Explicație pentru bănci - vor avea o sarcină fiscală dublă. 2025 va fi un an cu două viteze și cu o povară fiscală de patru ori mai mare

Schimbări legislative pentru firme   
Explicație pentru bănci - vor avea o sarcină fiscală dublă. 2025 va fi un an cu două viteze și cu o povară fiscală de patru ori mai mare

Anamaria Chiru

Proiectul privind măsurile fiscale crește impozitul suplimentar aplicabil instituțiilor de credit de la 2%, la 4% pe cifra de afaceri începând cu 1 iulie 2025.

„Băncile știau că au 2% pentru următoarele 6 luni, iar de anul viitor 1%. Acum s-au trezit cu 4%.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO LIVE Patru miniștri explică acum taxele și impozite anunțate de premierul Bolojan, într-o conferință de presă: „Prin acest pachet fiscal evităm trei riscuri extrem de importante” CITEȘTE ȘI VIDEO LIVE Patru miniștri explică acum taxele și impozite anunțate de premierul Bolojan, într-o conferință de presă: „Prin acest pachet fiscal evităm trei riscuri extrem de importante”

Deși impozitul suplimentar se determină cumulat de la începutul anului fiscal și se plătește trimestrial, formularea proiectului de lege indică faptul că noua cotă de 4% se va aplica exclusiv cifrei de afaceri aferente perioadei 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2025, fără efect retroactiv asupra primelor două trimestre”, spune Anamaria Chiru, Tax Partner în cadrul Dobrinescu Dobrev SCA.

Ce înseamnă asta

Reprezintă o sarcină fiscală dublată pentru trimestrele III și IV ale anului 2025 și o renunțare la calendarul de relaxare fiscală deja legiferat pentru 2026.

Pentru bănci, 2025 va fi un an cu două viteze și cu o povară fiscală de patru ori mai mare decât anticipau pentru 2026.

În prezent, instituțiile de credit - persoane juridice române, precum și sucursalele din România ale instituțiilor de credit - persoane juridice străine, datorează suplimentar impozitului pe profit de 16%, un impozit specific de 2% aplicat la cifra de afaceri. Codul fiscal, în forma sa actuală, prevede reducerea acestei cote de la 2% la 1%, începând cu 1 ianuarie 2026.

DOCUMENT Pensiile și salariile, alocațiile vor rămâne înghețate și în 2026. Angajările rămân restricționate. Sporul bugetarilor care lucrează cu fonduri UE va fi tăiat la maxim 35% CITEȘTE ȘI DOCUMENT Pensiile și salariile, alocațiile vor rămâne înghețate și în 2026. Angajările rămân restricționate. Sporul bugetarilor care lucrează cu fonduri UE va fi tăiat la maxim 35%

Acest impozit suplimentar a fost introdus prin Legea 296/2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
taxe