FOTO GSP - prima companie autohtonă care va coordona o campanie de foraj la mare adâncime. Scarabeo 9 a părăsit portul Constanța, urmând să foreze pentru Lukoil și Romgaz

FOTO GSP - prima companie autohtonă care va coordona o campanie de foraj la mare adâncime. Scarabeo 9 a părăsit portul Constanța, urmând să foreze pentru Lukoil și Romgaz

Adrian Volintiru (CEO Romgaz) și Gabriel Comănescu (șeful GSP), la bordul Scarabeo 9

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 28 oct 2019

Vineri a pornit spre perimetrul Trident din Marea Neagră Scarabeo 9, platforma italienilor de la SAIPEM, închiriată de grupul de firme condus de Gabriel Comănescu, GSP, pentru 150 de milioane de dolari, în vederea efectuării unei noi campanii de foraj în perimetrul concesionat de Lukoil și Romgaz. În urma forărilor din 2014, s-au descoperit acumulări de gaze de aproximativ 32 miliarde metri cubi, considerate de cei doi acționari insuficiente pentru o producție rentabilă din punct de vedere economic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

"Perimetrul 30 a fost descoperit la prima campanie din 2014. Prima sondă a fost forată de GSP - Transocean. Acum urmează tot o sondă de explorare. Se cercetează al doilea lead. Dacă și acesta dovedește rezervă, urmează faza 2, pentru sondele de conturare. În minimum 6 luni, maximum 12 luni se ia decizia pentru faza 2, faza următoare. Pe 4-5 noiembrie începe forajul. Durata este de 61 de zile fermă, urmând o perioadă de testare. Dacă intră în strat și stratul este ceea ce caută, urmează perioada de testare de 30 de zile. Discutăm de 61 de zile până la 90 de zile", explică Gabriel Comănescu programul proiectului denumit Trinity.

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

Potrivit managerului departamentului de geologie al Lukoil, numele Trinity a fost ales cu gândul la succesul explorărilor, în religia creștină el reprezentând “unitatea dintre Tatăl, Fiul și Sfântul Duh”.

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

GPS Offshore acționează în proiectul Trinity în calitate de contractor principal, fiind responsabil pentru întreaga campanie de foraj, inclusiv de servicile conexe, logistică și de servicii aviatice.

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

"Managementul sondei și, practic, toate contractele sunt strânse într-un pachet, iar GSP le coordonează: contractul de foraj, de servicii, de logistica, permise, tot! Avem echipa de project management care cu asta se ocupă: strânge date, contracte etc și coordonează. Cei de la Lukoil și Romgaz au fost cei care au preferat sa aibă un contractor (GSP - n.r.) care să coordoneze toate activitățile într-un singur pachet”, a explicat Gabriel Comănescu rolul GSP în proiectul Trinity.

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

"Instalația de foraj Scarabeo 9 va opera de acum înainte în perimetrul Trident, explorat de Lukoil și Romgaz, în coparticipare, cu ajutorul colegilor de la Grup Servicii Petroliere și Saipem, care asigură partea de operare și celelalte servicii. Este un mare succes din punctul meu de vedere, care, sperăm din tot sufletul, precede alte și alte realizări importante în ceea ce privește explorarea în Marea Neagră. Resursa estimată (în urma forării primei sonde, cea din 2014 - n.r.) este undeva la peste 30 miliarde mc. Estimarea vine după toate calculele, aici vorbim de seismică, de interpretarea datelor, de forare, de toate celelalte", a declarat, la rândul său, directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru.

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

Comănescu este, în schimb, mult mai optimist. În pofida ratei de succes în zonele offshore puțin explorate de 10-20%, acesta crede că șansele ca Scarabeo 9 să aibă succes sunt mult mai mari: “Mie, fiind contractor, îmi e mai greu să estimez. Peste 50%, din cate știm noi, ca și contractori. Dacă sunt optimist, părerea mea este ca se va ajunge la un zăcământ la fel de mare ca Neptun Deep (operat de Exxon, care a anunțat autoritățile române că intenționează să-și vândă participația, și OMV Petrom - n.r.). Dacă sunt pesimist - la jumătate (din rezervele descoperite în Neptun Deep, de 42-84 miliarde metri cubi - n.r.).

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

Scarabeo 9 este o platformă de generație nouă (construită în 2011) semisubmesibilă și care deține 8 generatoare capabile să genereze “electricitatea necesară acoperirii a 80% din consumul Constanței”, după cum s-a exprimat un reprezentant Saipem, compania italiană de la care GSP a închiriat-o, în schimbul a 150 milioane de dolari.

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

Scarabeo 9 a mai lucrat în Marea Neagră, însă în sectorul rus al acesteia, pentru altă companie petrolieră majoră din Federația Rusă, Rosneft, în cadrul unui proiect dezvoltat în parteneriat cu italienii de la Eni. De altfel, în 2017, uriașa platformă, în lungime de 115 metri și lățime de aproape 87 de metri, care poate găzdui 200 de persoane, a fost reasamblată în Portul Constanța, după ce fusese parțial demontată pentru a putea traversa strâmtorile Dardanele și Bosfor.

La începutul lunii, Lukoil a primit un certificat de “descărcare arheologică” și poate fora fără griji administrative după cele 30 miliarde metri cubi de gaze, după ce James Fisher Marine Services (JFMS) a anunța că a finalizat proiectul de sondaj submarin pentru care a fost contractat de Lukoil, în urmă căruia nu a găsit nu a găsit nicio comoară romană, bizantină, otomană sau venețiană pe fundul Mării Negre, în perimetrul Trident.

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

La începutul lunii iulie, Lukoil a primit un certificat de “descărcare arheologică” și poate fora fără griji administrative după cele 30 miliarde metri cubi de gaze, după ce James Fisher Marine Services (JFMS) a anunța că a finalizat proiectul de sondaj submarin pentru care a fost contractat de Lukoil, în urmă căruia nu a găsit nu a găsit nicio comoară romană, bizantină, otomană sau venețiană pe fundul Mării Negre, în perimetrul Trident.

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

Lukoil, care deține 87,8% din proiectul Trident (Romgaz- 12,2%), este cel mai discret dintre operatorii concesionari de perimetre petroliere din sectorul românesc al Mării Negre. Raportul pe 2018 al grupului nu face nicio referire la operațiunile upstream din România.

De asemenea, rușii nu s-au implicat public deloc în dezbaterile și polemicile cu privire la forma finală a Legii offshore, adoptată anul trecut de Parlament și față de care ExxonMobil, OMV Petrom și Black Sea Oil&Gas și-au exprimat în repetate rânduri nemulțumirea, atât cu privire la aspectele fiscale, cât și în ceea ce privește obligația de a tranzacționa pe bursa românească jumătate din viitoarea producție din Marea Neagră.

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

Una dintre explicații este că, spre deosebire de companiile petroliere menționate mai sus, Lukoil a început mai târziu explorarea în Marea Neagră, acordul de concesiune fiind semnat în 2011, și are deci mai mult timp la dispoziție până la momentul în care va trebui să hotărască dacă merită să treacă la etapa de producție.

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

Scarabeo 9 - platforma SAIPEM

Potrivit datelor raportate la Ministerul Finanțelor, din 2011 și până în 2017 inclusiv, Lukoil Overseas Atash BV Sucursala București a înregistrat cheltuieli totale cumulate în valoare de aproape 3 miliarde de lei, cele mai mari fiind cele consemnate în anii 2015 (1,41 miliarde lei) și 2017 (1,16 miliarde lei).

 

viewscnt
Afla mai multe despre
foraj
mare adancime
marea neagră
gsp
saipem
romgaz
lukoil