze decisiv și rapid pentru implementarea acesteia, așa cum prevede angajamentul asumat, este mesajul Comisiei Europene (CE), transmis prin intermediul Profit.ro.