FOTO Ministru: Cazierul judiciar va fi disponibil online de la 1 februarie

FOTO Ministru: Cazierul judiciar va fi disponibil online de la 1 februarie

sursa foto Poliția Română

Profit.ro
Profit.ro
scris 31 ian 2023

Cazierul judiciar va fi disponibil online începând cu 1 februarie, prin intremediul Ghișeul.ro, a anunțat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, care arată astfel că va fi devansat cu mult termenul inițial pentru elibarea online a acestuia. Conform proiectului de lege intrat în vigoare de anul acesta, cazierul judiciar ar trebui eliberat de către poliție și în formă electronică în cel mult 6 luni, adică din această vară. 

Deși prevederile legale, datând încă din 2016, nu sunt aplicate în ceea ce privește depunerea online a cererilor pentru obținerea cazierului judiciar, iar secțiile de poliție nu acceptă cererile online, Parlamentul a adoptat în decembrie proiectul legislativ promulgat, care reglementează eliberarea obligatorie și în format digital a cazierului. După cum a anunțat Profit.ro, aleșii au prelungit însă, la solicitarea Poliției, de la 3 luni la 6 luni perioda în care va trebui implementat sistemul, după promulgarea noii legi. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne ar fi dorit, de altfel, să prelungească pe termen nedefinit situația actuală.

Urmărește-ne și pe Google News
Guvernul anunță câți beneficiari de panouri fotovoltaice va subvenționa. Anul trecut au fost de trei ori mai puțini CITEȘTE ȘI Guvernul anunță câți beneficiari de panouri fotovoltaice va subvenționa. Anul trecut au fost de trei ori mai puțini
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

De ce este important: În prezent, conform legislației în vigoare, așa cum a fost modificată încă din 2016, cazierul juridic ar trebui să fie eliberat, în format fizic, și după depunerea în mod electronic a unei cereri în acest sens de către o persoană fizică sau juridică. Deși au trecut 6 ani de la modificarea legislativă, procedura de depunere nu a fost stabilită însă prin ordin al ministrului Afacerilor Interne nici până în prezent, iar secțiile de poliție nu acceptă cereri în format digital, așa cum se vede și în anunțul de mai jos al Poliției Cluj.

FOTO Ministru: Cazierul judiciar va fi disponibil online de la 1 februarie

Prima de casare acordată în programul Rabla Clasic, majorată în 2023 CITEȘTE ȘI Prima de casare acordată în programul Rabla Clasic, majorată în 2023

Proiectul de lege prevede că la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma menţiunii în cererea online sau fizică, ”certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică”.

Totodată, ”certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice”.

Pentru a fi siguri că prevederea va fi și aplicată, inițiatorii au mai prevăzut ca: ”În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”.

Acest termen a rămas nemodificat în forma proiectului adoptată de Senat, însă deputații din comisia juridică, printr-un amendament al actualei coaliții de guvernământ, au stabilit că termenul de 3 luni trebuie prelungit la 6 luni, timp în care să fie pregătit sistemul și emis ordinul miniștrilor în acest sens.

Prelungirea la 6 luni a fost propusă de către reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române și a fost acceptată de deputați, care nu au fost însă de acord cu celelalte propuneri formulate de către Ministerul Afacerilor Interne.

Abia după tragedia de la Lacul Morii, dar și fără grabă, Guvernul va îmbunătăți legislația privind câinii fără stăpân, inclusiv periculoși sau agresivi. Sancțiunile, modificate CITEȘTE ȘI Abia după tragedia de la Lacul Morii, dar și fără grabă, Guvernul va îmbunătăți legislația privind câinii fără stăpân, inclusiv periculoși sau agresivi. Sancțiunile, modificate

Potrivit acestor amendamente respinse, poliția ar fi dorit ca persoanele să depună în continuare personal cererea de eliberare a cazierului în format electronic - prin urmare să nu se schimbe nimic, deși legislația care permite acest lucru a împlinit 6 ani, fără a fi pusă în practică - și, eventual, la un moment, ministrul Afacerilor Interne să dispună când și cum se poate obține electronic cazierul judiciar.   

Data de la care se poate depune cererea electronică de obținere a certificatului de cazier judiciar, procedura de depunere, precum și modalitatea de generare și obținere a certificatului de cazier judiciar se stabilesc prin ordin al ministrului Afacerilor Interne”, era propunerea ministerului, respinsă de comisie.

Reprezentanții direcției de cazier juridic au spus în comisie că în prezent autoritățile ”nu pot identifica” în sistem electronic/online cetățenii străini care cer certificat de cazier judiciar, iar legislația actuală nu face distincția între cetăeanul român și străinul care depune cerere pentru cazier judiciar. Prin urmare, până când un hub de servicii va fi gata la nivelul ministerului, soluția autorităților din domeniu ar fi fost să nu se schimbe nimic.

Guvernul Ciucă va promova un proiect de lege prin care sunt recunoscute drepturi ale cuplurilor gay căsătorite, dacă unul din parteneri este cetățean UE CITEȘTE ȘI Guvernul Ciucă va promova un proiect de lege prin care sunt recunoscute drepturi ale cuplurilor gay căsătorite, dacă unul din parteneri este cetățean UE

Acum, ministrul Burduja afirmă că Poliția Română va anunța chiar la 1 februarie disponibilitatea eliberării în format online a cazierului judiciar. 

Potrivit ministrului, eliberarea ar putea fi posibilă prin Ghișeul.ro, iar termenul a putut fi devansta prin ”foarte multă muncă” și execelnta colaborare dintre ministerele de Interne și Digitalizării.

viewscnt
Afla mai multe despre
cazier
judiciar
eliberare
online
cerere
accepta
depune
poliție
proiect
parlament