ULTIMA ORĂ Primăriile, obligate și ele să nu mai ceară copii legalizate sau copii după acte emise de administrație. Dosarul cu șină - interzis complet. Formulare electronice și xerox gratuit, în orice serviciu public

ULTIMA ORĂ Primăriile, obligate și ele să nu mai ceară copii legalizate sau copii după acte emise de administrație. Dosarul cu șină - interzis complet. Formulare electronice și xerox gratuit, în orice serviciu public
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 7 dec 2022

Autorităţilor locale le va fi aplicată interdicția, valabilă acum doar pentru administrația centrală, de a solicita cetățenilor sau firmelor copii legalizate sau copii după acte emise de către alte instituții publice, centrale sau locale, precum și de persoane juridice de drept privat cu statut de utilitate publică sau autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică. De asmenea, nicio instituție publică nu va mai avea dreptul să solicite ”dosar cu șină” sau orice fel de dosar, conform unui proiect de lege adoptat astăzi de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De asemenea, toate instituțiile publice sunt obligate să pună la dispoziţia cetăţenilor, în mod gratuit, nu doar în format fizic pe hârtie, ci şi electronic, pe website-ul propriu, modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate. Totodată, instituţiile care solicită copii pe hârtie ale unor documente, altele decât cele emise tot de către instituţii publice, vor asigura, în mod gratuit, fotocopierea acestora. Obligația e valabilă și pentru operatorii privați care prestează servicii publice.

De ce este important: Din 2016, instituțiile publice, ca și orice birou al administrației centrale, sunt obligate să nu mai solicite copii legalizate după documente, înlocuindu-le cu declarații pe propria răspundere sau cu certificări cu originalul. După cum a relatat Profit.ro, începând cu 1 ianuarie 2022, instituțiilor publice li se va interzice să mai solicite persoanelor fizice și firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituții ale statului.

De la toate aceste prevederi au fost exceptate însă autoritățile administrației publice locale, astfel că serviciile primăriilor solicită în continuare copii legalizate după anumite documente, precum cele întocmite la notariat, sau copii după acte emise de administrația publică centrală.

DOCUMENTE Guvernul a publicat în Monitorul Oficial OUG-ul așa-zisei ″taxe pe soare″. Una scrie în text, alta în tabelul de concordanță cu Directiva UE CITEȘTE ȘI DOCUMENTE Guvernul a publicat în Monitorul Oficial OUG-ul așa-zisei ″taxe pe soare″. Una scrie în text, alta în tabelul de concordanță cu Directiva UE

Un proiect legislativ, ințiat de liberali, în frunte cu actualul ministru al Digiltalizării, Sebastian Burduja, la finele anului 2021 și prezentat atunci de Profit.ro, a venit în completarea acestor prevederi, arătând că multe instituții solicită cetăţenilor copii în format fizic pentru diverse acte, iar cererile și formularele nu sunt oferite gratuit pe hârtie sau nu sunt oferite contribuabililor în format electronic.

Acum, liberalii au convins coaliția de guvernământ să le promoveze proiectul, care fusese respins în Senat, în condțiile în care Guvernul a adoptat recent un proiect similar. Procedural și legal, Parlamentul este însă îndreptățit să dea prioritate celui mai vechi proiect aflat în circuitul legislativ.

Ambele proiecte prevăd instituirea obligaţiei în sarcina autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale de a pune la dispoziţia cetăţenilor, în mod gratuit, în format fizic pe hârtie, dar şi electronic, pe website-ul propriu, modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate.

În al doilea rând, este prevăzută obligația autorităţilor şi instituţiilor publice care solicită copii, în format fizic, pe hârtie, pentru diverse acte, cereri sau formulare, altele decât cele emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, să asigure, în mod gratuit, fotocopierea acestora

Aplicabilitatea celor două măsuri va fi şi în sarcina persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică. 

Buget 2023 alocarea pe ministere - Foarte mulți bani se duc în plus la Apărare, în timp ce la Transporturi se dau mai multe fonduri pentru cheltuieli deja angajate, dar se reduce alocarea pentru anii următori. Educația, minim istoric CITEȘTE ȘI Buget 2023 alocarea pe ministere - Foarte mulți bani se duc în plus la Apărare, în timp ce la Transporturi se dau mai multe fonduri pentru cheltuieli deja angajate, dar se reduce alocarea pentru anii următori. Educația, minim istoric

Proiectul liberalilor, adoptat acum prin vot final de Camera Deputaților, a fost modificat în comisii pentru a extinde interdicția de a cere cetățenilor copii legalizate sau copii ale actelor emise de administrația publică.

Prevederea se va aplica, de asemenea, persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică.

”Se interzice instituțiilor publice, organelor de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituții publice, organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoane juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică”, prevede forma adoptată proiectului.

”Fiecare instituție publică, organ de specialitate al administrației publice centrale sau locale, precum și persoana juridică de drept privat care, potrivit legii, a obținut statut de utilitate publică sau este autorizată să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, este obligată să elimine cerința de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformității cu originalul de către funcționarul competent”, prevede un alt amendament adoptat.

EXCLUSIV CONFIRMARE Proiectul de buget pe 2023 se bazează pe modificarea modului de calcul al impozitelor și taxelor pe proprietate, dar banii suplimentari sunt incerți CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CONFIRMARE Proiectul de buget pe 2023 se bazează pe modificarea modului de calcul al impozitelor și taxelor pe proprietate, dar banii suplimentari sunt incerți

Conform unui alt amendament introdus acum, ”dosarul cu șină”, ca de altfel orice dosar, nu va mai putea fi solicitat cetățenilor sau firmelor de nicio instituție publică.   

”Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie”, prevede proiectul adoptat.

Prevederile se aplică și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcții publice, precum și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziții publice.

Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, nu pot percepe taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor sau obiectelor menționate.

”Trebuie eliminată practica, moștenită de la birocrația comunistă, de a solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, plătitoare de taxe și impozite, dosare, dosare cu șină precum și alte articole sau obiecte de birotică sau papetărie. Acest amendament va elimina această practică inacceptabilă”, susțin liberalii.

Restaurantele mai scapă o perioadă - Termenul până la care trebuie să schimbe meniurile, amânat. Șeful ANPC anterior: Seamănă cu Codul Penal adnotat. Au în meniu produse precum cotlet de zebră despre care pretind că sunt proaspete CITEȘTE ȘI Restaurantele mai scapă o perioadă - Termenul până la care trebuie să schimbe meniurile, amânat. Șeful ANPC anterior: Seamănă cu Codul Penal adnotat. Au în meniu produse precum cotlet de zebră despre care pretind că sunt proaspete

Proiectul extinde, totodată, pentru administrația locală și persoanele juridice de drept privat cu obținut statut de utilitate publică sau autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, obligația de a accepta copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail, precum și documente în format electronic, cu semnătură electronică calificată sau avansată.

De asemenea, și instituțiile adăugate acum sunt obligate să folosească cu precădere mijloacele electronice pentru comunicarea cu beneficiarii serviciilor publice, acolo unde beneficiarul are și este de acord să furnizeze o adresă de poștă electronică.

Guvernul a cerut un timp de pregătire pentru ca autoritățiel să se adapteze la prevederile inițiale, astfel că noua lege va intra în vigoare la 180 de zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României, după ce va fi promulgată de șeful statului.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
primarii
copie
legalizata
institutie
public
cerere
formular
act
electronic
fotocopie
xerox
gratuit
parlament
decizie