Ion Țiriac urcă în clasamentul celor mai bogați oameni din lume. Daniel Dines, cofondatorul UiPath, este ignorat

Ion Țiriac urcă în clasamentul celor mai bogați oameni din lume. Daniel Dines, cofondatorul UiPath, este ignorat

Foto dreamstime.com

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 mar 2021

Ion Țiriac a urcat 38 de poziții în clasamentul miliardarilor lumii realizat de compania de cercetare și media Hurun Report. Averea fostului tenisman a crescut cu 300 de milioane de dolari anul trecut.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online
Urmărește-ne și pe Google News

Omul de afaceri român ocupă locul 2.238 în topul celor mai bogați oameni, cu o avere netă estimată la 1,5 miliarde de dolari, în urcare de la 1,2 miliarde de dolari în 2020, indică date analizate de Profit.ro.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online? CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?

Clasamentul din acest an include un număr record de 3.228 de miliardari în dolari din 68 de țări, comparativ cu 2.816 de miliardari din 71 de țări identificați anul trecut. Averile sunt calculate în funcție de valoarea acțiunilor și a altor active deținute la 15 ianuarie 2021.

Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională CITEȘTE ȘI Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională

La precedenta ediție, Ion Țiriac ocupa locul 2.276 în ierarhia globală.

Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

Țiriac a rămas și în acest an singurul român din top. Daniel Dines, cofondatorul UiPath, creditat de Forbes la acest moment cu o avere estimată la 6 miliarde de dolari în funcție de participația deținută la unicornul tech, nu se regăsește pe lista miliardarilor întocmită de Hurun.

Experții THC.RO estimează o creștere solidă a mediului e-commerce în România și în 2021 CITEȘTE ȘI Experții THC.RO estimează o creștere solidă a mediului e-commerce în România și în 2021

Averea cumulată a celor peste 3.200 de miliardari incluși în clasament a crescut cu 32% (3.500 miliarde dolari) în ultimul an, până la o nouă valoare record, de aproape 14.700 miliarde de dolari. În pofida pandemiei, ritmul de creștere s-a dublat față de 2019.

“În ciuda perturbărilor provocate de Covid-19, am consemnat cea mai mare creștere a averilor din ultimul deceniu. Un boom al piețelor bursiere, determinat, parțial, de măsurile de relaxare cantitativă, precum și un val de noi listări de companii au dat naștere la 8 noi miliardari în dolari pe săptămână în ultimul an. Lumea nu a văzut niciodată atâta bogăție creată întrun singur an, mult mai mult decât poate ne-am fi putut aștepta pentru un an atât de grav afectat de Covid-19”, a comentat Rupert Hoogewerf, președintele și cercetătorul șef al Hurun Report.

Trei dintre cei mai bogați miliardari și-au majorat averile cu peste 50 miliarde de dolari în 2020, în frunte cu Elon Musk, a cărui avere a crescut cu 151 miliarde de dolari, în principal pe fondul aprecierii acțiunilor Tesla.

VIDEO PROFIT TV Vasile Godîncă-Herlea, Impetum Group: Firmele cu datorii au la îndemână mai multe metode de restructurare și trebuie să le acceseze cât mai rapid pentru a nu croniciza boala CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV Vasile Godîncă-Herlea, Impetum Group: Firmele cu datorii au la îndemână mai multe metode de restructurare și trebuie să le acceseze cât mai rapid pentru a nu croniciza boala

Musk, care deține o participație de 21% la Tesla, a intrat în Top 10 cei mai bogați oameni direct pe primul loc, grație creșterii spectaculoase, de peste 700%, a acțiunilor Tesla de anul trecut.

Totodată, SpaceX, deținută în proporție de 52% de Musk, și-a majorat valoarea cu 13 miliarde de dolari în 2020, după ce a devenit prima companie privată care a trimis oameni în spațiu.

Fondatorul Amazon, americanul Jeff Bezos, a coborât pe locul secund în clasament, cu o avere de 189 miliarde de dolari (+35% vs 2020), urmat de francezul Bernard Arnault, principalul acționar al retailerului de bunuri de lux LVMH, cu o avere de 114 miliarde de dolari (+7%).

Cum pot fi investițiile în real-estate din orașele universitare accelerator de dezvoltare pentru tineri CITEȘTE ȘI Cum pot fi investițiile în real-estate din orașele universitare accelerator de dezvoltare pentru tineri

Topul celor mai bogați 10 miliardari este completat de Bill Gates, cu o avere de 110 miliarde de dolari,  Mark Zuckerberg (101 miliarde dolari), Warren Buffet (91 miliarde dolari), Zhong Shanshan, fondatorul îmbuteliatorului de apă minerală Nongfu Spring (85 miliarde dolari, nou intrat în Top 10), Mukesh Ambani, principalul acționar al conglomeratului indian Reliance Industries (83 miliarde dolari), fostul șef al Microsoft, Steve Ballmer (80 miliarde dolari) și Bertrand Puech, urmaș al fondatorului Hermes, Thierry Hermes, împreună cu familia (80 miliarde dolari).

Pe țări, China are cei mai mulți miliardari în dolari (1.058 miliardari, cu 259 mai mulți față de clasamentul pe 2020), urmată de SUA (696 miliardari, +70), India (177 miliardari, +40), Germania (141 miliardari, +19) și Marea Britanie (134 miliardari, +15).

viewscnt
Afla mai multe despre
hurun rich list
topul celor mai bogati oameni
ion tiriac
hurun report
jeff bezos
miliardari
miliardarii lumii
elon musk
tesla