Mari companii din România anunță - Cum arată viitorul pieței muncii și ce joburi vor dispărea

Mari companii din România anunță - Cum arată viitorul pieței muncii și ce joburi vor dispărea
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 ian 2023

Un sondaj în rândul specialiștilor din domeniul recrutării relevă că, începând cu 2023, va scădea numărul ofertelor de muncă pentru câteva profesii: joburile de secretară (asistent manager/ backoffice), agent call center, ofițeri bancar, poștas, casier, operator date, translator, agent de turism, ofițer administrativ, portar și locurile de muncă de operator manual ce pot fi automatizate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

65% dintre participanți cred că în 2023 poate exista un conflict din cauza faptului că unii angajați pot lucra hibrid, iar alții nu. Accentul pe digitalizare va transforma și piața muncii, care va avea o înfățișare diferită față de cea cu care eram obișnuiți înainte de pandemie.

Se preconizează o creștere a migrării candidaților de la o companie la alta în anul următor. 

Dubai este destinația ideală pentru vacanța de iarnă. Află cât de puțin te costă o vacanță de 7 zile all inclusive cu zbor inclus! CITEȘTE ȘI Dubai este destinația ideală pentru vacanța de iarnă. Află cât de puțin te costă o vacanță de 7 zile all inclusive cu zbor inclus!

„Angajații vor fi mai dispuși să își schimbe locul de muncă mai repede pentru o flexibilitate mai mare și condiții mai bune” spune Alexandra Negoescu, HR Manager, Elefant.ro.

Este important ca angajatorii să pună accent pe dezvoltarea de noi competențe. „Companiile vor fi nevoite sa fie atente nu numai la atragerea de talente noi ci și la retenția lor și la dezvoltarea de noi competențe. După această perioadă de incertitudini, cuvântul cheie pentru 2023 va fi "flexibilitate", arată și Cristian Huzău, Country Manager, Gi Group Holding România.

70% dintre respondenți spun că rețelele sociale LinkedIn și Facebook sunt și vor fi și în 2023 o sursă importantă de candidați, în condițiile în care în România 9,9 milioane de utilizatori Facebook și 3,2 milioane de membrii pe LinkedIn, ambele date de la începutul anului 2022.

69,7% din populația României sunt utilizatori activi de rețele sociale și timpul mediu zilnic petrecut pe rețelele sociale este de 2 ore și 19 minute.

TRANZACȚIE O companie petrolieră din Abu Dhabi va prelua participația de 24,9% la OMV deținută de fondul Mubadala CITEȘTE ȘI TRANZACȚIE O companie petrolieră din Abu Dhabi va prelua participația de 24,9% la OMV deținută de fondul Mubadala

„În 2023, focusul va fi pe flexibilitate când vine vorba de locul de muncă”, spune Laura Popescu, HR Manager, Bookster.

În completare, Beatrice Vana, Head of Talent Acquisition and Learning & Development, Brico Dépôt, afirmă că „Atragerea candidaților potriviți și păstrarea angajaților buni va rămâne o prioritate pentru angajatori. Cred că 2023 va rămâne un an al angajaților, [...] mai atenți în luarea unor decizii de schimbare. Nivelul salarial nu poate fi singurul criteriu. Mă aștept ca stabilitatea angajatorilor și climatul de lucru să fie determinante”.

„Cea mai importantă schimbare profesională în 2023 va fi deschiderea spre reconversie profesională, ceea ce va aduce un plus de candidați disponibili pe profesiile cele mai căutate”, afirmă Cătălina Chingaru, Director Adjunct CEC Bank, Direcția Resurse Umane.

Happy Recruiter - dezvoltator al robotului de recrutare Dora, a derulat un sondaj în rândul specialiștilor din domeniul recrutării de la APT Prohuman, Bookster, Brico Dépôt, CEC Bank, Elefant.ro, Flanco, GI Group, Grupul Lactalis România, Hacking Work, Lugera, Macromex, PENNY, Professional HR, Profi și Xclusiverse. După o perioadă de incertitudini, cuvântul cheie pentru 2023 va fi "flexibilitate".

viewscnt
Afla mai multe despre
locuri de munca
joburi