Politica este brățară de aur

Tatian Diaconu
Tatian Diaconu
scris 27 nov 2019

Pentru toți cei care ați dat click la cuvintele “brățară” sau “aur”, articolul de mai jos va fi o dezamăgire. :-)

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Politica este o meserie cu toate atributele de rigoare. Este o meserie care se învață, care are regulile ei, care are secretele ei și care trebuie tratată cu aceeași considerație precum alte meserii de bază ale societății. 

Politica este despre viziune, strategie, tactică, parteneriate și alianțe. Politica este despre resurse, bugete, proiecte și oameni. În mod deloc paradoxal lumea de business își are aceleași atribute. Diferențele există, ele sunt mult mai prezente în zona pragmatică a cifrelor. Politica păcătuiește în trecerea de la vorbe la fapte, de la viziune și strategii la o implementare pragmatică care înseamnă rezultate concrete. Politica generează deseori fracturi în aplicarea strategiilor în funcție de schimbările (prea dese) ale culorii partidelor aflate la putere. În lumea de business tocmai aceste rezultate concrete îl credibilizează pe un CEO în fața celor ce îl judecă, electoratul său compus din acționari și colaboratori. În lumea de business pragmatismul este mai ridicat, lipsa performanței nu așteaptă 5 ani sau o biată moțiune de cenzură, pedeapsa este rapidă și urmărește mereu în mod exigent crearea unei echipe câștigatoare.

Dependența de China sau cum am devenit cu toții chinezi CITEȘTE ȘI Dependența de China sau cum am devenit cu toții chinezi

Aud în ultimele săptămâni în mod repetat veșnica întrebare, de ce oameni din lumea de business nu intră în jocul politic, de ce nu trecem din postura de observatori în postura de jucători? Sigur, una dintre explicații este dată de cei care adresează întrebarea: de ce ar pleca un CEO de la un salariu confortabil în mediul privat pentru un venit micșorat de cel puțin 3-4 ori?  Acest argument este în mod sigur bun, dar nu suficient. Sunt mulți oameni în mediul privat care își iubesc țara și ar face acest exercițiu în interesul general cu pasiune și devotament. 

O explicație simplă ar fi faptul că mulți dintre noi am înțeles că nu ne pricepem la politică. Nu cunoaștem această meserie. Sigur am putea învața, dar cu ce preț și în cât timp? Ori tocmai timpul este elementul primordial care pare că ne lipsește azi.

Nu cred în afirmația (chiar și generalizată) că în politică sunt oameni slabi. Personal cunosc câțiva oameni politici de o calitate profesională foarte bună. Cred că straturile rezultate într-o decupare transversală a societății românești se regăsesc în fiecare dintre sectoarele de activitate, în fiecare companie, minister, primărie sau asociație de cartier. Cred că peste tot sunt șmecheri, dar buni, șmecheri, dar lipsiți de competențe, sau doar oameni buni. 

Noile confesiuni de pe litoral: Soacra nu mai e copil CITEȘTE ȘI Noile confesiuni de pe litoral: Soacra nu mai e copil

Într-un astfel de context în care fiecare își cunoaste meseria și fiecare respectă meseria celuilalt, probabil că varianta în care câștigăm timp și ne dedicăm unui interes general național este aceea a colaborării. M-aș bucura să regăsesc în fiecare Minister și lângă Guvernul României consilieri onorifici veniți din lumea privată, cu un CV și cu rezultate dovedite. Ei nu ar trebui să fie decidenți politici, ci doar să asigure un exercițiu de traducere a nevoilor societății, a propunerilor venite de la firul ierbii către oamenii politici aflați un funcție. Acești consilieri ar trebui să organizeze cu asiduitate acele mese rotunde în care mediul privat, mediul administrativ din eșaloanele inferioare precum și mediul asociativ construiesc propuneri eficiente pentru decidenții politici.

Această listă ar trebui să fie publică pentru a preveni conflicte de interese, la fel de publică ar trebui să fie lista de proiecte pe care acești “tehnocrați” le propun partenerilor și decidenților politici. În acest mod putem “chibița” în mod oficial, purtând și responsabilitatea unor propuneri. Această transparență îi obligă pe cei ce exercită meseria de politician la aceeași responsabilizare față de propunerile societății românești.

Și în mod sigur, într-un viitor nu foarte îndepărtat, o parte din acești oameni din lumea de business vor prinde secretele meseriei și vor deveni politicienii de mâine, cu speranța că vor fi învățat să fie doar buni, pragmatici și în slujba interesului național. 

Tatian Diaconu este CEO al Ceetrus, companie de dezvoltare imobiliară, urbanism societal și regenerare urbană

viewscnt
Afla mai multe despre
politica
bratara de aur