Xi Jinping: Legăturile dintre China și Rusia s-au consolidat în 2023

Xi Jinping: Legăturile dintre China și Rusia s-au consolidat în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 dec 2023

Președintele chinez Xi Jinping a declarat că relațiile dintre Beijing și Moscova s-au consolidat în 2023, în timpul unui schimb de mesaje de Noul An cu omologul său rus Vladimir Putin duminică, a informat presa de stat chineză, citată de AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Privind înapoi cu Putin la anul care se încheie, președintele chinez a spus că "baza materială și publică a relației noastre a devenit mai puternică", potrivit televiziunii de stat CCTV.

DOCUMENT Ce condiții trebuie să îndeplinească România ca să scape și de controalele rutiere în Spațiul Schengen. Ce obligații au fost asumate în acordul Schengen semnat de România cu Austria CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ce condiții trebuie să îndeplinească România ca să scape și de controalele rutiere în Spațiul Schengen. Ce obligații au fost asumate în acordul Schengen semnat de România cu Austria

"În fața schimbărilor fără precedent din ultimul secol și a condițiilor regionale și internaționale turbulente, relațiile China-Rusia au menținut o dezvoltare sănătoasă și stabilă și au făcut progrese constante în direcția corectă", a spus Xi, citat de Agerpres.

"Sub conducerea noastră comună, încrederea politică reciprocă dintre cele două părți s-a aprofundat, coordonarea noastră strategică a fost consolidată, iar cooperarea reciproc avantajoasă a continuat să producă noi rezultate", a adăugat el.

Volumul comerțului bilateral a depășit 200 de miliarde de dolari (180 de miliarde de euro), peste țintă, a spus el.

China, a mai afirmat Xi, așteaptă cu nerăbdare să sărbătorească cea de-a 75-a aniversare de la crearea relațiilor bilaterale în 2024.

FOTO Se deschid circulației noile pasaje rutiere din centrul civic din Oradea. Primăria: Cele mai mari lucrări realizate în Oradea în ultimii 30 de ani CITEȘTE ȘI FOTO Se deschid circulației noile pasaje rutiere din centrul civic din Oradea. Primăria: Cele mai mari lucrări realizate în Oradea în ultimii 30 de ani

În timpul unei vizite la Beijing la începutul lunii decembrie a premierului rus Mihail Mișustin, Xi a declarat că menținerea unor relații strânse cu Moscova este o "alegere strategică".

Cei doi aliați și-au consolidat legăturile în timp ce țările occidentale au întors spatele Moscovei după invazia Ucrainei.

Cele două regimuri subliniază, de asemenea, importanța relației personale dintre cei doi lideri, Xi numindu-l pe Putin un "bun prieten".

viewscnt
Afla mai multe despre
xi jinping
china