Un bancher de top din SUA prezice un „uragan economic”. „Vor scrie despre asta în cărțile de istorie timp de 50 de ani”

Un bancher de top din SUA prezice un „uragan economic”. „Vor scrie despre asta în cărțile de istorie timp de 50 de ani”
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iun 2022

Oamenii trebuie să se pregătească pentru un „uragan economic” despre care cărțile de istorie vor scrie timp de 50 de ani, a avertizat directorul băncii americane JPMorgan, Jamie Dimon.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

CEO-ul a prezis că fenomenul va fi cauzat de războiul din Ucraina, presiunile inflaționiste tot mai mari și creșterile ratelor dobânzilor, potrivit CNN.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

„Acum este destul de însorit, lucrurile sunt în regulă,” a spus acesta, adăugând că americanii cred că sistemul bancar central al SUA, cunoscut sub numele de Sistemul Rezervelor Federale (Fed), poate controla situația.

Uraganul este la capătul străzii și vine spre noi

„Uraganul este chiar acolo la capătul străzii și vine spre noi. Doar că nu știm dacă este unul minor sau Superfurtuna Sandy. Ați face bine să vă pregătiți,” a mai spus însă Dimon, potrivit Știrile Pro TV

Liderul bancar a arătat că JPMorgan se pregătește de un „mediu non-benign” și „rezultate proaste” și că economia este „distorsionată” de inflație.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună

El și-a exprimat îngrijorarea că Fed începe să își reducă portofoliul de obligațiuni și, în același timp, crește ratele dobânzilor.

Se va scrie despre situația economică de acum „timp de 50 de ani”

Astfel, oamenii vor „scrie [despre asta] în cărțile de istorie timp de 50 de ani”, a spus Dimon, insistând asupra faptului că economia nu este pregătită pentru acțiunile economice ale Fed.

Însă acesta crede că banca centrală este nevoită să crească dobânzile din cauza creșterii prețurilor imobiliarelor și a altor presiuni inflaționiste.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult

În urmă cu doar câteva zile, Dimon părea puțin mai optimist cu privire la situația economică, spunând la o conferință a analiștilor financiari că există „nori mari de furtună” în orizont pentru economie dar că speră să se împrăștie.

Comparația făcută de Dimon cu criza economică din 2008

„Dacă ar fi fost un urgan, v-aș fi spus asta,” a declarat acesta la întâlnire, spunând că situația actuală nu este precum „tsunami-ul” cu care s-au confruntat băncile în 2007 și 2008 când piața ipotecară se topea și instituții financiare mari s-au prăbușit.

Însă uraganul prezis de Dimon este totuși grav, acesta prezicând că războiul dintre Rusia și Ucraina va crește prețul petrolului nerafinat până la 175 de dolari pe baril, dar și prețurile gazului și grâului.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
economie
jamie dimon