Criza care a cuprins grupul indian Adani a provocat proteste de stradă

Criza care a cuprins grupul indian Adani a provocat proteste de stradă
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 feb 2023

Criza care a cuprins grupul indian Adani s-a intensificat, când sute de susținători ai partidelor de opoziție din India au ieșit în stradă pentru a face presiuni pentru o anchetă cu privire la acuzațiile unei firme de short selling din SUA aduse conglomeratului, care au dus la prăbușirea prețurilor acțiunilor sale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Acțiunile companiilor miliardarului Gautam Adani sunt în cădere liberă de la un raport critic din 24 ianuarie al Hindenberg Research, pierderile cumulate de pe piață depășind acum 110 miliarde de dolari și stârnind temeri de contagiune financiară mai largă, scrie News.ro.

Creșterea vârstei de pensionare produce noi efecte pe piața muncii CITEȘTE ȘI Creșterea vârstei de pensionare produce noi efecte pe piața muncii

Partidele de opoziție, care săptămâna trecută au cerut formarea unei comisii parlamentare pentru a investiga saga și au perturbatprocedurile, au pus la îndoială apropierea premierului indian Narendra Modi de Adani.

Protestatarii și-au exprimat luni, de asemenea, furia față de investițiile făcute de Corporația de Asigurări de Viață și Banca de Stat a Indiei (SBI) în Grupul Adani.

Adani a respins, într-un răspuns detaliat, acuzațiile raportului Hindenberg de manipulare a acțiunilor, utilizarea paradisurilor fiscale și criticile conform cărora ar avea datorii nesustenabile.

Miliardarul și Modi sunt din același stat, iar Adani a negat în mod repetat acuzațiile oponenților lui Modi că acesta ar fi beneficiat de legăturile lor strânse.

Și guvernul lui Modi a negat acuzațiile de favorizare a lui Adani.

La Jantar Mantar din New Delhi, un observator din epoca Mughal care funcționează ca un loc de protest pentru toate cauzele, protestatarii au purtat bannere și au strigat sloganuri împotriva lui Adani.

Unii au spart baricade, forțând poliția să-i rețină.

”Omul de rând și-a investit banii într-o companie a unui om de afaceri (Gautam Adani), iar guvernul încearcă să-l salveze. Guvernul îl sprijină pe omul de afaceri (Adani) și nu pe omul de rând”, spus Shiv Panday, secretarul general al Comitetului Congresului din Uttar Pradesh, pentru agenția de presă ANI.

Tranzacție - Omul de afaceri libanez El Khalil, în topul celor mai bogați fermieri din România, cumpără jumătate din Aqua Bilbor, producătorul brandului de apă Izvoarele Călimani CITEȘTE ȘI Tranzacție - Omul de afaceri libanez El Khalil, în topul celor mai bogați fermieri din România, cumpără jumătate din Aqua Bilbor, producătorul brandului de apă Izvoarele Călimani

Sute de membri ai Partidului Congresului au protestat în toată țara, inclusiv în fața mai multor birouri ale asigurătorului de stat Life Insurance Corporation (LIC) și State Bank of India (SBI), care au expunere la companiile grupului Adani.

La Jantar Mantar, unii au ars o valiză cu sigla SBI pe ea. În Mumbai, un protestatar a ținut o pancartă cu fotografia lui Adani și sigla LIC, explicând cu o diagramă ”Cât a investit LIC în Grupul Adani”.

LIC deține o participație de 4,23% în firma emblematică Adani, în timp ce celelalte expuneri ale acesteia includ o participație de 9,14% în Adani Ports și 5,96% în Adani Total Gas.

SBI a declarat săptămâna trecută că expunerea sa totală față de Adani Group a fost de 0,9% din portofoliul său de împrumuturi, sau aproximativ 270 de miliarde de rupii (3,30 miliarde de dolari).

LIC și SBI nu au răspuns la o solicitare de comentarii.

Separat, o mișcare a Grupului Adani de luni pentru a calma nervii investitorilor nu a reușit să oprească scăderea pieței.

Acesta a spus că va plăti în avans împrumuturi de aproximativ 1,1 miliarde de dolari luate în baza unor garanții de acțiuni la Adani Ports and Special Economic Zone, Adani Transmission și Adani Green Energy, permițându-i să răscumpere acțiunile.

Acțiunile Adani Enterprises au închis luni în scădere cu 0,9% ,după ce au scăzut cu până la 9,6% la începutul tranzacțiilor.

Adani Transmission a scăzut cu 10%, în timp ce Adani Green, Adani Total Gas, Adani Power și Adani Wilmar au scăzut cu 5% fiecare.

Acțiunile Adani Ports au crescut cu 9,3%, fiind singurele care a contrazis tendința negativă.

Criza a transformat bulgăre de zăpadă în cea mai mare provocare de afaceri și de reputație pentru Adani, în vârstă de 60 de ani, ale cărui averi au crescut rapid în ultimii ani, pe măsură ce a extins interesele de afaceri ale conglomeratului său, care se întind de la porturi la minerit.

Ambele camere ale Parlamentului Indiei au fost suspendate luni, a treia zi consecutiv, pe fondul unor scandări și solicitări de lansare a unei anchete.

În urma raportului Hindenburg, compania emblematică a grupului Adani, Adani Enterprises, a fost forțată să abandoneze o vânzare de acțiuni de 2,5 miliarde de dolari, săptămâna trecută, iar Adani și-a pierdut poziția de cea mai bogată persoană din Asia, coborând în clasamentul celor bogați oameni ai lumii.

viewscnt
Afla mai multe despre
proteste
adani
india