România a avut, în ultimele 3 luni din 2020, cea mai rapidă revenire a economiei dintre statele Uniunii Europene, comparativ cu trimestrul precedent, relevă clasamentul bazat pe datele revizuite publicate de biroul european de statistică Eurostat.
Pe locul al doilea s-a situat Malta, cu o creștere trimestrială de 3,8%.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Față de al treilea trimestru, economia românească a avut un avans de 4,8%, revizuit în scădere față de estimarea anterioară, de 5,3%, publicată în februarie.
Chiar dacă avansul trimestrial a fost revizuit în scădere, România a avut cea mai mare creștere trimestrială a economiei la nivelul UE. Poziția României este în linie cu clasamentul preliminar din februarie. La acel moment, datele pentru Estonia, Grecia, Malta, Irlanda, Slovenia și Luxemburg nu erau încă dsponibile.
CITEȘTE ȘI Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la falimentPotrivit datelor revizuite, la nivelul UE, economia a scăzut, în ultimele 3 luni din 2020, cu 0,5% față de trimestrul precedent. La nivelul zonei euro, scăderea a fost de 0,7%. Atât în cazul UE, cât și al zonei euro, datele au fost revizuite în scădere ușoară.
Datele sunt ajustate în funcție de factorii sezonieri.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV Vasile Godîncă-Herlea, Impetum Group: Firmele cu datorii au la îndemână mai multe metode de restructurare și trebuie să le acceseze cât mai rapid pentru a nu croniciza boalaÎn ritm anual, economia românească s-a contractat cu 1,8% (procent revizuit de la -1.7%) în ultimele trei luni din 2020, printre cele mai mici scăderi din UE (după Lituania, Irlanda și Finlanda și la egalitate cu Letonia). Scăderea a fost de 4,6% la nivelul UE și de 4,9% în zona euro.
Cea mai slabă evoluție trimestrială a fost consemnată în Irlanda (-5,1%), iar cea mai slabă evoluție față de ultimul trimetstru din 2019 a fost înregistrată în Spania (-9,1%).
Pe fondul evoluției peste așteptări de la fnele anului, Produsul intern brut al României a scăzut anul trecut cu 3,9%, date mai bune decât erau anticipate atât în prognoza oficială, cât și în estimările băncilor.