Guvernul Bolojan susține modificarea legislației astfel încât comercianții care nu înlocuiesc bunurile vândute, în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, adică în cel mult 30 de zile calendaristice, să fie amendați cu sume cuprinse între 5.000 lei și 25.000 lei, relevă un document analizat de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Măsura, prezentată anterior de Profit.ro, a fost inițiată de reprezentanții Puterii și este argumentată prin faptul că legislația actuală, așa cum a fost adoptată de Parlament în 2023, prevede că orice consumator ”beneficiază de înlocuirea bunurilor în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, fără a depăși 30 de zile calendaristice".
Inițiativa legislativă a fost adoptată de senatori la finalul lunii trecute și mai are nevoie doar de votul deputaților pentru a fi adoptată.

Inițiatorul arată că legiuitorul, în cadrul procedurilor parlamentare, a instituit, în 2023, noua obligație în sarcina vânzătorului - înlocuirea bunului neconfom, însă nu a dispus și sancțiunile aplicabile pentru refuzul vânzătorului de a înlocui bunul neconform, în temenul stipulat de lege.
”Absența sancțiunii determină în practică multiple refuzuri nejustificate din partea comercianților, chiar dacă, în termenul de 30 de zile, consumatorul solicită înlocuirea bunurilor neconforme”, susțin autorii proiectului.
Ca urmare, proiectul prevede includerea în categoria contravențiilor sancționate cu amendă de la 5.000 lei la 25.000 lei a faptei unui vânzător de a nu înlocui bunul neconform în condițiile stabilite de lege.

Guvernul Bolojan a analizat proiectul și a constatat, de asemenea, că, deși stabilește în mod expres dreptul consumatorilor de a beneficia de înlocuirea bunurilor în cazul în care neconformitatea acestora este constatată într-un termen scurt de la livrare, respectiv în cel mult 30 de zile calendaristice, legislația nu prevede și sancționarea contravențională a acestor situații.
Astfel, Executivul apreciază că lipsa unei sancțiuni reduce eficiența și forța coercitivă a reglementării, creând ”premisele ignorării sau aplicării inegale a dreptului la înlocuire într-un termen scurt”.
”În consecință, este necesară includerea expresă a acestui alineat între prevederile a căror nerespectare constituie contravenție, pentru asigurarea aplicării unitare a legii de către profesioniști, creșterea gradului de conformare voluntară la cerințele legale, protejarea efectivă a consumatorilor împotriva practicilor abuzive sau a întârzierilor nejustificate în soluționarea cazurilor de neconformitate”, arată Guvernul.

Acesta recomandă însă și includerea în proiectul de lege a unui termen de intrare în vigoare a dispozițiilor propuse, în funcție de care ”destinatarii normei să aibă posibilitatea luării la cunoștință de schimbarea conținutului acestora, în vederea adaptării conduitei în mod corespunzător”.