EXCLUSIV Sika a cumpărat doar divizia de membrane a Arcon și nu renunță la construcția fabricii din București

EXCLUSIV Sika a cumpărat doar divizia de membrane a Arcon și nu renunță la construcția fabricii din București
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 20 dec 2018

Producătorul elvețian de materiale pentru construcții Sika a cumpărat de la antreprenorul Ioan Țițeiu divizia de membrane bituminoase pentru sisteme de acoperișuri și hidroizolații și nu renunță la planul de a construi fabrica de aditivi și mortare din București.

Sika a anunțat ieri achiziția firmei Arcon Membrane, înființată anul acesta din divizarea producției de membrane pentru hidroizolații de producția de polistiren a Arcon. Afacerea a fost dezvoltată de Ioan Țițeiu încă din anii `90, iar el va continua să asigure managementul companiei. În 2011, revista Forbes îl cota pe Țițeiu cu o avere estimată la 14-15 milioane de euro. Firma îi mai are ca acționari pe Ana-Carmen Ciolan, cu 10% din părțile sociale, și pe Nicolae-Lucian Ciolan, cu 5%, potrivit termene.ro. Contactat de Profit.ro, Laurențiu Ștefănescu, directorul general al Sika România, nu a putut să divulge valoarea tranzacției, însă a spus că s-a încheiat la un „preț corect“.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

“În Europa de Est, Sika a înregistrat o creștere de 30% în 2018 din care jumătate a fost creștere organică și jumătate rezultatul achiziției grupului ceh KVK. Prin tranzacția de acum, din România, confirmăm, încă o dată, strategia de creștere a Grupului Sika și ne asigurăm intrarea pe o piață în care am fost mai puțin activi și anume piața de membrane bituminoase. Ne bazăm pe o capacitate de producție înalt tehnologizată care va asigura exportul din România către alte țări din regiune“, a declarat Ileana Nicolae, director zonal Europa de Est al Sika.

Sika a cuprins în programul de investiții din 2018 deschiderea unei noi fabrici de aditivi pentru beton, mortare și produse pe bază de ciment în București, care nu a fost însă realizată.

„Construcția fabricii din București rămâne valabilă și nu este influențată de achiziția producătorului de membrane. Cele două investiții nu se anulează. Noi sperăm ca la finalul acestui an să obținem autorizațiile pentru construcția fabricii. Estimarea inițială a  fost optimistă, cu privire la 2018, dar, din cauza autorizațiilor care trebuie obținute, termenul s-a decalat“, a declarat pentru Profit.ro Laurențiu Ștefănescu, directorul general al Sika România.

Tranzacție: Fondul asiatic de investiții CEECAT Capital iese de pe piața românească prin vânzarea producătorului de cărămidă Brikston către grupul austriac Leier CITEȘTE ȘI Tranzacție: Fondul asiatic de investiții CEECAT Capital iese de pe piața românească prin vânzarea producătorului de cărămidă Brikston către grupul austriac Leier

Managerul ține încă secret amplasamentul noii unități de producție, însă, potrivit informațiilor Profit.ro, fabrica va fi localizată în vestul Bucureștiului, cu acces la Șoseaua de Centură a Capitalei.

Sika este prezent în România din 2002, având două unități de producție, la Brașov, unde produce aditivi pentru betoane cu o capacitate de producție de circa 10.000 tone/an, și la Căpușu Mare (Cluj), unde produce mortare și adezivi speciali pentru construcții, cu o capacitate de circa 50.000 tone/an. Subsidiara Sika România a fost implicată în proiecte locale precum Floreasca City Center, Floreasca Business Park, extinderea rețelelor Dedeman și Kaufland, consolidarea hotelului Domogled din Băile Herculane, turnul de răcire Paroșeni, loturile de autostradă de pe Coridorul IV Paneuropean, reabilitarea căii ferate Sighișoara – Atel. Anul trecut, cu circa 70 de angajați, subsidiara a avut afaceri de 142,8 milioane lei și un profit net de 7,6 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
sika
arcon
laurentiu stefanescu
adezivi
mortare
fabrica