Rusia își dezvoltă prezența militară în Africa, folosindu-se de lipsa de securitate și disputele diplomatice cu puterile occidentale

Rusia își dezvoltă prezența militară în Africa, folosindu-se de lipsa de securitate și disputele diplomatice cu puterile occidentale
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 sep 2021

Rusia își dezvoltă prezența militară în Africa, folosindu-se de lipsa de securitate și disputele diplomatice ale țărilor din regiune cu puterile occidentale ca de o trambulină pentru a se extinde pe continent, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Din Libia și  Nigeria și până în Etiopia și Mali, Moscova a construit în ultimii ani alianțe strategice militare cheie și un profil public din ce în ce mai favorabil în Africa, scrie News.ro.

Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite CITEȘTE ȘI Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite

Esențial pentru acest efort este oferirea de alternative țărilor care au devenit nemulțumite de parteneriatele diplomatice occidentale.

Al doilea Summit Rusia-Africa este programat pentru 2022. La summitul inaugural de la Sochi din 2019, președintele Vladimir Putin a jurat că Rusia ”nu va participa la o nouă ”repartizare ”a bogăției continentului, ci mai degrabă, se va angaja într-o competiție pentru cooperarea cu Africa.

” Prin intermediul ONU, Rusia a oferit, de asemenea, ajutor sub formă de asistență medicală și medicală, alături de sprijinul său comercial, economic și militar în creștere de pe continent.

Numai în ultimele două luni, Rusia a semnat acorduri de cooperare militară cu Nigeria și Etiopia, cele două națiuni fiind cele mai populate din Africa.

Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm estimează că Africa a atras 18% din exporturile rusești de arme între 2016 și 2020.

Mercenarii ruși au oferit, de asemenea, asistență directă guvernelor din Libia și Republica Centrafricană (RCA), potrivit ONU.

Ungaria pregătește un Fond Privat cu care să cumpere terenuri agricole în statele vecine CITEȘTE ȘI Ungaria pregătește un Fond Privat cu care să cumpere terenuri agricole în statele vecine

Cu toate acestea, Kremlinul a negat legăturile cu grupul Wagner, o organizație paramilitară despre care ONU afirmă că ar ajuta la încălcarea drepturilor omului în regiune.

”Un grup de instructori ruși a fost trimis în RCA la cererea liderilor săi și cu știința Comitetului de sancțiuni al Consiliului de Securitate al ONU asupra RCA, înființat prin Rezoluția 2127”, a declarat în iulie o declarație a ministerului rus de externe.

Niciunul dintre ei nu ar fi luat parte la operațiuni de luptă.

Reuters a relatat în iulie că parlamentarii americani au blocat o vânzare planificată de 1 miliard de dolari către Nigeria, din cauza acuzațiilor de încălcare a drepturilor omului de către guvern.

Mai puțin de o lună mai târziu, Rusia a semnat un acord cu administrația președintelui Muhammadu Buhari pentru a furniza echipament militar, instruire și tehnologie forțelor nigeriene.

Deși, din punct de vedere istoric, a fost un partener diplomatic și comercial cheie al SUA, guvernul lui Buhari s-a aflat în contradicție cu Washingtonul pe fondul protestelor #EndSARS din 2020 și, din nou, după o recidivă recentă cu Twitter.

Între timp, grupări militante islamiste precum Boko Haram și Statul Islamic au continuat să facă ravagii în nord-estul țării.

Această confluență de factori care deschide calea pentru construirea influenței ruse a avut loc și în Etiopia.

VIDEO China i-a dăruit Cambodgiei un stadion de 150 de milioane de dolari CITEȘTE ȘI VIDEO China i-a dăruit Cambodgiei un stadion de 150 de milioane de dolari

Rusia a oferit sprijin guvernului prim-ministrului Abiy Ahmed după ce guvernele occidentale au respins răspunsul militar al forțelor sale la o insurgență din nordul Tigray.

Etiopia a simțit, în special, că SUA se aliniază cu Egiptul în disputa în curs asupra Marelui Baraj al Renașterii Etiopiene.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a evocat în continuare nemulțumirea Addis Abeba, în martie, acuzând forțele Tigray de ”epurare  etnică”.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit apoi cu omologul său etiopian Demeke Mekonnen, în iunie.

Moscova a continuat cu desfășurarea observatorilor electorali în Etiopia, în timp ce UE și-a retras observatorii, invocând ”violența continuă în toată țara, încălcările drepturilor omului și tensiunile politice, hărțuirea lucrătorilor din mass-media și reținerea membrilor opoziției”.

Rusia a furnizat arme strategice atât ca potențială apărare împotriva oricărei intervenții egiptene asupra GERD, cât și pentru a ajuta forțele guvernamentale din Tigray.

”Prigresele realizate de Forța de Apărare Tigray (TDF), care a capturat părți din regiunile Afar și Amhara în ultimele săptămâni, fac ca furnizarea armelor atât de necesare să devină cu atât mai importantă pentru Addis Abeba, iar Moscova se va obliga probabil la o astfel de cerere, posibil pe baza sistemului de cumpără acum platește mai târziu ”, a declarat Louw Nel, analist politic senior la NKC African Economy.

Etiopia și Rusia au semnat în iulie un acord de cooperare militară în iulie, axat în mod special pe transferul de cunoștințe și tehnologie. Cu toate acestea, Nel a menționat că Etiopia va fi ”precaută să permită ca personalul rus să fie desfășurat acolo în orice altceva decât o capacitate de instruire”. Ministerul rus de Externe nu a fost disponibil imediat pentru comentarii atunci când a fost contactat de CNBC.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
africa
militari