Președintele american Donald Trump a cerut din nou Canadei să devină al 51-lea stat american, la scurt timp după un discurs al regelui Charles al III-lea în care acesta a apărat suveranitatea Canadei, liderul de la Casa Albă promițând în schimb protecție gratuită oferită de viitorul său scut antirachetă 'Domul de Aur', relatează AFP.
'Am spus Canadei, care își dorește cu adevărat să facă parte din fabulosul nostru 'Dom de Aur', că o va costa 61 de miliarde de dolari dacă rămâne o națiune separată (...) dar că nu o va costa NIMIC dacă devine cel de-al 51-lea stat american', a scris președintele SUA pe rețeaua sa de socializare Truth Social. 'Ei studiază oferta!', a adăugat el.

12 iunie Eveniment Profit - Piața de Capital.forum - Provocări pe piața de capital în perioadă de tensiuni economice și sociale - Ediția a V-a
De la întoarcerea la Casa Albă și chiar înainte de aceasta, în timpul campaniei sale prezidențiale, Trump a vorbit deschis despre anexarea Canadei, țară vecină cu Statele Unite, scrie Agerpres.
Atitudinea președintelui american a fost esențială în recentele alegeri legislative canadiene, câștigate de Partidul Liberal al premierului Mark Carney, care l-a înlocuit în martie pe Justin Trudeau, despre care Donald Trump a afirmat că este 'guvernator'.
Carney a respins în repetate rânduri propunerile lui Trump de la preluarea mandatului, chiar și în Biroul Oval, unde a fost primit la începutul acestei luni, și a subliniat că țara sa 'nu va fi niciodată de vânzare'.

Regele Charles al III-lea a dat asigurări marți, la Ottawa, că autodeterminarea este o valoare esențială pentru canadieni, într-o perioadă când Canada traversează o criză fără precedent din cauza amenințărilor cu anexarea formulate de președintele american Donald Trump.
Suveranul a subliniat că 'democrația, pluralismul, supremația legii, autodeterminarea și libertatea sunt valori dragi în ochii canadienilor', iar Canada este 'puternică și liberă'.
Săptămâna trecută, Mark Carney a declarat că Ottawa poartă discuții 'la nivel înalt' cu Statele Unite cu privire la o posibilă participare la 'Domul de Aur'.
Cu acest sistem de apărare antirachetă, liderul de la Casa Albă își propune să ofere Statelor Unite un sistem de apărare eficient împotriva unei game largi de arme inamice, de la rachete balistice intercontinentale la rachete hipersonice și de croazieră, inclusiv drone.