Ministrul britanic de Interne demisionează după dezvăluiri privind tratamentul aplicat imigranților

Ministrul britanic de Interne demisionează după dezvăluiri privind tratamentul aplicat imigranților
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 apr 2018

Ministrul britanic de Interne Amber Rudd a demisionat după mai multe scandaluri în centrul cărora s-a aflat tratamentul aplicat imigranților de către serviciile sale, lăsând-o pe Theresa May, șefa Guvernului, într-o poziție fragilă cu câteva zile înaintea unor alegeri locale, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”Premierul a acceptat în această (duminică) seara demisia ministrului de Interne”, a anunțat un purtător de cuvânt al Downing Street, potrivit News.ro.

Amber Rudd, în vârstă de 54 de ani, era vizată de mai multe zile, după dezvăluiri potrivit cărora serviciile sale aveau obiective în cifre să expulzeze imigranți clandestini.

Ea a negat, mai întâi, că era la curent cu existența unor asemenea obiective, într-o comisie parlamentară.

”Am înșelat involuntar Comisia parlamentară pentru Afaceri Interne cu privire la obiectivele acestei deplasări de imigranți clandestini în timpul audierii cu privire la Windrush”, a recunoscut Amber Rudd în scrisoarea de demisie adresată Theresei May.

Doar patru din zece cumpărători români reclamă calitatea serviciilor sau produselor achiziționate, chiar dacă nemulțumiți sunt mai mulți CITEȘTE ȘI Doar patru din zece cumpărători români reclamă calitatea serviciilor sau produselor achiziționate, chiar dacă nemulțumiți sunt mai mulți

Amber Rudd plătește, de asemenea, pentru scandalul intitulat Windrush - tratamentul aplicat unor imigranți din Caraibe veniți în Regatul Unit după al Doilea Război Mondial - care a provocat un val de furie în țară.

Mii de imigranți veniți din țări din cadrul Commonwealth între 1948 - când Windrush, primul vapor de transport de migranți din Caraibe, a debarcat la Londra - și începutul anilor '70, pentru a reconstrui țara după război, au obținut dreptul de a rămâne pe termen nelimitat.

Însă cei care nu au cerut niciodată acte de identitate s-au trezit tratați ca imigranți ilegali, riscând să fie expulzați dacă nu furnizau probe pentru fiecare an de prezență în Regatul Unit.

”SITUAȚIE INEXCUZABILĂ”

În fața scandalului provocat de aceste amenințări cu expulzarea, Theresa May a fost nevoită să ceară scuze liderilor acestor țări la un summit al Commonwealthului la Londra, în perioada 16-18 aprilie.

Amber Rudd a declarat lunea trecută că ”regretă profund” această situație, subliniind ”importanta contribuție a generației Windrush” în Regatul Unit și a anunțat în Parlament că ei vor putea să obțină naționalitatea în mod gratuit.

Însă această figură importantă a Guvernului s-a aflat din nou în dificultate după ce s-a dezvăluit că serviciile sale aveau obiective în cifre cu privire la numărul de imigranți clandestini de dat afară.

Ministrul a negat inițial existența unor asemenea obiective și că a avut cunoștință de ele, într-o comisie parlamentară care a audiat-o miercuri.

Noi dezvăluiri, în cotidianul The Guardian, cu privire la existența unui document intern părând să demonstreze că era la curent, i-au făcut poziția de nesusținut.

”Arhitectul acestei crize, Theresa May, trebuie acum să vină să explice în mod cinstit și detaliat cum a putut să apară această situație inexcuzabilă în ministerul ei”, a reacționat pe Twitter deputata laburistă Diane Abbott, sugerând astfel că Rudd i-a servit drept amorsă Theresei May, ministru de Interne înaintea ei.

Șeful diplomației Boris Johnson, liderul susținătorilor Brexitului în Guvern, i-a adus un omagiu, într-un mesaj postat pe Twitter, unei ”colege de valoare care a îndeplinit o muncă remarcabilă în timpul atentatelor de anul trecut”.

Demisia acestei femei loiale, care i-a succedat lui May la Interne în 2016, reprezintă o lovitură dură pentru premier, care va înfrunta pe 3 mai alegeri locale cu valoare de test pentru Guvernul ei, deja sfâșiat de Brexit și care dispune de o majoritate foarte slabă în Parlament.

Aceasta este totodată a patra demisie a unui membru al Guvernului în decurs de șase luni, după cele ale ministrului Apărării Michael Fallon și vicepremierului Damian Green în urma unor acuzații de hărțuire sexuală și a secretarului de stat însărcinat cu Dezvoltarea Priti Patel.

Theresa May are de gestionat totodată o profundă disensiune în Partidul său Conservator pe tema Brexitului.

Amber Rudd făcea parte dintre miniștrii eurofili, care susțin menținerea unor legături strânse cu UE după plecarea din Uniunea Europeană (UE), în martie 2019, iar plecarea ei modifică, de asemenea, echilibrul în cadrul Guvernului.

viewscnt
Afla mai multe despre
amber rudd
imigranti
demisie