Opt state membre UE cer măsuri împotriva unor multinaționale

Opt state membre UE cer măsuri împotriva unor multinaționale
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2024

Opt țări membre UE au cerut Comisiei Europene să ia măsuri împotriva multinaționalelor care limitează, în mod ilegal, comerțul în interiorul pieței unice pentru a umfla prețurile în detrimentul consumatorilor, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Acest apel vine la o zi după o amendă uriașă de 337,5 milioane de euro, impusă de Comisia Europeană producătorului american de dulciuri Mondelez, acuzat că i-a împiedicat pe retaileri să achiziționeze produsele sale din țările UE unde sunt cele mai mici prețuri, arată Agerpres.

Un alpinist român, găsit mort pe muntele Everest, la peste 7.000 de metri altitudine. Lucra în domeniul bancar de peste 20 de ani - VIDEO CITEȘTE ȘI Un alpinist român, găsit mort pe muntele Everest, la peste 7.000 de metri altitudine. Lucra în domeniul bancar de peste 20 de ani - VIDEO

Costul vieții este un subiect fierbinte în apropierea alegerilor europarlamentare (6-9 iunie) și companiile sunt frecvent arătate cu degetul pentru că și-au crescut în mod excesiv marjele operaționale și profită de explozia inflației în ultimii doi ani, în urma războiului din Ucraina.

Într-un document comun, opt state membre UE, în fruntea cărora s-au plasat Țările de Jos, se declară îngrijorate de diferențele de prețuri din interiorul pieței comune pentru aceleași produse. Cele opt țări (Țările de Jos, Belgia, Croația, Cehia, Danemarca, Grecia, Luxemburg și Slovacia) au cerut executivului comunitar „să ia măsuri”.

DECIZIE Românii vor putea sesiza deep fake de pe Facebook, Google, TikTok CITEȘTE ȘI DECIZIE Românii vor putea sesiza deep fake de pe Facebook, Google, TikTok

Acest subiect figurează vineri pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor europeni ai Industriei, care are loc la Bruxelles.

Cele opt țări semnatare fac referire la un studiu prezentat în 2020 de Comisia Europeană, care arată că limitările geografice ilegale impuse de multinaționale cu privire la aprovizionarea retailerilor îi costă pe consumatorii europeni peste 14 miliarde de euro pe an.

„Trebuie adoptate măsuri îndrăznețe pentru a garanta că piața unică funcționează cu mai multă concurență și transparență, în beneficiul consumatorilor”, a reclamat recent premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, într-o scrisoare trimisă președintei Comisiei, Ursula von der Leyen.

Isărescu dă din noi indicii, dar fără angajamente, cu privire la tăierea dobânzilor: „Dacă inflația scade în mai...” CITEȘTE ȘI Isărescu dă din noi indicii, dar fără angajamente, cu privire la tăierea dobânzilor: „Dacă inflația scade în mai...”

Libera circulație a bunurilor în interiorul pieței unice este unul din pilonii proiectului european.

„Eliminarea barierelor comerciale ar trebui să fie o prioritate esențială pentru piața unică. Asta permite menținerea unor prețuri cu amănuntul echitabile pentru produsele alimentare și non-alimentare. Acest lucru este deosebit de important într-o perioadă de creștere a prețurilor de consum”, apreciază ministrul olandez al Economiei, Micky Adriaansens.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
multinationale