Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) și Federația Patronală a Energiei (FPE) transmit, într-un comunicat comun, că sprijină propunerea de reducere a TVA la energie electrică pe fondul eliminării plafonării prețurilor de la 1 iulie, venită de la autorități, însă avertizează, totodată, că România riscă să piardă fonduri UE nerambursabile destinate sprijinirii consumatorilor vulnerabili dacă nu actualizează definiția juridică a acestora în acord cu normele europene.
Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM) a transmis un mesaj puternic referitor la „posibilitatea suspendării parțiale sau totale a programului RABLA ediția 2025”. Asociația industriei auto din România se consideră „profund îngrijorată”.
Într-o clădire gri de pe latura de est a pieței Tiananmen din Beijing, o mică echipă de funcționari din cadrul Ministerului chinez al Comerțului decide soarta industriei auto mondiale, cu fiecare licență de export de metale rare pe care o eliberează, transmite Reuters.
Numărul tranzacțiilor cu apartamente din România a scăzut cu aproape 9% în primele patru luni din 2025, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În București, declinul a fost și mai accentuat, ajungând la 12%. Accesul tot mai dificil la credite, instabilitatea economică și creșterea costurilor din construcții conturează un început de an tensionat pentru piața rezidențială.
Românii au cheltuit anul trecut 59 milioane de euro în cinematografe, o sumă cu 5% mai mică decât cea din 2023, în condițiile în care prețul biletelor a crescut cu 10% în 2024, iar numărul spectatorilor a fost cu 14% mai mic comparativ cu anul anterior, așa cum reiese din datele Centrului Național al Cinematografiei.
Apartamentele noi continuă să se scumpească, pe fondul ofertei scăzute și al costurilor de construcție în creștere, chiriile sediilor de firmă sunt așteptate să urce și ele, tot din lipsa ofertei, iar nișa parcurilor de retail prinde avânt, a fost semnalat la conferința Profit.ro „Piața imobiliară, între șocuri și oportunități“ - Ediția a V-a.
În luna mai 2025, pe piața chiriilor din România s-au evidențiat diferențe importante între orașe, reflectate în prețurile medii de închiriere. Cele mai accesibile chirii la nivelul orașelor se înregistrează în Arad (350 euro), Timișoara (400 euro) și Oradea (410 euro), în timp ce Bucureștiul, în special Sectorul 1 (799 euro), Sectorul 2 (660 euro) și Cluj-Napoca (600 euro) înregistrează cele mai ridicate valori.
Potențialul pentru dezvoltarea retailului este enormă, 34% populația țării fiind total neacoperită de retailul modern, în condițiile în care nivelul de trai a urcat considerabil în ultimii 10 ani, a arătat Florentin Avădanei, co-CEO Goldbach Group, la conferința Profit.ro “Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale”.
Profit.ro organizează astăzi, de la ora 9.30, Conferința Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a.
Gabriel Voicu, Vicepreședinte, Managing Partner New Homes Division, SVN Romania, vine la conferința Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a, programată să fie organizată pe 4 iunie.