Noi reguli pregătite pentru angajarea muncitorilor străini. Termen la încheierea contractelor de muncă și activitate minimă pentru angajatori. Noi amenzi

Noi reguli pregătite pentru angajarea muncitorilor străini. Termen la încheierea contractelor de muncă și activitate minimă pentru angajatori. Noi amenzi
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2024

Angajatorul va avea obligația de a încheia contractul individual de muncă în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea muncitorului străin pe teritoriul României, ori, după caz, de la obținerea noului aviz de angajare, în caz contrar, angajatorii în culpă vor putea fi amendați cu până la 10.000 lei, conform unei ordonanțe pregătite de Guvern. De asemenea, pentru a asolicita avize pentru străini, angajatorul trebuie să aib activitate de cel puțin 1 an în domeniu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De ce este important: Guvernul a publicat inițial anul trecut, pentru dezbatere publică, un proiect de hotărâre care prevedea pentru anul 2024 stabilirea unui contingent de 140.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă din România, în creștere substanțială față de nivelul de 100.000 stabilit pentru ultimii doi ani. După cum a anunțat anterior Profit.ro, Executivul a modificat însă proiectul de ordonanță, iar ulterior l-a adoptat cu reducerea cotei inițiale la 100.000 de muncitori străini.

Mai este important: Rata cumulată de respingere a vizelor de lungă ședere pentru muncitorii străini care vor să se angajeze în România a ajuns anul trecut la aproape 30%, procent dublu față de anul 2022, indică date oficiale analizate de Profit.ro. Printre motivele refuzului s-au numărat lipsa documentelor care să ateste cunoașterea profesiilor, necunoșterea limbii engleze sau chiar suspiciuni de trafic de persoane sau risc la adresa securității naționale.

După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și pentru anumiți comercianți CITEȘTE ȘI După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și pentru anumiți comercianți

La finele lunii trectute, Executivul a luat unele măsuri pentru facilitarea birocrației angajării muncitorilor străini în România, angajatorii scăpând astfel de posibile amenzi.

Acum, însă, Guvernul pregătește măsuri mai stricte în ce privește aducerea muncitorilor străini în România, respectarea avizelor de muncă, a drepturilor și obligațiilor angajatului și angajatorilor.  

Guvernanții vor să elimine situațiile în care angajatorii care au obținut avizele de angajare să refuze (de regulă din motive economice) încadrarea în muncă a străinilor care sosesc în România în scop de muncă.

”Angajatorul are obligația de a încheia contractul individual de muncă în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea străinului pe teritoriul României, ori, după caz, de la obținerea noului aviz de angajare, în cazul vizei de lungă ședere pentru angajare în muncă”, prevede proiectul pregătit.

Totodată, se stabilesc sancțiuni în cazul nerespectării termenului de 15 zile lucrătoare, cu excepția situației în care neîncheierea contractului individual de muncă se datorează culpei străinului.

Astfel, ”neîncheierea contractului individual de muncă în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea străinului pe teritoriul României, ori, după caz, de la obținerea noului aviz de angajare, în cazul vizei de lungă ședere pentru angajare în muncă, cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei”. 

Polițiștii - obligați să reducă în favoarea șoferilor, cu până la 10%, din viteza indicată de radar CITEȘTE ȘI Polițiștii - obligați să reducă în favoarea șoferilor, cu până la 10%, din viteza indicată de radar

Guvernul modifică și condițiile speciale pentru eliberarea avizului de angajare pentru lucrători permanenți, prevăzând în plus că angajatorul trebuie să desfășoare activitate în domeniul pentru care solicită avizul de angajare, de minimum 1 an.

Potrivit autorităților, ”măsura propusă are un caracter de triere a angajatorilor care solicită eliberarea avizelor de angajare, fiind descurajate acele persoane care înființează societăți comerciale cu scopul de a le utiliza în procesul de migrație legală, dar cu intenția reală de a facilita migrația ilegală”.

Totodată, în cazul străinilor titulari ai vizelor de lungă ședere în scop de angajare în muncă valabile, avizul de angajare se va elibera o singură dată.

viewscnt
Afla mai multe despre
muncitori
strani
angajator
contract
încheiere
amenda
conditii
guvern