Speranțe mari pentru vaccinurile nazale Covid, în ciuda unui studiu "dezamăgitor”

Speranțe mari pentru vaccinurile nazale Covid, în ciuda unui studiu "dezamăgitor”
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 oct 2022

Vaccinurile nazale ar putea fi în continuare o viitoare armă puternică în lupta împotriva Covid-19, în ciuda rezultatelor "dezamăgitoare" ale recentelor teste cu un spray AstraZeneca, spun experții, citați de AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Prin pătrunderea în organism în același mod ca și virusul, vaccinurile nazale au ca scop crearea imunității în membrana mucoasă care căptușește nasul și gura, scrie News.ro

LEGE Schimbări în Codul Muncii: Salariații vor avea dreptul la un nou concediu și chiar să absenteze de la muncă. Program individualizat de muncă, inclusiv cu tele-muncă CITEȘTE ȘI LEGE Schimbări în Codul Muncii: Salariații vor avea dreptul la un nou concediu și chiar să absenteze de la muncă. Program individualizat de muncă, inclusiv cu tele-muncă

Acest lucru ar putea împiedica oamenii să se infecteze în primul rând - și, de asemenea, ar putea împiedica potențial pe cei care au Covid să îl răspândească mai departe.

Acest lucru ar reprezenta un impuls uriaș în comparație cu injecțiile tradiționale în braț, care s-au dovedit a fi foarte eficiente în prevenirea Covidului sever, dar care au rezultate mult mai slabe atunci când vine vorba de oprirea transmiterii.

Luna trecută, China a devenit prima țară care a aprobat un vaccin Covid fără ace, o ceață aerosolizată inhalată prin nas și gură cu ajutorul unui dispozitiv de nebulizare, în timp ce India a aprobat un vaccin nazal cu picături nazale de producție proprie câteva zile mai târziu.

În timp ce unii se întrebau când vor ajunge din urmă țările occidentale, cercetătorii de la Oxford au dezvăluit săptămâna trecută rezultatele unui studiu de fază 1 pentru un simplu spray nazal care utilizează vaccinul AstraZeneca.

Cu toate acestea, vaccinul a promovat anticorpi la nivelul mucoaselor doar la o minoritate dintre participanți, iar răspunsurile imunitare au fost mai slabe în comparație cu cele obținute cu vaccinurile tradiționale, potrivit unui studiu publicat în revista eBioMedicine.

"Spray-ul nazal nu a funcționat atât de bine în acest studiu pe cât am sperat", a declarat cercetătorul șef al studiului, Sandy Douglas de la Universitatea Oxford.

"Acest lucru a fost destul de diferit de datele recente din China, care au sugerat că se pot obține rezultate bune prin administrarea unui vaccin similar în profunzimea plămânilor cu un dispozitiv nebulizator mai complex", a declarat Douglas într-un comunicat.

"O posibilitate este pur și simplu faptul că majoritatea vaccinului prin pulverizare nazală sfârșește prin a fi înghițit și distrus în stomac - livrarea în plămâni ar putea evita acest lucru."

Connor Bamford, un virusolog de la Universitatea Queen's din Belfast, a declarat pentru AFP că este important să "nu fim prea descurajați" de rezultatele AstraZeneca.

El a spus că aflarea cu exactitate a motivelor pentru care spray-ul nazal nu a dat rezultate ar putea ajuta cercetătorii să descopere cum să facă o versiune viitoare mai eficientă.

Spre deosebire de AstraZeneca, vaccinurile nazale de succes folosite pentru alte boli, cum ar fi poliomielita, rotavirusul și gripa, sunt toate vaccinuri vii, ceea ce înseamnă că se replică în interiorul nasului, a spus Bamford, ceea ce ar putea indica o cale de urmat pentru cercetători.

Eric Tartour, imunolog la Spitalul European Georges Pompidou din Paris, a declarat că, deși rezultatele AstraZeneca "sunt într-adevăr dezamăgitoare", el nu crede că această veste "reduce speranța pentru vaccinurile nazale".

Acesta a adăugat că este "liniștitor" faptul că vaccinurile nazale AstraZeneca, chinezesc și indian nu au prezentat efecte secundare grave.

Aproximativ 100 de vaccinuri intranazale diferite Covid sunt în curs de dezvoltare la nivel mondial, potrivit unei analize realizate luna trecută de firma de date medicale Airfinity și Nature, iar aproximativ 20 sunt testate pe oameni.

Rusia și Iranul au aprobat, de asemenea, vaccinuri nazale. Cu toate acestea, la fel ca China și India, acestea nu au publicat date de testare care să demonstreze că vaccinurile lor opresc transmiterea într-o revistă de specialitate. Iar în condițiile în care ratele de vaccinare în scădere la nivel mondial au determinat unele țări să distrugă milioane de doze expirate, cererea pentru un nou vaccin Covid rămâne neclară.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
vaccin