Prosumatorii au produs duminică cu o treime mai multă energie decât operatorii parcurilor fotovoltaice comerciale, în pofida faptului că cele 2 capacități instalate sunt aproximativ similare și că, cel puțin teoretic, amplasamentul parcurilor solare industriale este mai avantajos.
Industria prelucrătoare din România și-a continuat contracția în luna mai, pe fondul scăderii numărului de comenzi, arată indicele BCR PMI. Pe de altă parte, ritmul contracției s-a ameliorat pentru a doua lună la rând.
Vârsta medie a vehiculelor a atins sau depășit 12 ani, iar aproape jumătate dintre respondenți (48%) conduc mașini mai vechi de un deceniu, arată un studiu realizat de Grupul MOL în șase țări din Europa Centrală și de Est.
În luna mai, prețurile apartamentelor noi și vechi din marile orașe ale României au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului trecut.
Instalațiile de producție de energie ale prosumatorilor din România au injectat anul trecut în rețelele de distribuție o cantitate totală de aproape 1,2 TWh, reprezentând peste 2% din totalul electricității produse în România (50,5 TWh), potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) prezentate de Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE).
Înmatriculările de autoturisme noi din România au cunoscut în luna mai cea mai abruptă scădere de la începutul acestui an, pe fondul amânării Programului Rabla, mai ales a etapei destinate persoanelor fizice. Față de anii anteriori, când programul debuta în perioada februarie – martie, în 2025 va porni doar în iunie, situație care a determina foarte mulți clienți să amâne achizițiile.
Adriana Dobre, Partener Băncilă, Diaconu și Asociații, vine la conferința Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a, programată să fie organizată pe 4 iunie.
România a continuat să se claseze în topul celor mai scumpe piețe de energie din Uniunea Europeană și în mai și, implicit, în acest an.
Uniunea Europeană a criticat decizia președintelui Donald Trump de a dubla tarifele la importurile de oțel, de la 25% la 50%.
Chinezii au intrat deja de ceva vreme pe piața din Europa și s-au confruntat cu un prim obstacol, în încercarea lor de a câștiga cotă de piață în fața rivalilor europeni. Tarifele vamale au pus frână mașinilor electrice, însă strategia companiilor chineze s-a adaptat. Cu toate acestea, în acest moment nu sunt vizibile decât trei mărci din China și doar una singură a reușit să intre între primele 50 cele mai vândute mașini din Europa, conform analizei Profit.ro.