Noi cote minime de colectare a deșeurilor pentru producătorii de echipamente electrice și electronice

Noi cote minime de colectare a deșeurilor pentru producătorii de echipamente electrice și electronice
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 25 mar 2024

Producătorii de echipamente electrice și electronice vor avea de anul viitor obligația de a realiza etapizat o rată de colectare minimă calculată pe fiecare categorie de echipamente introdusă pe piață.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De ce este important: Legislația, datând sdin 2015, prevede ratele anuale minime de colectare care trebuie atinse de către productori: pentru anul 2016, până la 40%; pentru perioada 2017-2020, 45%; începând cu anul 2021, 65% din echipamentele introduse pe piață. 

ULTIMA ORĂ În urma contestării SGR de mai multe firme, Guvernul amână interdicția comercializării ambalajelor fără marcaj. Riscul ”destabilizării economiei” CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ În urma contestării SGR de mai multe firme, Guvernul amână interdicția comercializării ambalajelor fără marcaj. Riscul ”destabilizării economiei”

Acum, comisiile de specialitate ale Parlamentului a stabilit noi cote pe categorii de produse introduse pe piață, iar acestea urmează să primească votul final al legislativului.

Aceste cote vor fi următoarele:

a) Începand cu data de 1 ianuarie 2025 de cel puțin 15%;

b) Începand cu data de 1 ianuarie 2026 de cel puțin 20%;

c) Începand cu data de 1 ianuarie 2027 de cel puțin 30%;

d) Începand cu data de 1 ianuarie 2028 de cel puțin 40%;

e) Începand cu data de 1 ianuarie 2029 de cel puțin 50%.

Vor fi exceptate de la aceste prevederi panourile fotovoltaice.

În timp ce Guvernul nu mai vrea să autorizeze automobile Uber și Bolt mai vechi de 5 ani, în Parlament este pregătită creșterea vechimii taxiurilor la 10 ani CITEȘTE ȘI În timp ce Guvernul nu mai vrea să autorizeze automobile Uber și Bolt mai vechi de 5 ani, în Parlament este pregătită creșterea vechimii taxiurilor la 10 ani

Pentru a se stabili dacă s-a atins rata minimă de colectare, producătorii sau organizațiile colective care acționează în numele acestora, operatorii economici care desfășoară activități de colectare și tratare, precum și unitățile administrativ teritoriale, pentru colectarea desfășurată de acestea, transmit Agenției Naționale pentru Protecția Mediului informațiile privind deșeurile colectate separat.

viewscnt
Afla mai multe despre
echipamente
electronice
electrice
deșeuri
cotă
colectare
producători