EXCLUSIV Taxa de solidaritate revine - Companiile mari vor plăti 1% pe afaceri din 2023. Taxa este deja agreată de principiu și urmează să fie supusă deciziei politice. Guvernul poate strânge peste 1 miliard de euro

EXCLUSIV Taxa de solidaritate revine - Companiile mari vor plăti 1% pe afaceri din 2023. Taxa este deja agreată de principiu și urmează să fie supusă deciziei politice. Guvernul poate strânge peste 1 miliard de euro

Stokkete | Dreamstime.com

Marius Oncu
Marius Oncu
scris 3 iun 2022

Coaliția de guvernare intenționează să introducă, de anul viitor, o taxă de 1% pe cifra de afaceri a companiilor cu afaceri care depășesc 100 de milioane de euro. Măsura a fost agreată deja la nivel de specialiști și urmează să fie supusă deciziei politice a conducerii coaliției de guvernare în perioada următoare, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Taxa de 1% pe cifra de afaceri a fost susținută de PSD și la finalul anului trecut, când estimările indicau venituri probabile din această măsură de peste 5 miliarde de lei (1 miliard de euro). Săptămâna aceasta, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că taxa pe cifra de afaceri "este pe agenda de discuții", dar, potrivit informațiilor Profit.ro, la acest moment există deja un acord. O taxă precum cea de solidaritate se va vedea în accelerarea inflației, deja aflată la cote ridicate, consideră economiștii.

Profit.ro a anunțat în decembrie că "Taxa de solidaritate" de 1%, gândită pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, ar lovi, dacă va fi și introdusă, în peste 330 de companii, în frunte cu Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford România, Rompetrol, Dedeman, Carrefour, aflate pe primele poziții ale ierarhiei, raportat la afacerile anuale actuale. statul urma să încaseze, pe datele de la momentul respectiv, peste 1 miliard de euro. Afacerile multor companii sunt, însă, în creștere.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

Astfel, în total, circa 330 de companii ar fi urmat să achite taxa, cu Dacia plătind, de exemplu, încă 37 milioane euro, iar OMV Petrom, încă 30 milioane euro la bugetul de stat, raportat la ultima cifră de afaceri. Aceste sume ar urma să fie diferite acum, în multe cazuri mai mari.

Acum, statul ar obține mai mulți bani comparativ cu estimarea de anul trecut, având în vedere impactul inflației asupra afacerilor companiilor, dar și creșterile din unele sectoare, cum ar fi cel energetic. În noul context, suma obținută ar putea fi semnificativ peste 5 miliarde de lei, bani de care Guvernul are nevoie pentru a susține creșterea cheltuielilor.

Taxa pe cifra de afaceri este gândită ca suplimentară impozitului pe profit plătit de companii, la fel cum era intenționată și anul trecut, deși modificări în ceea ce privește aplicarea ar putea avea loc, având în vedere că urmează să fie discutată în ședința conducerii coaliției.

Referitor la taxa de solidaritate, Ciolacu a spus, săptămâna aceasta, că este pe agenda de discuții și va fi aleasă forma cea mai bună.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună

"Eu am zis că taxa de solidaritate există în Germania. Este pe agenda de discuții și vom alege varianta cea mai bună. Exact cum este în Germania. Trebuie făcută o raportare între taxe și venituri, trebuie să compari”, a spus liderul PSD.

În decembrie, când PSD și UDMR au încercat să introducă aceeași taxă, economistul șef al BCR, Ciprian Dascălu, a declarat la Ora de Profit.ro, că introducerea unei noi taxe, cum este cea “de solidaritate”, ar fi transmisă în creșterea prețurilor în sectoarele unde companiile au dimensiuni ridicate, cum ar fi, de exemplu, în retail.

Liderii PSD au criticat constant în ultimii ani ceea ce consideră a fi un nivel prea redus de taxare a companiilor mari, în special multinaționale. 

Profit.ro a prezentat un exemplu cu date de la ANAF referitoare la impozitele plătite de cele mai mari rețele comerciale, care ar fi printre companiile puternic afectate de introducerea unei taxe pe cifra de afaceri. Datele au relevat că impozitul plătit de primii 15 retaileri reprezintă aproximativ 0,7% din cifra de afaceri.

Taxa de solidaritate a fost susținută de PSD la finalul anului trecut în contextul negocierilor pentru bugetul pe 2022. A fost sprijinită atunci de PSD și UDMR, dar s-a opus PNL.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult

De exemplu, în decembrie, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat, la emisiunea Talk News de la Profit TV, despre dorința PSD de a impozita marile companii, că ”trebuie să găsim mecanisme prin care să obținem ceva, noi, ca stat, din marile profituri și marile vânzări făcute de multinaționale”.

Organizațiile mediului de afaceri au criticat în decembrie propunerea de taxă pe cifra de afaceri

Un număr mare de organizații ale mediului de afaceri au protestat în decembrie față de intenția de a introduce o taxă pe cifra de afaceri.

Într-un comunicat, Camera de Comerț Americană în România a transmis îngrijorarea comunității de afaceri pe care o reprezintă cu privire la intenția coaliției de guvernare de a crește povara fiscală pentru companiile mari din România, prin introducerea unei "taxe de solidaritate", într-un moment în care climatul investițional și de afaceri este deja grevat de multiple crize.

La situația complicată avută în vedere anul trecut se adaugă acum inflația accelerată și războiul din Ucraina.

Și Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a transmis un mesaj similar, de îngrijorare față de posibila introducere a unor noi taxe, precum cea de solidarite, arătând că este o axiomă faptul că, în perioade de criză, nu trebuie aplicate taxe mai mari, pentru că ar frâna creșterea economiei, care se află într-o perioadă de recuperare a pierderilor cauzate de pandemie.

O altă organizație care a protestat este ACAROM. Constructorii de automobile din România, care reprezintă unele dintre cele mai mari companii de profil din România, din punct de vedere al cifrei de afaceri și al numărului de angajați, au transmis, prin intermediul asociației ACAROM, o poziție fermă împotriva taxei de solidaritate.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa de solidaritate
guvern
psd
companii
impozit
cifra de afaceri