Coreea de Sud a înregistrat un număr record de ruși care solicită azil

Coreea de Sud a înregistrat un număr record de ruși care solicită azil
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 feb 2024

Un număr record de ruși solicită azil în Coreea de Sud, potrivit autorităților sud-coreene, care au înregistrat anul trecut o creștere de cinci ori a numărului de cereri, rușii devenind cel mai mare grup care caută refugiu în această țară din Asia de Est, relatează CNN.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În total, 5.750 de cetățeni ruși au cerut azil în Coreea de Sud în 2023, potrivit unui raport publicat de Serviciul de Imigrări coreean în această lună. Această cifră este de cinci ori mai mare decât cea din 2022 - 1.038 - și mai mare decât numărul total de cereri de azil din partea rușilor înregistrate în perioada 1994 - 2019, scrie News.ro.

Dacă Rusia nu ar fi invadat Ucraina, Hamas nu ar fi atacat Israelul, spune premierul italian CITEȘTE ȘI Dacă Rusia nu ar fi invadat Ucraina, Hamas nu ar fi atacat Israelul, spune premierul italian

2023 a marcat, de asemenea, cel mai mare număr total de cereri de azil din ultimii cel puțin opt ani, potrivit Serviciului de Imigrări. După ruși, cele mai multe solicitări de azil au venit de la cetățeni din Kazahstan, China și Malaezia.

Iar tendința a continuat și în acest an, rușii fiind cei care au depus cele mai multe solicitări de azil în ianuarie.

Cele mai frecvente motive invocate de solicitanții de azil au fost persecuția pe bază de religie și persecuția politică. Alte motive au inclus discriminarea pentru că sunt membri ai unui anumit grup social, rasă sau naționalitate.

Serviciul nu a precizat motivele invocate de solicitanții de azil ruși.

Coreea de Sud are legi de imigrație stricte - inclusiv în ceea ce privește cererile de azil.

În ultimele trei decenii, doar 4.052 persoane au fost recunoscute ca refugiați în Coreea de Sud din peste 103.000 de cereri de azil, potrivit raportului.

Cetățenii ruși care solicită azil în întreaga lume au captat o atenție sporită după invadarea Ucrainei de către Rusia, sute de mii de oameni părăsind Rusia în ultimii doi ani - mulți dintre ei fugind de recrutare.

FOTO IKEA a lansat drone care funcționează în același timp și loc cu oamenii CITEȘTE ȘI FOTO IKEA a lansat drone care funcționează în același timp și loc cu oamenii

În Coreea de Sud, cinci bărbați ruși au fost blocați pe Aeroportul Internațional Incheon, în apropiere de capitala Seul, în 2022, în timp ce încercau să scape de ordinul de mobilizare militară a Moscovei pentru război.

Ministerul sud-coreean al Justiției a refuzat cererile lor de acordare a statutului de refugiat, lăsându-i efectiv blocați pe aeroport. Prea speriați pentru a se întoarce în Rusia, ei au petrecut aproape cinci luni dormind în terminal și trăind din mâncarea distribuită de departamentul sud-coreean de imigrări. La începutul anului 2023, doi bărbați au fost lăsați să părăsească aeroportul.

Unul dintre bărbați a declarat pentru CNN că primul său plan a fost să plece în Kazahstan, dar s-a răzgândit când a auzit că fosta republică sovietică îi expulzează pe rușii care fug.

Povești similare au fost relatate și în alte părți; datele autorităților de frontieră din Statele Unite au arătat că numărul cetățenilor ruși pe care i-au întâlnit a crescut brusc după ce Moscova a impus serviciul militar obligatoriu în septembrie 2022.

Din octombrie 2022 până în februarie 2023, aproape 22.000 de ruși au încercat să intre în SUA prin granița sudică a țării, potrivit datelor US Customs and Border Protection.

viewscnt
Afla mai multe despre
coreea de sud
azil
rusi