Apucă-te azi de ea!

Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 22 nov 2017

- Băi Mădăline, ai răzbit, neică, să te culci cu nevastă-ta?

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mădălin s-a aprins la față ca dopul de Coca Cola, a luat poziția ghiocelului și a șoptit, ghemuindu-se defensiv, cu bărbia în piept, ca Lucian Bute în ultimele meciuri, alea cu adversari adevărați:
- Ce vrei, bre, ce te interesează pe matale treburile mele?

- Bă, nu fi nesimțit cu unchi-tu, l-a avertizat unul dintre vecini cu tonul fals autoritar cu care vorbește Tudose cu miniștrii în ședințele de Guvern, cât e presa în sală. 

Mădălin dăduse lovitura cu câteva zile în urmă și o luase cu acte pe Cerasela, o fată trecută bine prin viață și de prima tinerețe, care văzuse mai mulți chiloți bărbătești decât a produs Cătălin Botezatu în toată cariera lui de creator de modă. În ziua de după nuntă, la o țuică și-o ciorbă de potroace, un vecin care se ascunsese pe vremuri de nevastă prin așternutul Ceraselei, îl întrebase curios:
- Ia spune, Mădăline, ai înroșit cearșaful azi-noapte?
Mădălin s-a colorat în obraji ca Viorel Hrebenciuc și a mormăit:
- N-am avut când, Marcele, că am fost și noi obosiți după atâta stat în picioare la nuntă.
Luni seară a invitat din nou prietenii, vecinii și rudele. Îi mai rămăseseră vreo sută de sarmale de la nuntă și nu voia să le mănânce doar el cu familia. Așa era Mădălin, bun la suflet, în stare să împartă tot ce are cu ceilalți.
- Mădăline, cum a fost prima ta noapte de tăvăleală?
- Păi n-a fost, că... am făcut curățenie prin casă după tot balamucul cu nunta, am strâns mesele, cortul...iar noaptea... am picat lați amândoi.
- Mădăline, fă-ți curaj, că nu mușcă!

Așa au mai trecut câteva zile:
- Mădăline, neică, ai reușit să ne scapi neamul de rușine noaptea trecută?, l-a întrebat din nou unchiul, un bătrân bățos, cu părul alb, bănuit de vecini că i-a turnat pe vremuri la Securitate.
- Ai un pic de răbdare, bre! Ai uitat că a treia zi după nuntă au venit neamurile de la Ploiești pe la noi și am stat până târziu la băute? În noaptea aia am dormit ca porcu'. Iar ieri, după tot stresul din zilele astea, nu mi-a mai ars de nimic. Vedeam doar perna în fața ochilor.
- Deci după o săptămână de la nuntă încă n-ai îngropat cârtița...
- Nu, bre, nu i-am făcut nimic, recunosc.
- Și Cerasela nu te-a reclamat până acum? Nu vezi că nici nu iese din casă de supărată ce e?
- Hai, bre, mai vezi de treaba matale!
- Mădăline, uită-te la mine, că sunt om bătrân, tu ești prea moale ca să ții o femeie în curte! Da' e și vina mă-tii... Cu un nume așa de căcat pentru un bărbat, era clar că n-ai cum să fii decât fătălău.
Mădălin a oftat, și-a umflat pieptul, i-a înfruntat pe toți cu privirea și, alb la față, a promis cu voce metalică și cu dinții strânși, ca Sergiu Nicolaescu în rolul comisarului Moldovan:
- A trecut o săptămână, nu un an... Da' de mâine m-apuc de ea!

N-a mai avut ocazia, pentru că în noaptea aia Cerasela a fugit de acasă cu tot cu sacoșa în care țineau banii de nuntă. După o escală de câteva ore la mă-sa, a plecat în zori la București, de unde a luat drumul Italiei și dusă a fost până în ziua de azi. Mădălin a rămas flăcău în sat și nu și-a refăcut viața, iar uneori, când se îmbăta mai tare, plângea discret după Cerasela, cu capul pe masă. Au trecut anii și Mădălin, alături de maică-sa, a intrat în politică acolo, la ei în sat, unde conduc un partid cu vederi largi și valori europene, poate USR, poate PNL sau PMP, nu se știe exact, pentru că oamenii de la țară nu prea fac diferența între ăia din opoziție.

A doua zi după ce s-a aflat că Dragnea are un nou dosar și mare parte din facebook-ul meu clocotea de bucurie, cealaltă parte, mai mică, a oamenilor din comuna în care m-am născut, dădea like-uri unor poze din Casa Poporului. Invitați de câțiva parlamentari PSD de Dâmbovița, vreo 50 de consăteni de-ai mei, cei mai mulți dintre ei pensionari, au fost duși ca să viziteze Palatul Parlamentului. La final s-au așezat simetric pe niște trepte și au făcut câteva fotografii de grup cu câțiva dintre politicienii conduși de cel suspectat că a furat aproape 30 de milioane de euro. De unde? Păi de la ăia înșirați acolo, la poză, și de la noi, toți ceilalți.

Ce se întâmplă, oare, cu oamenii ăștia? I-am înțeles că au votat PSD acum un an, sperând că le va fi mai bine. Li s-au promis limuzină, vilă și piscină, iar ei au crezut. Dar acum, ce scuză mai au? Au fost mințiți că li se vor mări pensii și salarii, că li se vor construi spitale și școli și că li se vor crea locuri de muncă, dar la un an de când e PSD la putere tot ce s-a mărit e prețul mâncării și al benzinei. Deci alea 2-3 milioane care l-au votat pe Dragnea, dar și noi, ceilalți, adică 17-18 milioane de suflete care nu l-au votat, suntem mai săraci ca acum un an din cauza guvernării neghioabe a PSD.

Iar oamenii ăștia, dintre care niciunul nu ascunde un Maserati în curte și un pian în sufragerie, zâmbeau naivi de pe treptele Parlamentului, în poză, alături de politicienii PSD, ca și cum s-ar fi fotografiat ținându-se prietenește de după gât cu hoțul care tocmai le-a spart casa.

Ei, era și el nervos... CITEȘTE ȘI Ei, era și el nervos...

- Eu nu-i înțeleg deloc, i-am zis la telefon prietenului meu care, după facultate, a vrut să rămână în sat și să lucreze în zonă. Cunoaște mult mai bine decât mine mentalitatea celor de la țară și eram curios cum vede el lucrurile. Cum, adică, să te pozezi mândru cu ăștia de la PSD, când ei ți-au făcut numai rău anul ăsta și singura lor grijă e să-l scape pe Dragnea de pârnaie? Mi se pare ciudat că i-au cărat pe oameni la București tocmai acum, când Dragnea are un nou dosar. Nu cumva îi pregătesc să-i scoată în stradă în perioada următoare și mai întâi vor să-i impresioneze? Dar cum dracu' să ieși în stradă pentru unii care te fură? Explică-mi și mie, că nu-nțeleg!
- Păi nu-nțelegi pentru că ești prost. O parte dintre oamenii ăștia ai PSD-ului, nu toți, dar câteva mii sau poate zeci de mii o să iasă, probabil, în stradă pentru că așa se simt importanți. 
- De-aia ies?
- Păi tu crezi că ies pentru dreptate? Tu nu pricepi evoluția omului simplu, de la țară: după niște ani de stat în bancă la școală, când toată viața lor, până în clasa a VIII-a, a X-a sau a XII n-au știut niciodată nimic nimic nimic, cu toate că unii și-ar fi dorit să știe, acum a venit și vremea lor. Nu mai sunt la școală, ci liberi pe drum și își dau seama că școala i-a nedreptățit. Și cu cine crezi tu că asociază ei școala?
- Habar n-am. Cu profesorii?
- Căcat! Nu. O asociază cu Cioloș, cu Nicușor Dan și cu ăia ai tăi cu "Rezist", care sunt toți oameni instruiți, de la student în sus. Iar toți scorțoșii ăștia pe ei, oamenii simpli, nu-i bagă niciodată în seamă.
- Deci ies în stradă pentru că, în subconștient, nu-i suportă pe ăia cu școală?
- Nu neapărat. Dar îi impresionează că cineva pe care ei îl consideră deștept, gen Dragnea, Tudose sau alți de-ăștia de apar pe la televizor, îi roagă și pe ei ceva și-i bagă în seamă. În cazul ăsta o să-i roage să iasă în stradă. Asta ce înseamnă? Că sunt și ei cineva și contează pe lumea asta!
- Da' n-au dreptate, dacă gândesc așa.
- Eu nu zic că au sau nu dreptate, eu îți spun care e psihologia omului simplu. Dacă la un miting au dat mâna cu Dragnea, Tudose, Rovana Plumb ori Dan Șova, au crăpat de importanță și, de fericire, le-a levitat căciula pe deasupra capului toată ziua. Au ce povesti tot restul vieții lor. Tu nu vezi că ăștia de la PSD se ocupă de ei? Uite, i-au dus la Casa Poporului.
- Dar îi manevrează, săracii...
- Corect, te-ai prins, mamă ce destept ești! Normal că pesediștii manevrează masele, dar pe oamenii simpli nu-i interesează că sunt manevrați, ci că sunt băgați în seamă și că sunt făcuți să se simtă importanți.
- Dar ei nu-și zic: "Băi frate, ăștia ne-au mințit și ne fură, hai să-i dăm jos!"
- N-o să zică niciodată așa, pentru că în mintea lor n-au pe cine să pună în loc. Ei nu-l văd pe Cioloș. Ca să fiu sincer, nici eu nu-l văd. Unde e Cioloș, mă? Spune-mi tu și explică-le și lor, că ești mai deștept și ca mine, și ca ei, unde e Cioloș acum? Dragnea e acolo, îl vezi, minte, fură, da' e în prim plan, e și la televizor, și printre ei, le vorbește, le promite, îi îmbârligă. În schimb, Cioloș, de când își tot face partidul ăla, am albit eu. Și parcă văd că, după ani de scremut, o să adune doi băieței, trei pipițe, patru oameni de afaceri dubioși și restul tot băieți vechi din politică, de-ăia de n-au fost în stare în 27 de ani să facă o amărâtă de autostradă. Păi zicea un moș de pe-aici, apropo de partidul lui Cioloș, că dacă era Ceaușescu în locul lui, era făcut de mult partidul ăla și câștiga și alegerile între timp cu el. 
- Problema e că...
- Îți spun eu care e problema. La noi nu există nimic de dreapta, suntem ciungi, în pana mea! Avem doar mâna stângă în România...
- Iar mâna asta ne fură pe toți. E până la umăr în buzunarul nostru.
- Toți fură, stai tu liniștit. Dar liberalii ăștia fac o mare greșeală, ceea ce nu-nțelegeți voi, băieții deștepți de la București: nu-i bagă în seamă și pe oamenii simpli, de la țară, iar lor li se adâncește chestia aia venită de-acum o sută de ani, cum că liberalii reprezintă burghezo-moșierimea care le punea botniță părinților sau bunicilor lor, ca să nu mănânce strugurii pe care îi culegeau. Ăstora de la țară le e frică de liberali. Tu nu înțelegi deloc treaba asta, pentru că ești prea rupt. Trebuie să stai printre ei ca să înțelegi. Așa nu pricepe nici Cioloș de ce nu-l votează tanti Lenuța de la Cuca Măcăii. Îi spun eu de ce, pentru că nu stă de vorbă cu ea niciodată, și pentru ea înseamnă mult să fie băgată în seamă. Tu n-ai văzut ce a făcut Florin Popescu de la PDL când le-a dat oamenilor ulei și pui și găleți? A dat Dâmbovița peste cap și, pentru prima oară în 20 de ani, n-a mai ieșit PSD-ul la noi în județ! A făcut ilegal asta și a intrat la pușcărie, dar a demonstrat că și cei mai înrăiți fani ai PSD pot fi întorși, dacă îi bagi puțin în seamă. Uite, ăștia de la PSD îi cară să vadă Casa Poporului, iar pe drum le mai pică și oamenilor un mic, o țuică... Cine i-a mai dus pe ei vreodată la Casa Poporului? Păi au fost cuceriți pe viață și o să le povestească tuturor în sat ce-au văzut și toți își vor dori să-i ia și pe ei partidul data viitoare la București. Inclusiv la un miting. Iar pentru asta, or să voteze mereu PSD-ul, chiar dacă scade sau crește ROBOR-ul ăla de 100 de ori.
- Deci nu-i interesează că i-a mințit Dragnea?
- Îi doare-n cur. Pe Gogu, care n-a ieșit 68 de ani de pe ulița lui, l-a dus PSD la Casa Poporului, să vadă pereții ăia frumoși, poleiți cu aur. Nu visa în viața vieții lui să ajungă acolo. El e în transă acum, deci dacă ar fi mâine alegerile, l-ar fi votat pe Dragnea cu șapte mâini, chiar dacă îl vede arestat și în lanțuri, recunoscând cu gura lui aia mustăcioasă că a furat un miliard de euro.
- Dar e o păcăleală, pentru că pe de-o parte îi plimbă o zi și le dau un mic sau o ciorbă, iar pe partea cealaltă, din cauza PSD și a tâmpeniilor pe care le fac, se scumpesc toate alea. Și așa, și eu, și tu, și nea Gogu de pe uliță, am sărăcit într-un an cu 20-30%.
- Băi omule, tu nu-nțelegi că la țară s-a trăit rău și pe vremea lui Iliescu, și a lui Constantinescu, și-a lui Tăriceanu, și-a lui Băsescu și a lui Cioloș? Nu contează prea mult la țară că s-a scumpit benzina și mâncarea, pentru că lor, în curte, nu li s-a scumpit găina și oul. Tu ești afectat pentru că mănânci la restaurant, pleci în concedii, mergi mult cu mașina și-ți iei și mâncare din magazin. Pentru oamenii ăștia simpli, mai important decât scumpirile e să știi cum să te apropii de ei, să-i înțelegi și să-i vezi că sunt niște oameni, și ei, și că fiecare ar vrea să zică ceva. Or, nebăgându-i în seamă și tratându-i de sus, niciodată nu te vor vota.
- Tot nu-i înțeleg...
- Știi de ce nu-i înțelegi tu și eu îi înțeleg? Pentru că pentru tine sunt niște proști, iar pentru mine sunt prietenii mei.
- Și nu-mi spune mie că pesediștii sunt prietenii lor.
- Nu sunt, bineînțeles, da' față de ceilalți, măcar le dau impresia că sunt.

Am încheiat discuția învins, deși am fost convins c-am jucat ce trebuie, ca Simona Halep la grand slam-uri. E clar că PSD-ul are un nucleu dur de votanți, de câteva milioane, pe care nu-l poți întoarce decât cu găleți, cu pui și cu tigăi, cum a făcut profesorul universitar Florin Popescu de la PDL în urmă cu mulți ani, dar nimeni nu-și permite să mai riște acum. Ceilalți, poate un milion de intelectuali de tipul "Rezist", vor vota orice nu e PSD, fie că e vorba de Cioloș, Ludovic Orban, Nicușor Dan, Victor Rebengiuc, Cosmin Contra, Smiley, Mirabela Dauer sau Lucian Boia. Dar în țara asta mai sunt multe milioane de oameni care nu simpatizează PSD-ul, dar nici nu-l văd pe radar pe Cioloș, nu știu pe unde se ascunde și ce uneltește, și nici nu sunt dispuși să-i dea un cec în alb. Nici lui și nici liberalilor sau useriștilor. Oamenii ăștia nu pot fi cumpărați cu găleți, cu pui ori cu sticle de ulei, dar nu te aștepta tu, Cioloș, Orban sau Nicușor Dan să te voteze pe tine doar pentru că exiști. Milioanele astea multe de români își văd în liniște de viețile lor și nu merg nici la vot, nici nu ies în stradă, dar nu pentru că nu le pasă, ci pentru că nu cred că mai pot schimba ceva. S-au păcălit pe vremuri cu Emil Constantinescu, cu Tăriceanu și cu Băsescu și le-a ajuns. Sunt atât de dezamăgiți și de scârbiți de politică, iar rana lor e atât de adâncă, încât e nevoie de multe operații grele ca s-o poți vindeca, nu trece cu o simplă gargară. Ei sunt statul paralel și, dacă va reuși un politician să-i scoată din case, va conduce România. 

Toată lumea știe că politica e o curvă. Cine s-a înhămat s-o ia de nevastă, dar se teme să nu se aleagă cu vreo boală lumească, mai bine stinge lumina și se bagă la somn. Nu poți să faci dragoste cu ea fără s-o atingi. Așa că, dragă Ciolo, nu mai tot amâna greul de pe o zi pe alta, ca Mădălin, fătălăul îngrozit de sex. Scutură-te puțin și apucă-te cum trebuie chiar azi de ea! Mâine s-ar putea să fie prea târziu!

Dar tare mă tem că la alegerile următoare, din mâneca dreaptă, aia flască și ciungă a costumului ponosit pe care scrie "România", nu va ieși o mână de fier, cum visează unii care tremură în serile de duminică prin piața Victoriei ci, așa cum ne-am obișnuit deja, doar un deget mijlociu îndreptat în sus.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciolos
partide
dreapta
alternativa
dragnea
psd
liviu iancu
opinie
editorial