Șansele României în turism în 2018

Alin Burcea
Alin Burcea
scris 8 ian 2018

Cu toții, cei care lucrăm în turism, ne punem întrebarea: "Cum va fi 2018?" Răspunsul meu este: bine! Oricât ar huli unii sau alții, România a avut anul trecut cea mai mare creștere economică din Europa. Cifrele sunt cifre, iar lucrurile sunt clare. Salariile au crescut și vor mai crește, pentru că a crescut de la 1 ianuarie salariul minim pe economie, dar mai ales pentru că România se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă și toți antreprenorii vor să își păstreze oamenii buni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Economia Europei este în creștere, economia americană merge bine, deci nu se întrevăd nori negri la orizont. Premisele sunt pozitive.

Avem, deci, șansa ca numarul de turiști români care merg în vacanță în străinătate și în România să crească, resursele acestora fiind, în general, mai mari. Se pare că Antalya își revine ca destinație turistică, cererea este mare și, dacă forțele turce vor reuși să asigure linistea, stațiunea turcă va crește cu cel puțin 30%. Spania, ca  destinație, își continuă trendul ascendent, iar Grecia crește cât poate, adică acei turoperatori care și-au luat deja garanții vor avea un an bun. Charterele spre destinații turistice externe pleacă din aproape toate aeroporturile României - București, Cluj, Timișoara, Iași, Târgu Mureș, Craiova. Circuitele de grup sunt și ele în creștere, având plecări de pe aproape toate aeroporturile din țară, în din ce în ce mai multe destinații.

Litoralul românesc va avea o evoluție în funcție de modul în care hotelierii români acceseaza politica de vânzare. În ultimii ani, aceștia încearcă să își vândă marfa singuri, neînțelegând că distribuția trebuie facută prin toate canalele. Dacă vor avea o politică bună, se va reflecta cu siguranță în vânzări. Vecina noastră Bulgaria se vinde bine și se va vinde și mai bine anul viitor.

Sosirile de turiști străini sunt, în general, pe creștere. Din păcate, sunt încă puține hoteluri în Bucuresti și în Romania și, de aceea, tarifele sunt mari.

Din păcate nu știm foarte clar care este strategia Ministerului Turismului pe incoming și, oricum, problema principală - obținerea vizelor pentru țările din Est este încă nerezolvată. Ministrul Mircea Dobre a afirmat că nu știe dacă poate să consume tot bugetul din cauza, evidentă, a regulilor guvernamentale de achiziții. Eu, personal, nu prea înțeleg, dar, mă rog, fiecare cu guvernarea lui... Nu putem să aducem ruși, de exemplu, dacă nu facem promovare de câteva milioane de euro doar în Moscova, ca să nu vorbim de întreaga piață rusă.

...un eșec anunțat... CITEȘTE ȘI ...un eșec anunțat...

O mare realizare, în schimb, este Legea garantării pachetelor turistice! A fost gasită o formulă și, chiar dacă se putea și mai bine, este mai important că acum avem acest act normativ. Sper ca înțelepciunea domnului ministru Mircea Dobre să găsească formula optimă a normelor de aplicare a acestei legi. Și ANPC pregătește o lege care transpune Directiva Europeană de Travel și sper să iasă un act normativ corect. Este foarte bine că piața agențiilor de turism va fi, în sfârșit, reglementată. Impactul asupra turiștilor va fi foarte bun, aceștia având, în principiu, sumele achitate asigurate.

Să sperăm că vom reuși să finalizăm o bună Lege a turismului, și atunci am putea spune că 2018 va fi "Anul actelor normative în turism". Din păcate noi, agențiile de turism, avem în continuare 19% TVA și suntem singurii din turismul românesc care au această problemă! Pe nimeni nu interesează această temă - o cunoaște premierul Mihai Tudose, ministrul Mircea Dobre, am scris zeci de adrese și memorii... Se pare că nimeni nu înțelege că un hotel gol nu are nicio valoare și că turiștii străini vin, în general, prin agențiile de turism. Poate va înțelege cineva, în final, și va acționa ca atare!

Ramâne, în continuare, problema nerezolvată a forței de muncă din hoteluri, restaurante și agenții de turism. Am prezentat această problemă ministrului nostru. și... nu știu ce soluții putem găsi! Să se dea liber la a aduce forță de muncă din străinătate, este singura soluție viabilă și rapidă!

De 27 de ani încercăm să sensibilizăm Guvernul României la ceea ce înseamnă și ce poate aduce turismul; greu, foarte greu, înțelege câte cineva ce potențial uriaș există aici!

Deci vom avea un 2018 bun în turism, dacă vom ști să valorificăm toate oportunitățile, dacă nu, nu! Punctul de vedere al ministrului Mircea Dobre este acela că în 27 de ani nu s-a făcut mai nimic în turism. Eu am oarecum alt punct de vedere!

Abia aștept să îmi dovedească domnul ministru că mandatul său va fi cel mai bun din toți acești ani!

viewscnt
Afla mai multe despre
alin burcea
turism