Aplicarea unei cote reduse de TVA pentru consumul final de energie electrică, față de actualul nivel de 19%, ar putea fi o soluție de diminuare a facturilor, după eliminarea plafonării de la 1 iulie, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Curtea Constituțională a redactat și publicat, după aproape 7 luni, motivarea deciziei sale din 7 noiembrie 2024, prin care a declarat neconstituțională așa-numita contribuție la Fondul de Tranziție Energetică impusă producătorilor de energie electrică, prin care aceștia au fost obligați să plătească la stat 100% din veniturile suplimentare rezultate din tranzacții angro de vânzare efectuate la prețuri de peste 450 lei/MWh, iar ulterior 400 lei/MWh.
Președintele Nicușor Dan anunță că intenționează să implice serviciile de informații în lupta împotriva evaziunii fiscale. O colaborare similară între SRI și ANAF, începută în 2012, a fost oprită în 2017, în timpul Guvernului Grindeanu. În același an, fiscul anunța cele mai bune performanțe din istoria sa.
Președintele Nicușor Dan a afirmat că România se află într-un grup de țări cu deficit excesiv și țara noastră are deficitul cel mai mare.
Plata taxei judiciare de timbru ar urma să fie eliminată în cazul cererilor de divorț și partaj de bunuri comune atunci când sunt formulate de victime ale infracțiunii de violență în familie împotriva agresorilor lor.
Economiștii ING România consideră un scenariu fezabil de restabilire a încrederii piețelor financiare în corecția fiscală acela în care cheltuielile sunt ținute în frâu, colectarea crește, dar „în cele din urmă” cresc și niște impozite.
Reforma fiscală este una cheie a planului fiscal pe șapte ani pentru reducerea deficitului bugetar, astfel că este important ca România să acționeze decisiv și rapid pentru implementarea acesteia, așa cum prevede angajamentul asumat, este mesajul Comisiei Europene (CE), transmis prin intermediul Profit.ro.
Președintele Nicușor Dan anunță că a discutat despre marea evaziune fiscală cu premierul interimar Cătălin Predoiu.
Grupul format din specialiștii celor patru partide care discută să formeze coaliția de guvernare analizează la acest moment o serie de măsuri, printre care tăierea sau reducerea sporului de condiții vătămătoare, scăderea plafonului sub care se acordă norma de hrană și voucherele de vacanță la 6.000 de lei (salariul brut), diminuarea stimulentelor și sporurilor pentru cei care lucrează cu fonduri UE.
Pachetul de măsuri pentru reducerea cheltuielilor, discutat astăzi de către specialiștii PSD, PNL, USR și UDRM, va fi prezentat abia după ce formațiunile se pun de acord asupra măsurilor, a declarat ministrul Finanțelor, Barna Tanczos (UDMR). Ministrul a refuzat să confirme jurnaliștilor vreuna dintre măsurile vehiculate ca fiind discutate, despre care a scris și Profit.ro, dar a clarificat că nu sunt luate în calcul concedieri în sectorul public și că Guvernul nu va avea probleme în a asigura plățile.