Economiștii UniCredit au redus perspectivele de creștere economică pentru regiunea Europei Centrale și de Est, urmare a tarifelor introduse de SUA. Pentru România este așteptată o încetinire economică peste media regiunii, concomitent cu o accelerare a inflației. Economiștii băncii italiene văd o creștere „substanțială” a taxei pe valoarea adăugată, precum și a prețurilor reglementate la energie. Dobânzile vor rămâne ridicate și în acest an, conform datelor analizate de Profit.ro.
O cantitate de gaze echivalentă cu aproape 60% din producția internă este în prezent înmagazinată zilnic, companiile autohtone apelând chiar și la importuri în vederea depozitării, în pofida prețului destul de ridicat al gazelor pentru această perioadă, conform analizei Profit.ro.
Europa s-a confruntat cu un ușor declin al vânzărilor de autoturisme, în primul trimestru al anului, dar acest lucru ar putea fi legat de țintele de emisii CAFE, pentru că vânzările de mașini electrice au crescut și au împins cota de piață a acestora peste pragul de 15%, conform datelor analizate de Profit.ro.
Transportul multimodal de mărfuri este puțin utilizat de către companiile din țară, din cauza dezvoltării insuficiente a infrastructurii, însă atragerea investițiilor ar crește fluxurile de marfă, valorificând potențialul de transport de care dispune România (fluvial, maritim, feroviar, rutier și aerian). Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Consiliul de Supraveghere din Domeniul Naval (CSDN) și Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF), din cadrul Consiliului Concurenței.
Piața imobiliară din România a înregistrat un început de an pozitiv, cu un volum total al investițiilor de 169 milioane euro în primul trimestru al anului. Valoarea este mai mult decât dublă față de trimestrul anterior și aproape la același nivel cu perioada similară a anului trecut, semnalând o revenire susținută a interesului investitorilor pentru active locale.
Piața hotelieră din București a continuat anul trecut să recupereze scăderile din pandemie, în ceea ce privește venitul mediu pe cameră disponibil (RevPAR) și al ratei de ocupare, în timp ce tariful mediu zilnic a depășit pragul de 100 de euro/cameră.
O companie controlată de conglomeratul industrial ROCA Industry a semnat un contract de finanțare UE nerambursabilă pentru proiectul unei fabrici de reciclare a deșeurilor din fibră de sticlă, a anunțat grupul, listat la Bursa de Valori București.
Compania care vinde polițe obligatorii pentru locuințe, PAID Romania, a consemnat în 2024 un profit net de 29,1 milioane de lei, de la 2,37 milioane de lei în 2023, pe fondul reducerii ratei combinate a daunei de la 109,4% în 2023 la 96,1% la finele anului trecut. De asemenea, despăgubirile plătite de asigurător au însumat 21,555 milioane de lei, de la 32,4 milioane de lei în 2023.
România nu a mai fost în primul trimestru al acestui an cel mai mare furnizor de benzină al Ucrainei, ca anii trecuți, în pofida unei creșteri considerabile a livrărilor în luna martie, fiind depășită de Lituania, țară în care grupul polonez PNK Orlen deține o rafinărie importantă, conform datelor analizate de Profit.ro.
Țările din Europa de Est au înregistrat cele mai mari creșteri ale standardelor de viață – sau ale productivității economice reale – din 2014 încoace. Întregul spațiu balcanic și fostele țări din blocul sovietic și-au crescut PIB-ul pe cap de locuitor cu 25–50% din 2014 până în 2024. România figurează a 6-a la viteza de creștere, potrivit datelor analizate de Profit.ro.