ULTIMA ORĂ Guvernul ia în calcul taxă pe băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr, majorarea accizei la țigarete și reduceri de posturi - surse

ULTIMA ORĂ Guvernul ia în calcul taxă pe băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr, majorarea accizei la țigarete și reduceri de posturi - surse
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 31 iul 2019

Guvernul pregătește introducerea din septembrie a unei taxe pe băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr, cu un impact de circa 1 leu pe litru, majorarea tot din septembrie a accizei la țigarete și reduceri de posturi în sistemul bugetar, afirmă surse oficiale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Măsurile vor fi reglementate prin act normativ în perioada următoare.

Taxa pe băuturile răcoritoare de la 1 septembrie. Impactul - aproximativ 1 leu la litru

Astfel, Guvernul va introduce o taxă pe zahăr, o acciză nearmonizată, vizând băuturile răcoritoare cu un conținut de zahăr mai ridicat de 5 g la 100 de mililitri. Impactul va fi de circa 1 leu pe litru. Măsura ar urma să fie prezentată de Ministerul Sănătății și adoptată de Guvern, cu implementare de la 1 septembrie, au declarat surse avizate.

Taxa ar trebui să descurajeze consumul de alimente nesănătoase.

EXCLUSIV ANAF a ieșit la tatonări pe piața imobiliară. Își caută sediu cu chirie, însă nu este exclusă nici o achiziție CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF a ieșit la tatonări pe piața imobiliară. Își caută sediu cu chirie, însă nu este exclusă nici o achiziție

Băuturile cu un conținut de zahăr de 5-8 grame la 100 de mililitri (50-80 grame la 1 litru) vor avea o acciză de 0,8 lei pe litru.

Băuturile cu un conținut de peste 8 grame la 100 de militri (80 de grame pe litru) de produs vor fi taxate cu 1 leu pe litru.

Acciza va fi datorată de producători, importatori sau cei care achiziționează intracomunitar, dar cel mai probabil se va reflecta și în prețul la raft.

EXCLUSIV Teodorovici confirmă restructurarea Antifraudei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teodorovici confirmă restructurarea Antifraudei

Pentru cele circa 4 luni de aplicare de anul acesta, septembrie-decembrie, câștigul la bugetul statului va fi de circa 320 milioane lei.

Guvernul va mai lua astfel din buzunarul românilor, în medie, circa 80 de lei pe an, având în vedere că autoritățile estimează la circa 80 de litri pe român consumul mediu anual de băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr.

Taxe similare există și în alte țări UE, cum ar fi Franța, Irlanda, Marea Britanie și Danemarca.

În același timp sunt în analiză și alte măsuri, precum majorarea accizei la țigarete și reduceri de posturi.

Un proiect de lege cu prevederi similare a fost respins în aprilie de Parlament. Proiectul a fost introdus de USR, dar a primit și sprijinul unor lideri importanți ai PSD.

Acciza la țigări urcă din septembrie. Prețul unui pachet va fi mai mare, cel mai probabil cu 50 de bani

În acest sens, Guvernul va majora de la începutul lunii septembrie acciza pentru țigarete, impactul la nivelul unui pachet urmând să se situeze la circa 40 de bani. Din majorarea accizei, statul ar urma să încaseze în perioada septembrie-decembrie circa 160 de milioane de lei, au declarat surse avizate.

Acciza ar urma să crească de la 483,74 lei/1.000 de țigarete în prezent la 503,97 lei/1.000 de țigarete de la 1 septembrie. Impactul pentru 20 de țigarete, un pachet, se va situa astfel la 40 de bani.

EXCLUSIV Hagag pregătește un bloc de lux în Primăverii și vizează achiziția fostei reședințe a ambasadorului SUA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Hagag pregătește un bloc de lux în Primăverii și vizează achiziția fostei reședințe a ambasadorului SUA

Majorarea este determinată de necesitatea alinierii accizei din România cu cea la nivelul UE.

Cum industria tutunului crește prețul în general cu pași de 50 de bani, 0,5 lei, cel mai probabil majorarea prețului unui pachet de țigări va fi de 0,5 lei, asta în cazul în care creșterea accizei nu va fi acoperită de producătorii de țigări fără să fie transmisă consumatorilor.

Măsuri vizând angajați ai statului

În ceea ce privește reducerile de posturi, acestea sunt avute în vedere inclusiv prin eliminarea a circa 50% din posturile de secretari de stat, dar și a 50% din angajații de la cabinetele celor rămași.

De asemenea, Guvernul are în vedere și reglementarea numărului de posturi de conducere în aparatul central al statului. În prezent, numărul de posturi de conducere este limitat în ce privește funcționarii publici, dar nu și în rest.

Urmează ca reglementarea care există în prezent la nivel de funcționari publici să fie extinsă și la restul administrației centrale, însă mai puțin câteva domenii care concentrează mare parte din angajații statului, cum ar fi învățământ, sănătate sau poliție. În urma acestei măsuri ar putea să-și piardă posturile șefi cu număr foarte mic de subordonați.

Va fi eliminat sporul pentru condiții grele

Un alt proiect al Guvernului pregătit pentru perioada următoare prevede eliminarea sporului de 15% pentru condiții grele și vătămătoare.

Autoritățile afirmă că s-a ajuns la situații ridicole, în care angajații unor instituții primeau acest spor cu explicația că aerul din București este poluat.

Sporul de 15% va fi abrogat pentru personalul administrativ, dar, iar, măsura nu va afecta unele categorii, cum sunt medici, profesori, polițiști sau magistrați, de altfel mare parte din angajații statului.

Autoritățile intenționează ca, ulterior, să inițieze discuții cu cei care vor primi în continuare sporul pentru a înlocui procentajul de 15% din salariul de bază cu o sumă fixă.

Profit.ro a relatat că angajații Parlamentului, Guvernului sau Consiliului pentru Combaterea Discriminării, care în cea mai mare parte a lor efectuează muncă de birou, primesc spor de condiții de muncă periculoase sau vătămătoare, cu argumentul că sunt supuși unor ”factori nocivi” precum ”pulberi, ozon, monoxid de carbon, iluminat, zgomot, microclimat”.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa
accize