România achiziționează 200 de rachete Patriot printr-un program comun la nivel NATO

România achiziționează 200 de rachete Patriot printr-un program comun la nivel NATO

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Profit.ro
Profit.ro
scris 4 ian 2024

Ministerul Apărării anunță că România achiziționează 200 de rachete Patriot printr-un program comun la nivel NATO., costul estimat pentru cumpărarea acestora este de peste un miliard de euro, fără TVA, preț în care sunt incluse piese de schimb și servicii conexe, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

“Ministerul Apărării Naționale salută semnarea de către Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NATO Support and Procurement Agency / NSPA) a contractului de achiziționare în comun, a până la 1.000 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele de rachete sol-aer PATRIOT aflate în dotarea Germaniei, Țărilor de Jos, României și Spaniei. În acest sens, NSPA a atribuit un contract către Compania COMLOG / Germania, pentru fabricarea rachetelor în Europa, care vor fi omologate printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) de către Guvernul Statelor Unite ale Americii”, a transmis, joi, Ministerul Apărării Naționale. 

NATO a anunțat anterior că divizia sa de achiziții urmează să sprijine un grup de țări membre, între care Germania, Țările de Jos, România și Spania, cu privire la un contract pentru achiziționarea a până la 1.000 de rachete de apărare antiaeriană Patriot, informează Reuters.

Agenția a atribuit un contract de producție și livrare către COMLOG, o societate mixtă între Raytheon și MBDA, a anunțat Alianța Nord-Atlantică, adăugând că producția europeană de rachete va fi extinsă.

VIDEO Fost șef SRI - citat cu ideea că a confirmat în premieră că în 1989 a fost o lovitură de stat CITEȘTE ȘI VIDEO Fost șef SRI - citat cu ideea că a confirmat în premieră că în 1989 a fost o lovitură de stat

"Achizițiile multinaționale consolidate în spiritul Inițiativei europene de scut aerian (ESSI) oferă economii de scară și sprijină extinderea capacității de producție a noilor rachete GEM-T pentru a satisface cererea în creștere", precizează NATO într-un comunicat.

În decembrie, Ministerul Apărării a cerut încuviințarea Parlamentului pentru o nouă achiziție majoră: 200 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sisteme antiaeriene Patriot intrate deja în operarea forțelor armate. Programul este estimat la peste 1 miliard de euro, iar avansul de 35% trebuia plătit până la final de 2023 sau în primele trei luni din 2024.

„Scopul achiziției este completarea parțială a stocurilor de luptă cu 200 de rachete PAC-2 GEM-T”, se arată în solicitarea MApN adresată Parlamentului, unde s emai preizează că „achiziția este realizată prin Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziți, utilizând inițiativa ESSI (European Sky Shield Initiative); achiziția este realizată de Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții prin atribuirea unui contract de achiziție către compania COMLOG/Germania, pentru fabricarea rachetelor și printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) cu Guvernul Statelor Unite ale Americi, pentru omologarea rachetelor fabricate în Europa”..

Toshiba va fi retrasă de la bursa din Tokyo, după o prezență de 74 de ani pe piața japoneză de capital CITEȘTE ȘI Toshiba va fi retrasă de la bursa din Tokyo, după o prezență de 74 de ani pe piața japoneză de capital

„Prețul maxim unitar este de cca. 5.444.750 EUR, fără TVA iar costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete este de 1.088.950.000 EUR, fără TVA (include piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS) și va fi stabilit cu exactitate după inițierea procedurilor de atribuirea contractului de achiziție; avansul initial, de aprox. 35% din valoarea totală estimată a întregului pachet trebuie plătit în anul 2023 sau în trimestrul I al anului”, potrivit MApN.

Rachetele PAC 2 GEM-T pot lovi ținte până la 160km depărtare

Rachete PAC-2 GEM-T sunt cele mai moderne versiuni ale rachetelor PAC-2, care poate angaja ținte de diferite tipuri, de la avioane, drone sau elicoptere inamice, până la rachete de croazieră sau, în special, rachete tactice balistice.

Racheta PAC 2 GEM-T are o rază operațională de circa 160 de kilometri și un plafon de 32.000 de metri.

Rachetele folosesc o ghidare cu un radar semi-activ și nimicesc țintele prin explozie în proximitatea lor.

Rachetele PAC-2 GEM-T sunt și cele mai mari ale sistemului APtriot din punct de vedere al dimensiunilor, putând fi montate maxim către patru per lansator.

ULTIMA ORĂ Rusia confiscă participațiile OMV, proprietarul Petrom, și Wintershall Dea în proiectele de extragere a gazelor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rusia confiscă participațiile OMV, proprietarul Petrom, și Wintershall Dea în proiectele de extragere a gazelor

Ucraina a folosit cu succes sistemul Patriot cu rachete PAC-2, reușind într-o anumită instanță să dea o lovitură uriașă aviației rusești: a doborât în decurs de câteva minute cel puțin patru ține. Folosind rachete PAC-2 lansate de pe teritoriul Ucrainei, forțele Kievului au doborât în Rusia un avion bombardier SU-24, un avion de luptă SU-35S și două elicoptere militare Mil Mi-8. Tot cu Patriot Ucraina ar fi reușit să intercepteze, în cadrul unui atac la saturație, inclusiv și celebrele rachete hipersonice rusești Kinjal.

Sistemele PATRIOT românești

Sistemul Patriot, este cel mai nou și scump sistem intrat în dotarea Armatei Române. România a plătit circa 3,9 miliarde de dolari pentru șapte sisteme antiaeriene Patriot noi, în cea mai recentă configurație disponibilă, la pachet cu câteva sute de interceptori. Până în prezent au fost livrate patru sisteme Patriot.

Primul sistem PATRIOT a fost livrat Forțelor Aeriene Române în anul 2020, iar din anul 2021 execută misiuni specifice de apărare aeriană și împotriva rachetelor a spațiului aerian al României și al NATO.

Sistemul al 2-lea PATRIOT a fost livrat în cursul anului 2022, testarea de acceptanță și recepția au fost realizate în luna decembrie a anului trecut și a intrat deja în înzestrarea Regimentului 74 PATRIOT. Sistemele al 3-lea și al 4-lea PATRIOT au fost recepționate în 2022 și 2023.

România a cumpărat 7 sisteme de rachete Patriot în configurația 3+ cu următoarele componente:

- 7 AN/MPQ-65 radar sets

- 7 AN/MSQ-132 engagement control stations

- 13 antenna mast groups

- 28 M903 lansatoare (care pot trasporta și lansa câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau 12 rachete PAC-3 MSE)

- 56 rachete PAC-2 Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T)

- 168 rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE)

- 7 Electrical Power Plants (EPP) III

viewscnt
Afla mai multe despre
patriot
rachete