Rezerva federală a SUA a majorat dobânda de politică monetară, pentru a doua oară în 3 luni

Rezerva federală a SUA a majorat dobânda de politică monetară, pentru a doua oară în 3 luni
scris 15 mar 2017

Rezerva federală a SUA (Fed) a majorat astăzi dobânda de politică monetară, pentru a doua oară în 3 luni, măsură decisă ca urmare a creșterii economice puternice, evoluției bune a pieței muncii și a încrederii că inflația revine în apropierea țintei băncii centrale. 

Dobânda a fost ridicată cu 0,25 de puncte procentuale, în intervalul 0,75-1%.

Rezerva federală a SUA este cea mai importantă bancă din lume, iar deciziile de politică monetară influențează dobânzile la nivel global, inclusiv în Europa.

Creșterea dobânzilor în SUA antrenează o creștere a dobânzilor și pe alte piețe, precum și mișcări de capital dinspre piețele emergente către SUA.

BNR a menținut dobânda de politică monetară la 1,75% pe an și rezervele minime obligatorii CITEȘTE ȘI BNR a menținut dobânda de politică monetară la 1,75% pe an și rezervele minime obligatorii

Noi majorări graduale vor fi operate atât timp cât economia continuă să crească în ritmul anticipat, până la atingerea unei rate a dobânzii în jurul a 3% pe an, a declarat, într-o coferință de presă, președintele Fed, Janet Yellen.

Eventuale modificări ale politicii fiscale ar putea altera perspectiva asupra majorărilor, însă este prea devreme pentru a estima în ce fel Congresul și Casa Albă vor schimba politicile din domeniile taxării, cheltuielilor bugetare și al legislației fiscale, sau impactul acestora asupra economiei, a adăugat Yellen, citată de MarketWatch.

Principalii indici ai bursei de la New York erau în creștere după anunțarea deciziei de politică monetară. S&P 500 se aprecia cu 0,8%, Dow Jones cu 0,4%, iar Nasdaq Composite cu 0,7%.

Isărescu: Producătorii interni pierd piață treptat. Nu prea e loc de o apreciere a cursului CITEȘTE ȘI Isărescu: Producătorii interni pierd piață treptat. Nu prea e loc de o apreciere a cursului

În decembrie 2016, Fed a majorat dobânda cheie, de la 0,25%-0,5% la 0,5%-0,75%, prima decizie în acest sens de anul trecut și a doua din ultimul deceniu.

Economia americană a creat, în prima lună a acestui an (cea mai recentă pentru care există date oficiale), 227.000 de noi locuri de muncă, fiind cea mai bună evoluție consemnată din luna iunie. Ianuarie - ultima lună în care Barack Obama a ocupat funcția de președinte al SUA - a reprezentat a 76-a luna consecutivă de creștere a numărului de locuri de muncă. Rata șomajului a urcat, la început de an, la 4,8%, de la 4,7% cu o lună în urmă, pe fondul creșterii participării pe piața muncii. 

La acel moment, Comitetul de politică monetară anticipa că va majora dobânda în trei etape pe percursul anului 2017, modificarea graduală a politicii monetare având rolul să sprijine recuperarea economiei.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
rezerva
federala
dobanda