ULTIMA ORĂ DECIZIE Companiile mari vor plăti un impozit de cel puțin 1% pe cifra de afaceri. "Negocieri extrem de dure"

ULTIMA ORĂ DECIZIE Companiile mari vor plăti un impozit de cel puțin 1% pe cifra de afaceri. "Negocieri extrem de dure"
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 23 aug 2023

Companiile mari din România, multinaționale, dar și cele românești, cu afaceri de peste 100 milioane euro pe an, vor plăti, conform informațiilor Profit.ro, impozit de 16% din profit (așa cum prevede legislația fiscală și în prezent), dar nu mai puțin de 1% pe cifra de afaceri. Decizia a fost luată la recenta ședință a Coaliției, propunerea PSD fiind acceptată și de partenerii de coaliție.

De ce este important: mpozitarea cu cel puțin 1% din cifra de afaceri a companiilor mari a mai fost și în trecut printre propunerile PSD, de exemplu în discuțiile cu PNL la construirea bugetului sau în negocierile pe marginea măsurilor fiscale adoptate în vara anului trecut. O astfel de taxă s-ar vedea, probabil, destul de repede în creșterea prețurilor.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea interesant: Scopul măsurii, pe lângă aducerea de bani la buget, ar fi și descurajarea practicilor de optimizare fiscală agresivă a unora dintre marile companii. 

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Decizia este confirmată de senatorul PSD Daniel Zamfir, care vorbește despre "acele companii multinaționale care, prin celebrul deja mecanism de optimizare fiscală, exportau practic tot profitul in paradisuri fiscale". Potrivit acestuia, premierul Ciolacu a impus această măsură în Coaliție, după negocieri extrem de dure.

EXCLUSIV Eliminarea noii impozitări a contractelor part-time, propusă de PNL, a trecut tacit de Senat, fără sprijinul PSD. Coaliția a evitat votul CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Eliminarea noii impozitări a contractelor part-time, propusă de PNL, a trecut tacit de Senat, fără sprijinul PSD. Coaliția a evitat votul

Recent a fost anunțat că marilor companii din domenii precum energie, telecom sau asigurări și care declară constant pierderi ar putea să li se impună un impozit special.

Potrivit informațiilor Profit.ro, la recenta ședință a Coaliției au fost discutate și alte măsuri, printre care creșterea cotei unice de la 16% la 18% sau majorarea cotei generale de TVA cu un punct procentual, de la 19%, în prezent, la 20%. Aceste variante au fost respinse.

Surse guvernamentale au declarat pentru Profit.ro că sunt din nou tergiversate discuțiile pe ordonanțele cu măsuri fiscale și măsuri pentru reducerea cheltuielilor în aparatul de stat, astfel că noi discuții și noi schimbări sunt în continuare posibile.

Taxa de cel puțin 1% revine

Acesta nu este primul acord în coaliție asupra acestei taxe. O înțelegere a fost și în vara anului trecut, dar, până la urmă, s-a renunțat la măsură. Unele dintre variantele din trecut prevedeau ca taxa de 1% pe cifra de afaceri să fie suplimentară impozitului pe profit achitat de către companie.

Taxarea cu 1% pe cifra de afaceri a fost susținută de PSD și la finalul anului 2021, când estimările indicau venituri probabile din această măsură de peste 5 miliarde de lei (1 miliard de euro).

Liderii PSD au criticat constant în ultimii ani ceea ce consideră a fi un nivel prea redus de taxare a companiilor mari, în special multinaționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
companii
impozit