Ursula von der Leyen: Moscova desfășoară un „atac monstruos” asupra Republicii Moldova, prin campanii de dezinformare și atacuri cibernetice

Perspective   
Ursula von der Leyen: Moscova desfășoară un „atac monstruos” asupra Republicii Moldova, prin campanii de dezinformare și atacuri cibernetice

Președinta Comisiei Ursula von der Leyen a declarat vineri că Rusia desfășoară un „atac monstruos” asupra Republicii Moldova, prin campanii de dezinformare și atacuri cibernetice, și a dat asigurări că UE este pregătită să sprijine Chișinăul în cazul în care Kremlinul sau politicienii locali afiliați acestuia vor încerca să destabilizeze țara în contextul alegerilor parlamentare din toamnă.

„Avem și instrumente, și echipe de reacție rapidă împotriva atacurilor cibernetice. (…) Suntem pregătiți să apărăm Republica Moldova în toate modurile”, a declarat von der Leyen la conferința de presă comună susținută la Chișinău alături de președinta Maia Sandu și de președintele Consiliului European, António Costa, după încheierea primului summit UE - Republica Moldova, relatează NewsMaker, citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Președinta Comisiei Europene a lăudat în context eforturile autorităților de la Chișinău de a contracara aceste amenințări.

CITEȘTE ȘI Trump obține prima victorie legislativă majoră din al doilea mandat prin adoptarea unui proiect bugetar vast, ”marea și frumoasa lege”

La rândul său, președintele Consiliului European, António Costa, a declarat că aderarea Moldovei la UE este o decizie democratică, care trebuie respectată: „Suntem o uniune a democrațiilor, o uniune care așteaptă încă o democrație puternică, cum este Moldova, să ni alăture. Din acest motiv, trebuie să apărăm și să consolidăm democrația în Europa și în Moldova”, a subliniat Costa.

Înainte de acest prim summit între UE și Republica Moldova - care este țară candidată la aderare - vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, declara într-un interviu pentru Reuters că Moldova dorește să înceapă primul capitol al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană înainte de alegerile din septembrie, pentru a contracara dezinformarea rusă din țară pe tema UE. Politicienii pro-ruși, mass-media și conturile de social media pro-ruse susțin că UE nu este interesată, de fapt, să aibă Moldova ca membru cu drepturi depline.

La conferința de presă comună cu von der Leyen și Costa, președinta Maia Sandu a subliniat că Uniunea Europeană oferă cel mai mare sprijin din istoria Republicii Moldova pentru dezvoltarea țării, în timp ce forțe ostile încearcă să blocheze accesul la fonduri și parteneriate strategice. În acest context, șefa statului a menționat că autoritățile lucrează în strânsă cooperare cu UE pentru a întări capacitatea instituțiilor de a rezista amenințărilor hibride.

VIDEO Madre Fire - California luptă cu cel mai mare incendiu din acest an CITEȘTE ȘI VIDEO Madre Fire - California luptă cu cel mai mare incendiu din acest an

„Kremlinul și vocile sale, împrăștiate strategic, inclusiv la Chișinău, încearcă să ne convingă că Moldova nu trebuie ajutată. Ei nu respectă alegerea poporului nostru, nu ne văd ca egali. Nu cunosc ce înseamnă ajutor și solidaritate – cunosc doar șantaj și control”, a declarat Maia Sandu.

TENTATIVĂ DE PERTURBARE A SUMMITULUI

Primul summit UE-Moldova a avut loc vineri, la Chișinău, cu mai puțin de trei luni înaintea alegerilor parlamentare, considerate cruciale pentru miza proeuropeană a țării. Autoritățile moldovene au avertizat deja că Rusia și politicieni loiali Kremlinului ar putea încerca să destabilizeze situația și să influențeze votul cetățenilor.

Oamenii legii din Republica Moldova au efectuat, recent, percheziții la persoane din anturajul politicianului fugar prorus Ilan Șor într-un dosar legat de tentativă de corupere a alegătorilor și influențare ilegală a scrutinului din septembrie.

De altfel, primul summit UE-Moldova a fost marcat, vineri, de o tentativă de perturbare pusă la cale, potrivit poliției, de „gruparea criminală Șor”. Cu puțin timp înainte de sosirea liderilor europeni la Reședința de Stat, un grup de persoane a organizat un protest neautorizat în apropierea clădirii, însă oamenii legii au intervenit rapid și au înăbușit manifestația. Tot vineri, Aeroportul Internațional Chișinău a fost ținta unui apel fals cu bombă. Poliția a precizat că asemenea scenarii au fost anticipate, iar intervenția oamenilor legii a fost promptă.

ROAMING LIBERALIZAT CU UE PENTRU MOLDOVENI DE LA 1 IANUARIE 2026 ȘI O PRIMĂ TRANȘĂ DIN FONDURILE EUROPENE

Oficialii europeni au confirmat la Chișinău că Republica Moldova este pregătită să adere la programul „Roam like at Home”. Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor putea utiliza telefonia mobilă și internetul în UE fără taxe suplimentare.

SUA - Locuri de muncă peste așteptări, șomajul scade surprinzător CITEȘTE ȘI SUA - Locuri de muncă peste așteptări, șomajul scade surprinzător

„Noi vom elimina toate costurile de roaming. Din experiența noastră, în Uniunea Europeană, este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și business-urile”, a declarat Ursula von der Leyen.

Un punct important pe agenda summit-ului de vineri l-a constituit Planul de Creștere pentru Moldova – un pachet financiar de 1,9 miliarde euro, acordat de blocul comunitar. La finalul summitului, Ursula von der Leyen a anunțat deblocarea unei prime tranșe de 270 milioane euro din acest plan.

Planul de Creștere Economică reprezintă sprijin financiar european care are o componentă de grant în valoare de 520 de milioane de euro, destinată pentru investiții, asistență tehnică și pentru garantarea creditelor. De asemenea, Moldova poate primi împrumuturi în valoare de 1,5 miliarde de euro, care vor fi acordate în funcție de progresele înregistrate în procesul de implementare a reformelor asumate.

Sprijinul financiar va fi acordat în baza unor condiționalități, care se regăsesc în Agenda de reforme a Planului de Creștere pentru Republica Moldova, care a fost aprobată de guvern. Aceasta conține 153 de măsuri și 56 de reforme ce urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2027.

Ciolacu revine în forță: Nu suntem în niciun colaps economic. Doar unii ar vrea să credeți asta, să justifice mai ușor că au intrat cu drujba CITEȘTE ȘI Ciolacu revine în forță: Nu suntem în niciun colaps economic. Doar unii ar vrea să credeți asta, să justifice mai ușor că au intrat cu drujba

Agenda de reforme vizează șapte sectoare-cheie: competitivitate economică și dezvoltarea sectorului privat; conectivitate și infrastructură digitală; guvernanță economică; capital social; tranziția verde și capitalul natural; securitate și eficiență energetică; valori fundamentale.

DECLARAȚIE COMUNĂ: LIDERII UE SUSȚIN O ADERARE RAPIDĂ A MOLDOVEI

Președinta Maia Sandu, președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au emis o declarație comună în urma primului Summit Moldova-UE. Documentul reafirmă, între altele, angajamentul față de o avansare rapidă în procesul de aderare a Moldovei la Uniunea European și reiterează solicitarea privind retragerea trupelor și munițiilor ruse din regiunea transnistreană.

„UE își reafirmă angajamentul ferm de a sprijini Moldova pe calea sa de reforme pentru aderarea la UE. Moldova și-a reconfirmat angajamentul și determinarea puternice și constante de a urmări acest obiectiv strategic cu o dedicare de neclintit, inclusiv prin introducerea în Constituția Republicii Moldova, în urma referendumului din 2024, a obiectivului de aderare la UE. Salutăm progresele făcute de Moldova în procesul de reformă, în pofida provocărilor semnificative cauzate de factori externi. Extinderea reprezintă o investiție geostrategică în pace, securitate, stabilitate și prosperitate. Ne reiterăm angajamentul de a avansa rapid în procesul de aderare a Moldovei la UE, în baza unor reforme credibile și a principiului meritelor proprii, în conformitate cu criteriile de la Copenhaga”, se arată în document.

Totodată, declarația salută progresele înregistrate în procesul de reformare a justiției și domeniul securității energetice. „Reconfirmăm solidaritatea și sprijinul UE față de Moldova în combaterea amenințărilor hibride și cibernetice cauzate de Rusia și suntem pregătiți să sprijinim în continuare transformarea digitală a țării și securitatea sa cibernetică, inclusiv prin intermediul echipelor de răspuns rapid în domeniul cibernetic”, potrivit textului.

Ministrul Economiei: suntem în fața unui caz de neputință a statului român - Praid CITEȘTE ȘI Ministrul Economiei: suntem în fața unui caz de neputință a statului român - Praid

De asemenea, în document este subliniat sprijinul „ferm” și „neclintit” pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în granițele sale recunoscute la nivel internațional. „UE și Moldova împărtășesc angajamentul comun pentru o reintegrare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a țării. Solicităm retragerea tuturor forțelor militare și a munițiilor rusești din regiunea transnistreană a Moldovei. UE va continua să sprijine eforturile de reintegrare ale Moldovei și se va asigura ca parcursul european să rămână deschis și incluziv pentru toți cetățenii săi”, se arată în document.

viewscnt
Afla mai multe despre
von der leyen
ue
moldova
alegeri
rusia