Prețurile mari la energie, dobânzile crescute și încetinirea creșterii mondiale vor conduce la o ușoară recesiune în zona euro, în timp ce sprijinul guvernamental și costurile mai mari cu împrumuturile ar putea inversa progresele fiscale realizate post-pandemie, susțin economiștii agenției de rating Moody's Investors Service.
Potrivit Moody's Investors Service, Produsul Intern Brut al Germaniei, Italiei și Slovaciei ar putea scădea în 2023 sub nivelul la care era înaintea pandemiei, scrie Agerpres.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
"Măsurile de sprijin la nivel național și la nivelul Uniunii Europene precum și calmarea perturbărilor pe lanțurile globale de aprovizionare vor limita o parte din aceste efecte. Dar cu toate acestea, prognozăm că 60% din statele din zona euro vor fi în recesiune", susține vicepreședintele Moody's, Heiko Peters.
Germania a evitat la limită o contracție a economiei în trimestrul patru al anului trecut, așa cum se temeau oficialii de la Berlin, potrivit unei estimări preliminare publicate vineri. Perspectiva negativă lansată de Moody's sugerează că o astfel de performanță surprinzător de rezistentă nu va dura.
De asemenea, dacă va apărea o stagflație, un fenomen economic în care rata inflației este mare și creșterea economică este mică sau nulă, acesta va avea consecințe "severe" asupra credibilității unor state din sudul Europei, susține Moody's.