Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins contestațiile pentru studiile de fezabilitate ale drumului de mare viteză Ploiești-Pașcani, dar a dispus revizuirea caietelor de sarcini, astfel că Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va continua procedura de licitare și va prelungi data limită de depunere a ofertelor, potrivit unui comunicat publicat vineri. Reprezentanții Ministerului Transporturilor nu au decis, încă, dacă șoseaua rapidă va fi autostradă sau drum expres, o categorie nouă de drumuri pentru România.
În luna noiembrie a anului trecut, CNAIR a publicat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitațiile pentru studiile de fezabilitate și proiectele tehnice necesare construirii drumului de mare viteză Ploiești-Pașcani, care va traversa Moldova de la sud la nord, valoarea maximă estimată a contractelor fiind de 157,3 milioane lei (34,9 milioane euro), cu TVA, scrie News.ro.
În data de 19 decembrie 2016, au fost formulate contestații cu privire la conținutul caietului de sarcini, dar CNSC a respins toate criticile referitoare la obținerea acordului de mediu și solicitarea de eliminare din caietul de sarcini a unor riscuri aflate în sarcina viitorului prestator.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
În schimb, CNSC a dispus revizuirea caietului de sarcini. CNAIR va relua procedurile și va prelungi termenul inițial de depunere a ofertelor, care era 5 ianuarie 2017.
”CNAIR va pune în aplicare deciziile CNSC pentru toate cele patru proceduri de atribuire, va răspunde în perioada imediat următoare la solicitările de clarificare transmise de operatorii economici interesați. Compania va desuspenda procedurile de atribuire și va prelungi cu un termen rezonabil data limită de depunere a ofertelor”, se arată în comunicat.
Contestațiile au fost depuse pentru patru proceduri de atribuire, reprezentând studiile de fezabilitate pentru cele patru tronsoane ale drumului de mare viteză: Ploiești - Buzău, Buzău - Focșani, Focșani - Bacău și Bacău-Pașcani.

Acest drum expres, conceput inițial ca o autostradă, este foarte important pentru că la Pașcani va fi la intersecția între autostrada Târgu Mureș - Iași (A8) și Drumul Expres DX5 (Siret Expres) Ploiești-Siret.
Varianta unui drum expres, în locul unei autostrăzi, a fost aleasă datorită costurilor mai reduse cu aproximativ 25% față de autostradă, dar și posibilitatea extinderii viitoare la nivel de autostradă. Versiunea finală a Master Planului General de Transport prevede că două drumuri expres vor conecta Focșaniul de București și Constanța până în anul 2020.