Secretarul Trezoreriei americane, Scott Bessent, a declarat că este probabil ca termenul-limită impus Chinei de administrația Trump în privința tarifelor comerciale să fie prelungit. El urmează să se întâlnească săptămâna viitoare, la Stockholm, cu omologii săi chinezi pentru noi discuții bilaterale, relatează CNBC.
Statele Unite și China conveniseră în luna mai o suspendare de 90 de zile a celor mai dure tarife impuse reciproc, pentru a permite continuarea negocierilor. Această pauză expiră pe 12 august, scrie News.ro

”Cel mai probabil vom conveni o prelungire a suspendării în cadrul discuțiilor de la Stockholm. Cred că relațiile comerciale cu China sunt într-un punct foarte bun”, a spus Bessent într-un interviu pentru Fox Business.
Premierul suedez Ulf Kristersson a confirmat ulterior, printr-un mesaj pe platforma X, că Suedia va găzdui runda de negocieri dintre Washington și Beijing.
”Este un semnal pozitiv faptul că ambele țări doresc să se întâlnească în Suedia pentru a căuta un punct comun. Discuțiile vizează în principal relația SUA–China, dar au un impact semnificativ asupra comerțului global și a economiei mondiale”, a subliniat Kristersson.
Bessent a adăugat că SUA intenționează să abordeze și alte teme în cadrul discuțiilor, inclusiv ”supraproducția industrială a Chinei” și necesitatea ca Beijingul ”să se concentreze mai mult pe dezvoltarea unei economii bazate pe consum intern.”
Oficialul american a menționat și preocupările legate de achizițiile de petrol sancționat din Rusia și Iran, precum și de sprijinul acordat indirect Moscovei în conflictul din Ucraina.

”Am intrat într-o nouă etapă în relația cu China, una constructivă. Putem obține progrese reale, mai ales acum că tensiunile comerciale s-au stabilizat”, a afirmat Bessent.
Această evoluție vine după mai multe runde de negocieri, în care SUA și China au redus treptat tarifele reciproce, după un val de majorări dramatice. În aprilie, administrația Trump ridicase tarifele aplicate importurilor chineze la un nivel general de 145%, în timp ce China reacționase cu tarife de 125% pentru bunurile americane.
În urma primei runde de discuții, în mai, la Geneva, cele două părți au convenit o scădere de 115% a acestor tarife. În iunie, la Londra, oficialii comerciali au confirmat acest acord preliminar.