Fostul director financiar al Trump Organization pledează vinovat de fraudă fiscală

Fostul director financiar al Trump Organization pledează vinovat de fraudă fiscală
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 aug 2022

Fostul director financiar al Trump Organization, Allen Weisselberg, un apropiat al lui Donald Trump, a pledat vinovat de fraudă și evaziune fiscală și urmează să depună mărturie într-un proces penal împotriva întreprinderii, prevăzut la 24 octombrie, anunță într-un comunicat Procuratura din Manhattan, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Allen Weisselberg a pledat vinovat de 15 capete de acuzare cu privire la fraudă și evaziune fiscală privind venituri nedeclarate, în perioada 2009-2021, în valoare de 1,76 mlioane de dolari, precizează parchetul, conform news.ro.

VIDEO Strada Sforii din Brașov, a treia cea mai îngustă din Europa, ar putea fi închisă pe timpul nopții, din cauza vandalizărilor CITEȘTE ȘI VIDEO Strada Sforii din Brașov, a treia cea mai îngustă din Europa, ar putea fi închisă pe timpul nopții, din cauza vandalizărilor

 Acest bărbat în vârstă de 75 de ani, care lucrează pentru familia Trump din 1973, este acuzat de către justiție de faptul că a profitat de avantaje în natură - un apartament în cartierul de lux Manhattan, două automobile de lux marca Mercedes, pentru el și soția sa -, și a primit bani lichizi pentru vacanțe și a ascuns totul fiscului.

”Azi Allen Weisselberg a recunoscut, la tribunal, că s-a folosit de postul său în Trump Organization pentru a escroca contribuabilii și a se îmboigăți personal”, declară procurorul Manhattanului Alvin Bragg, citat în comunicat.

”Acordul pe care l-a încheiat cu justiția leagă în mod direct Trump Organization de un larg evantai de activități infracționale și prevede ca Allen Weisselberg să depună o mărturie prețioasă în procesul viitor împoriva întreprinderii”, adaugă el.

Finlanda urmează să reducă drastic numărul vizelor turistice acordate rușilor CITEȘTE ȘI Finlanda urmează să reducă drastic numărul vizelor turistice acordate rușilor

Allen Weisselberg a pledat inițial nevinovat, în iulie 2021, cu privire la faptele care-i erau reproșate și risca până la 15 ani de închisoare.

Potrivit acordului pe care l-a încheiat, el mai riscă până la cinci ani de închisoare și este necesar să plătească aproape două milioane de dolari impozite, penalități și dobândă, potrivit procuraturii.

În primăvară a fost anunțat că Biroul procurorului general din New York ”a descoperit dovezi semnificative” care sugerează că rapoartele inanciare ale Trump Organisation s-au bazat pe evaluări înșelătoare ale activelor sale imobiliare timp de mai bine de un deceniu.

Aceste evaluări posibil înșelătoare ”și alte declarații greșite” au fost folosite de compania deținută de fostul președinte Donald Trump ”pentru a-și asigura beneficii economice – inclusiv împrumuturi, acoperire de asigurare și deduceri fiscale – în condiții mai favorabile decât justificau datele reale”.

Raportul Pareto, primul studiu dedicat celui mai important segment din populație pentru business, devine disponibil public pe www.paretoreport.ro CITEȘTE ȘI Raportul Pareto, primul studiu dedicat celui mai important segment din populație pentru business, devine disponibil public pe www.paretoreport.ro

Afirmațiile procurorului general Letitia James au fost făcute ca răspuns la un recurs al Trump Organisation și al lui Donald Trump cu privire la ordinul de luna trecută al unui judecător de la tribunalul de stat din Manhattan care cere lui Trump și unor doi dintre copiii săi adulți, Donald Trump Jr. și Ivanka Trump, să se prezinte la interviuri ale anchetatorilor lui James.

James a emis citații celor trei persoane ”pentru a ajuta la o decizie finală cu privire la existența unei fraude civile” comise în legătură cu evaluările activelor ”și cine poate fi responsabil pentru o astfel de fraudă”, se arată în dosar.

Într-un exemplu flagrant, situațiile financiare ale Organizației Trump din 2010 până în 2012 evaluează chiriile apartamentelor deținute la o sumă cumulată de 49,59 milioane de dolari, ceea ce este ”de peste șaizeci și șase de ori valoarea totală de 750.000 de dolari pe care evaluatorul extern le-a atribuit-o acestora”, se afirmă într-o notă de subsol a documentului.

Procurorul general a declarat că efectuează atât o anchetă civilă, cât și o anchetă penală legată de companie.

"Domnul Trump a certificat personal acuratețea declarațiilor pentru anii anteriori anului 2016, moment în care activele sale au fost plasate într-un trust revocabil”, în timp ce Donald Jr. ”este responsabil pentru declarațiile aferente anilor 2016-2020”, a menționat James în document.

Documentul afirmă că, din 2012 până în 2016, situațiile financiare ale companiei afirmă că apartamentul triplex al lui Trump din Trump Tower din Manhattan ”are peste 30.000 de picioare pătrate, acesta fiind până la 327 de milioane de dolari pe baza acestor dimensiuni”, se menționează în dosar.

Dar în 2017, declarația companiei ”a redus valoarea apartamentului cu două treimi, dimensionând reședința la puțin sub 11.000 de picioare pătrate”, care este cifra specificată în planul de ofertă pentru clădire, se arată în dosar.

2017 a fost și primul an al lui Trump ca președinte al Statelor Unite.

Directorul financiar al Trump Organisation, Allen Weisselberg, și controlorul Jeffrey McConney ”au jucat un rol în elaborarea situațiilor financiare aflate în centrul acestei investigații”, potrivit documentului lui James.

Procurorul general a spus că Weisselberg și McConney s-au numărat printre cei peste 40 de martori intervievați în ancheta civilă efectuată de biroul ei.

Când a fost întrebat despre evaluarea reședinței personale a lui Trump, Weisselberg ”a admis că valoarea apartamentului a fost supraevaluată cu 200 de milioane de dolari”, se arată în dosar.

”Până acum, ancheta a scos la iveală dovezi semnificative care pot indica faptul că, timp de mai bine de un deceniu, aceste situații financiare s-au bazat pe evaluări înșelătoare ale activelor și pe alte declarații greșite”, a spus James în documentul depus la Secția de Apel al Primului Departament a Curții Supreme din New York.

Purtătoarele de cuvânt ale lui Trump și ale Trump Organisation nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

James investighează compania lui Trump de câțiva ani. Ancheta a fost declanșată de mărturia sub jurământ a fostului avocat personal al lui Trump, Michael Cohen. Cohen a declarat Congresului că Trump Organisation a dat evaluări diferite pentru aceleași proprietăți pentru a obține condiții mai favorabile pentru împrumuturi și asigurări și pentru a le reduce taxele.

Donald Jr. conduce Trump Organisation împreună cu fratele său Eric Trump, care a fost interogat anterior în anchetă.

Dosarul notează că atunci când Eric Trump și Weisselberg au fost audiați separat în cadrul anchetei, fiecare ”a invocat în mod repetat privilegiul celui de-al cincilea amendament împotriva autoincriminării, refuzând să răspundă la peste 500 de întrebări fiecare”.

Ivanka Trump a fost anterior director al companiei.

În documentul de marți, James a spus că Ivanka a deținut, din 2011 până în 2013, o opțiune de a cumpăra penthouse-ul Trump Park Avenue, unde a locuit, pentru 8,5 milioane de dolari, chiar dacă situațiile financiare ale Trump Organisation au evaluat același apartament la un preț de trei ori mai mare, până la 25 de milioane de dolari.

Și, în 2014, după ce Ivanka a achiziționat o opțiune de a cumpăra un apartament și mai mare pentru 14,3 milioane de dolari, ”declarația din anul următor a redus valoarea apartamentului mai mare de la 45 de milioane de dolari”, care era valoarea atribuită anterior, se spune în dosar.

Biroul lui James a dezvăluit în februarie că firma de contabilitate a Trump Organisation, Mazars, a renunțat să mai lucreze cu compania, după ce a spus că rapoartele financiare pentru o perioadă de un deceniu despre situația financiară a lui Donald Trump nu sunt de încredere.

viewscnt
Afla mai multe despre
new york
trump organisation