Ministrul Economiei, Radu Miruță, a avertizat că Salina Turda este „în pericol” dacă nu se fac lucrări de consolidare și monitorizare adecvată, menționând-o explicit în contextul prăbușirii de la Praid, unde o surpare masivă a provocat deja pagube. Declarația oficială a venit ca un apel public la responsabilitate, dar ea riscă să mute atenția de la celălalt mare risc subteran cunoscut și aflat chiar în subordinea Ministerului, prin compania Salrom: Slănic Prahova. Ministrul a răspuns despre acest risc pentru Profit.ro.
Experții și autoritățile locale vorbesc de ani întregi despre faptul că salina de la Slănic are nevoie urgentă de consolidări. În 2021, o expertiză comandată de Ministerul Economiei descria cavernamentele masive ca fiind vulnerabile la colaps dacă infiltrațiile nu sunt stopate și nu se fac lucrări de susținere.
În 2022–2023, Consiliul Județean Prahova și Salrom au confirmat existența fisurilor și a infiltrării apei în cantități crescute, iar în 2024 s-au reluat discuțiile pentru finanțarea unui proiect de peste 20 de milioane de lei care să modernizeze drenajul și să reducă riscul de surpare.
Sursele locale arată că Slănic Prahova este de fapt următoarea mare urgență pe lista de intervenții. Este o exploatare veche, cu un volum de galerii mult mai mare decât celelalte saline și cu un istoric de incidente mai grave (surparea de la Grota Miresei în anii 1970, apoi probleme care tot apar în orașul Slănic Prahova încă din anii 2000).

Autoritățile au menționat de curând că există un plan de prioritizare a lucrărilor la Salina Slănic înainte chiar de Turda, tocmai pentru că presiunea hidrogeologică este mai dificil de controlat în zonă.
“Cu privire la potențialele riscuri similare la restul salinelor, administrate de societăți aflate în coordonarea ministerului Economiei, am transmis o solicitare către Salrom pentru a afla stadiul studiilor și analizelor existente. Termenul este de 2 săptămâni”, a declara pentru Profit.ro, ministrul Economiei, Radu Miruță, întrebat fiind de riscurile de la Slănic.
Pericolul de sub oraș
A trecut ceva mai mult de un an de la producerea unei surpări de teren în oraș, pe strada 23 August. Sediul Poliției orașului Slănic a fost evacuat în aprilie 2024 din cauza riscului structural generat de apariția unui crater în fața clădirii. Totodată, două blocuri de locuințe aflate în imediata vecinătate a zonei afectate și care s-au aflat la un moment dat în pericol de a fi demolate au fost consolidate prin lucrări complexe de întărire a structurii de rezistență. Aproape 60 de persoane au fost evacuate. Între timp, zona a fost reabilitată la suprafață.
Slănic Prahova apare în continuare pe primul loc în rapoartele tehnice ca risc major pe termen scurt.