Președintele american Donald Trump se întâlnește miercuri și joi cu liderul nord-coreean Kim Jong-un la Hanoi în cel de-al doilea summit al celor doi lideri, el declarând că statul nord-coreean ar putea prospera la fel ca gazda summit-ului, Vietnamul, dacă ar renunța la arsenalul său nuclear, scrie Reuters.
„Vietnamul prosperă ca puține locuri din lume. Coreea de Nord ar fi la fel, foarte rapid, dacă s-ar dezarma nuclear”, a scris Trump pe Twitter după ce a ajuns la Hanoi, scrie News.ro.
Președintele american a făcut din nou referire la relația sa apropiată cu „prietenul” Kim Jong-un. Anul trecut, Trump a declarat că „s-a îndrăgostit” de Kim iar înainte să plece spre Hanoi a descris relația lor ca fiind „foarte, foarte bună”.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

„Potențialul este minunat, o oportunitate grozavă, ca niciuna din istorie, pentru prietenul meu Kim Jong Un. Vom ști în curând – foarte interesant!”, a adăugat Trump pe Twitter.
Trump și Kim se vor întâlni la hotelul Metropole la ora locală 18:30 (13:30 ora României) pentru o discuție de 20 de minute, urmată de o cină alături de consilieri, a anunțat Casa Albă.
Interiorul elegant al hotelului vechi de 118 ani era plin de securitate și diplomați de la ambele părți marți, membrii staff-ului făcând ultimele pregătiri.
Joi, cei doi lideri vor avea o serie de întâlniri însă o locație nu a fost anunțată.
În Singapore, în iunie 2019, cei doi s-au angajat să acționeze pentru dezarmarea nucleară și pacea permanentă în Peninsula Coreeană. Războiul Coreean (1950-1953) nu s-a încheiat oficial, cele două părți ajungând la o încetare a ostilităților, însă un acord de pace oficial nu a fost semnat niciodată.
Întâlnirea din Singapore – prima dintre un președinte american aflat în funcție și un lider nord-coreean – s-a încheiat într-o notă pozitivă însă nu au fost înregistrate de atunci progrese substanțiale în ceea ce privește dezarmarea nucleară a Nordului.
Ambele părți sunt presate să ajungă la măsuri concrete de această dată, precum pași pe care Coreea de Nord va trebui să îi facă pentru a renunța la arme și ce vor oferi la schimb Statele Unite.
SUA doresc ca Nordul să renunțe complet la arsenalul său nuclear, în timp ce Phenianul cere ca Washingtonul să renunțe la așa-zisa „umbrelă nucleară” asupra Coreei de Sud, o asigurare prin care SUA se angajează să protejeze Sudul.
Oficialii serviciilor secrete americane au afirmat că nu există niciun semn care să indice că Nordul va renunța vreodată complet la arsenalul său nuclear, pe care îl vede ca pe o garanție privind securitatea națională iar analiștii consideră că Phenianul se va angaja la o dezarmare semnificativă doar dacă Washingtonul va limita sancțiunile impuse.
Trump a afirmat că va lua în calcul o astfel de măsură doar dacă Coreea de Nord va face ceva „semnificativ”.
Orice acord la care s-ar ajunge va fi, cel mai probabil, criticat de membrii americani ai Congresului și alți sceptici care se îndoiesc că Nordul chiar este dispus să renunțe la arme și sunt îngrijorați că SUA și-ar putea submina astfel interesele regionale.
Trump ignoră aceste critici, făcând referire la oprirea testelor nucleare începând cu 2017 și susținând că Statele Unite ar fi ajuns la război cu Phenianul dacă el nu era președinte.
„Democrații ar trebui să nu mai vorbească despre ce ar trebui să fac cu Coreea de Nord și să se întrebe de ce nu au făcut ei acel „ceva” în cei opt ani ai Administrației Obama?”, a scris Trump pe Twitter.
Înaintea summit-ului, Trump a arătat o poziție flexibilă, declarând că nu se grăbește să ajungă la dezarmarea nucleară a Coreei de Nord.
Cele două părți au discutat despre măsuri specifice și verificabile de dezarmare nucleară, precum prezența unor inspectori la închiderea reactorului nuclear Yongbyon, conform unor oficiali sud-coreeni și americani.
Concesiile din partea SUA ar putea include deschiderea birourilor de legătură, declararea sfârșitului Războiului Coreean sau deschiderea drumului către noi proiecte inter-coreene.