CONFIRMARE DOCUMENT Sticlele de vin, pregătite să fie eliminate din sistemul de garanție-returnare. RetuRO avertizează asupra efectelor negative

CONFIRMARE DOCUMENT Sticlele de vin, pregătite să fie eliminate din sistemul de garanție-returnare. RetuRO avertizează asupra efectelor negative
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 28 feb 2024

Sticlele de vin sunt pregătite să fie eliminate din sistemul de garanție-returnare, prin care persoanele achită o garanție de 50 de bani când cumpără o băutură îmbuteliată cu ambalaj nereutilizabil, conform unui amendament adoptat acum în comisiile de specialitate ale deputaților și care urmează să fie supus votului în plen.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Raportul cu acest amendament urmează să fie supus votului final al Camerei Deputaților, cameră decizonală a Parlamentului în domeniu, iar, dacă va fi votat, pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului.

De ce este important: Sistemul de garanție-returnare (SGR) a intrat în vigoare la finele lunii noiembrie, astfel că o garanție de 50 de bani este achitată la cumpărarea unei băuturi îmbuteliate (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți și va primi valoarea garanției plătite inițial sub forma unui cupon.

Este bine de știut: O radiografie scurtă a SGR arată că, până la finalul anului 2023 (conform raportării după prima lună de funcționare), producătorii de băuturi au pus pe piață 45 de milioane de produse în ambalaje SGR – sub 1% din volumul anual estimat de ambalaje (7 miliarde); au fost emise aproximativ 2.000 de vouchere la RVM-uri, dar niciun ambalaj nu a ajuns încă la RetuRO (compania care administrează sistemul).

Valabilitatea permiselor de conducere, extinsă. Reducere însă în cazul persoanelor peste 70 de ani CITEȘTE ȘI Valabilitatea permiselor de conducere, extinsă. Reducere însă în cazul persoanelor peste 70 de ani

În prezent, legislația stabilește că sistemul de garanţie-returnare se aplică pentru ”ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase”.

După cum a relatat anterior Profit.ro, printr-un amendament propus de liberali și adoptat inițial în comisia de industrii, ambalajele pentru vinuri au fost propuse să fie eliminate din sistemul de garanție-returnare.

Liberalii propuseseră și eliminarea ambalajelor pentru spirtoase, dar amendamentul a căzut la votul din comisia de industrii.

Recent, și cealaltă comisie co-raportoare, cea de mediu, a fost de acord cu eliminarea sticlelor de vin din sistemul garanție-returnare, iar cele două comisii au publicat acum raportul de adoptare a unei ordonanțe care reglementează SGR, cu amendamentul menționat.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții RetuRO au punctat faptul că proiectul legislativ nu a fost adoptat, la acest moment, de către plenul camerei decizionale și arată că RetuRO, în calitate de calitate de administrator al sistemului de garanție-returnare desemnat, alături de acționarii săi, Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate și Asociația Berarii României pentru Mediu, a trimis adrese către președintele Camerei Deputaților și către liderii de grup ai principalelor partide politice, precum și către președinții Comisiilor de Mediu și pentru Industrii din Parlament, în care prezintă importanța Sistemului de Garanție-Returnare, dar și efectele pe care această modificare le-ar putea avea asupra sistemului și asupra managementului deșeurilor de ambalaje în general:

DOCUMENT Noi schimbări pregătite pentru PFA, II, IF CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noi schimbări pregătite pentru PFA, II, IF

- eliminarea unor categorii de produse în ambalaje primare nereutilizabile avute în vedere la momentul structurării SGR ar îngreuna îndeplinirea obiectivelor de reciclare stabilite la nivel național, de natură să determine plata unor penalități de către statul român în eventuale proceduri de infringement;

- gestionarea deșeurilor de ambalaje din sticlă în cadrul SGR permite o eficiență superioară pe întregul lanț de returnare, numărare, sortare și pregătire pentru reciclare a deșeurilor, ambalajele fiind colectate separat de alte deșeuri și asigurându-se o reciclare bottle-to-bottle controlată;

- investițiile făcute deja în Sistemul de Garanție-Returnare, atât de către administratorul sistemului, cât și de către comercianți, au fost calibrate pe volume care iau în calcul materialul provenit de la toate categoriile de produse ambalate în sticlă;

- în cadrul sistemului sunt producători de vinuri care s-au conformat și s-au înregistrat în sistem, au încheiat contractul cu administratorul SGR și au întreprins măsurile necesare pentru asigurarea marcării ambalajelor cu marcajul specific SGR, iar o eliminare a acestei categorii de produse ar duce la costuri neprevăzute, suplimentare, pentru aceștia pe lanțul de etichetare și distribuție.

Noi reguli pregătite pentru autorizarea de către primării a restaurantelor și serviciilor de alimentație publică. Documentele care vor fi solicitate. Pentru ce va putea primarul suspenda localurile CITEȘTE ȘI Noi reguli pregătite pentru autorizarea de către primării a restaurantelor și serviciilor de alimentație publică. Documentele care vor fi solicitate. Pentru ce va putea primarul suspenda localurile

De asemenea, conform ultimelor informații transmise de RetuRO, în primele două săptămâni din luna februarie. au fost returnate de consumatori aproximativ 5 milioane de ambalaje SGR.

"Dacă le adăugăm raportărilor anterioare, pentru luna decembrie și ianuarie, avem, în acest moment, aproximativ 7,3 milioane de ambalaje recuperate din piață. Evoluția este semnificativă, dat fiind faptul că, lună după lună, SGR a sărit de la 31.000 de ambalaje returnate în decembrie 2023 la 2,24 milioane în ianuarie și la mai mult decât dublu în primele două săptămâni din februarie. Și vorbim doar de cele colectate prin RVM, în luna februarie. În două luni și jumătate înregistrăm o creștere a ratei de reciclare prin SGR de 162 de ori", preciează aceștia.

CONFIRMARE DOCUMENT Sticlele de vin, pregătite să fie eliminate din sistemul de garanție-returnare. RetuRO avertizează asupra efectelor negative

 

viewscnt
Afla mai multe despre
garantie
returnare
sistem
vin
sticla
ambalaj
elimina
parlament
legislație