BNR a atras 2,5 miliarde de lei de la bănci. Titluri de stat de 9 miliarde de lei au ajuns azi la scadență

BNR a atras 2,5 miliarde de lei de la bănci. Titluri de stat de 9 miliarde de lei au ajuns azi la scadență
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 24 iun 2019

Banca Națională a României a atras depozite de 2,5 miliarde de lei de la bănci într-o nouă operațiune săptămânală. Sumele sunt în scădere cu circa 0,5 miliarde de lei față de săptămâna trecută, în condițiile în care statul a răscumpărat azi o emisiune de obligațiuni ajunsă la scadență de 9 miliarde de lei, una dintre cele mai mari din acest an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Ratele interbancare pe termen foarte scurt au crescut astăzi la 2,7%, cu circa un punct procentual mai sus pentru scadența overnight, față de vineri, după ce în ultimele trei zile din săptămâna trecută căzuseră sub rata cheie de 2,5%.

BNR a anunțat gestiunea strictă a lichidității din sistemul bancar, la ultima ședință de politică monetară, în condițiile în care inflația s-a reinflamat și a sărit de 4% pe an, peste ținta băncii centrale de 2,5% +/- un punct procentual. De altfel, BNR estimează că va rata ținta de inflație în acest an.

Totodată, BNR a anunțat și că va veni cu noi instrumente pentru gestiunea lichidității, însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

DOCUMENT Direcția de combatere a fraudelor din ANAF va fi desființată. Inspectorii, acum doar detașați de la Antifraudă, vor fi preluați ca specialiști în cadrul parchetelor CITEȘTE ȘI DOCUMENT Direcția de combatere a fraudelor din ANAF va fi desființată. Inspectorii, acum doar detașați de la Antifraudă, vor fi preluați ca specialiști în cadrul parchetelor

Ministerul Finanțelor a returnat băncilor aproape 9 miliarde de lei astăzi, ultima mare emisiune care atinge scadența în acest an, după ce o sumă similară în titluri de stat a ajuns la scadență la finele lunii aprilie și a dus atunci la o scădere abruptă a ratelor.

Analiștii ING se așteaptă ca infuzia de lichiditate din sistem să mențină ratele cash în apropierea dobânzii de politică monetară.

Împrumuturi mai mari ale statului

Statul a împrumutat, săptămâna trecută, aproape 2 miliarde de lei de la bănci, cu circa 1,2 miliarde de lei mai mult față de sumele planificate.

Astăzi, Finanțele au venit cu o emisiune de 500 de milioane de lei scadentă în septembrie 2023, pentru care băncile primesc un randament mediu de puțin peste 4%.

Împrumuturile mai mari ale Ministerului de Finanțe reduc din lichiditatea în exces din sistemul bancar pe care BNR încearcă să o controleze.

Dacă ratele interbancare au fost în creștere în ultimele 20 de luni, ratele la depozitele atrase de la populație nu au crescut într-un ritm susținut și sunt în continuare sub inflație.

Guvernatorul Mugur Isărescu declara, recent, că se așteaptă ca băncile să înceapă să plătească dobânzi mai mari pentru economisiri în această vară.

viewscnt
Afla mai multe despre
atragere depozite
dobanzi interbancare
lichiditate interbancara
titluri de stat