Donald Trump cere recuzarea judecătoarei din procesul său federal privind alegerile din 2020

Donald Trump cere recuzarea judecătoarei din procesul său federal privind alegerile din 2020
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 sep 2023

Fostul președinte american Donald Trump a cerut oficial recuzarea judecătoarei Tanya Chutkan - care ar urma să prezideze dezbaterile din procesul său federal pentru tentativele sale de a inversa rezultatul alegerilor din 2020 -, contestând imparțialitatea ei, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Judecătoarea a fixat deja începutul procesului pe 4 martie, spre marea nemulțumire a avocaților lui Trump, favorit în alegerile primare republicane și care cerea ca procesul să aibă loc în aprilie 2026, adică după alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, scrie Agerpres.

Tentaculele banilor saudiți în Occident: De la telecomunicații la mașini electrice, fotbal și jocuri video CITEȘTE ȘI Tentaculele banilor saudiți în Occident: De la telecomunicații la mașini electrice, fotbal și jocuri video

Donald Trump a denunțat decizia judecătoarei Chutkan, acuzând-o pe rețeaua sa Truth Social că îl "detestă".

Înainte de a compărea în fața instanței, pe 3 august, pentru a pleda nevinovat, Trump a afirmat că singura sa vină a fost că "a contestat niște alegeri trucate" și că a atenționat asupra unui "judecător injust", aparent cu referire la judecătoarea Chutkan.

În sprijinul recursului lor, avocații săi citează afirmații ale magistratei din timpul audierilor de condamnare a unor participanți la asaltul asupra Capitoliului, sediul Congresului, pe 6 ianuarie 2021.

În acea zi, sute de susținători ai lui Donald Trump înfierbântați au încălcat acest sanctuar al democrației americane, în încercarea de a împiedica certificarea victoriei adversarului său Joe Biden.

"Judecătoarea Chutkan a sugerat, în legătură cu alte dosare, că președintele Trump ar trebui să fie urmărit și închis", afirmă avocații în cererea lor.

Astfel, în octombrie 2022, în timpul condamnării la 15 luni de închisoare a unei participante la asaltul asupra Capitoliului, judecătoarea Chutkan a observat că participanții au acționat "din loialitate față de o persoană care, fie spus în treacăt, este și azi în libertate".

Aer condiționat, un frigider și o canapea: Viața de deținut privilegiat a lui Thaksin Shinawatra în Thailanda CITEȘTE ȘI Aer condiționat, un frigider și o canapea: Viața de deținut privilegiat a lui Thaksin Shinawatra în Thailanda

"Declarațiile sale publice afectează în mod inevitabil procedura, indiferent de verdict", subliniază avocații lui Donald Trump, apreciind că, în consecință, "judecătoarea Chutkan ar trebui să se recuze și să ceară grefierului să încredințeze aleatoriu acest dosar unui alt judecător".

Majoritatea experților juridici consideră o astfel de solicitare practic sortită eșecului, pentru că ea ar presupune ca judecătoarea să se recuze de bună voie.

Aflat în campanie pentru a reveni la Casa Albă, Donald Trump atribuie problemele sale judiciare administrației democrate a președintelui Biden, cu care s-ar putea reîntâlni în 2024, pentru o revanșă după alegerile din 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
sua
proces