Prețul gazelor pe piața pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) s-a majorat în ultimele 3 zile cu peste 30 de lei/MWh sau 17%, apropiindu-se din nou de pragul de 200 de lei/MWh, efect al reducerii temporare a producției interne ca urmare a intrării unor zăcăminte ale principalilor producători interni, Romgaz, OMV Petrom și BSOG, în revizie.
Presiunea pe prețuri se va diminua începând de vineri, când va fi finalizată revizia planificată a zăcământului Midia, operat de Black Sea Oil&Gas (BSOG), controlat la rândul său de gigantul american de asset management Carlyle, și care produce aproximativ 10% din cantitatea de gaze extrasă zilnic de România. Și perimetrul de Balda, operat de Romgaz (cu o producție de aproximativ un milion mc pe zi), și cel Petromar, al OMV Petrom, vor redeveni funcționale în scurt timp, în urma încheierii reviziilor.
Așa se face că producția internă curentă a scăzut de la 225 GWh în ziua de luni la sub 200 GWh/zi marți (ziua începerii reviziei Midia) și miercuri.

Marți, producția internă a fost de 197 GW, în timp ce miercuri s-a situat la 198 Gwh.
Potrivit prognozei Transgaz, vineri producția internă va crește la 217 GWh (aproximativ 10,5 milioane mc).

Evoluția din ultima lună a prețului gazelor pe piața pentru ziua următoare operată de BRM
Efectul s-a simțit rapid pe piața spot. Dacă un MWh cu furnizare în ziua de luni era cotat la un preț mediu de 173,3 lei/MWh, cel pentru ziua de marți a crescut la 183 lei/MWh, pentru miercuri la 188 lei/MWh, iar pentru joi, la 191,8 lei/MWh.

Gazele cu furnizare în ziua de vineri s-au tranzacționat la un preț mediu record al ultimelor 2 săptămâni, de 192,8 lei/MWh.
În această perioadă, companiile autohtone au apelat la importuri pentru a acoperi consumul curent și înmagazinările.

Producția internă, exporturile, importurile și înmgazinările din ziua de vineri, 11 iulie
Astfel, marți, România a importat 12,3 milioane mc și a exportat 8,9 milioane mc.
Vineri, importurile erau estimate la 12,9 milioane mc, iar exporturile la 9,6 milioane mc, din care 6,7 milioane mc în Ungaria și 2,9 milioane mc în Republica Moldova.