Acord de cooperare între Carfil și Periscope Aviation pentru producerea unei drone românești, semnat la BSDA

Acord de cooperare între Carfil și Periscope Aviation pentru producerea unei drone românești, semnat la BSDA
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2024

Reprezentanții Carfil și Periscope Aviation au semnat la Black Sea Defense & Aerospace Exhibition (BSDA 2024) un acord de cooperare pentru producerea unei drone românești, eveniment la care au participat ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, și ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Kathleen Kavalec.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

"Astăzi am avut un moment important împreună cu compania americană Periscope, împreună cu compania românească Carfil, o subsidiară a Romarm, companie cu capital de stat. Am semnat un protocol pentru a face împreună o dronă, o dronă care are aplicabilitate atât în domeniul civil, cât și în domeniul militar. De aceea au mai fost semnate două protocoale, unul care cuprinde mai multe asociații, a celor care cred în această capacitate a României de a avea o dronă românească și împreună cu ei ne propunem să îmbunătățim cadrul legislativ, pentru ca astfel de proiecte să poată fi realizate foarte repede. Al doilea protocol i-a reunit pe cei care doresc să utilizeze drona românească pentru agricultură. Veți vedea acolo institute de cercetare din domeniul agriculturii, veți vedea universități din domeniul agriculturii, sigur și Institutul Politehnic din București pentru că împreună dorim să dezvoltăm partea de cercetare din România astfel încât să putem trece de la partea de idee, la prototip, la produs", a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea.

Proprietarul Mega Image a decis să mizeze pe inteligența artificială pentru a-și majora câștigurile. Mesaj către clienți - Vor migra de la cardurile fizice. Nou calcul legat și de preluarea Profi CITEȘTE ȘI Proprietarul Mega Image a decis să mizeze pe inteligența artificială pentru a-și majora câștigurile. Mesaj către clienți - Vor migra de la cardurile fizice. Nou calcul legat și de preluarea Profi

El a menționat că există deja în România mai multe companii care știu să producă drone, au prototipuri și realizează produse, dar pentru a avea o dronă competitivă este nevoie de mult mai mult, scrie Agerpres.

"În afara proiectului dronei românești, unde suntem implicați toți reprezentanții pe care i-ați văzut și cei care încă nu sunt parte semnatară a acestor protocoale, există și intenția noastră de a deveni furnizori în lanțurile de producție globale ale producătorilor de marcă cum este Periscope. Nu este singura companie, însă ne dorim să ne cunoască mai bine, să vadă capacitățile de producție pe care le avem în România, să dezvoltăm produse, să fim parte din lanțurile lor de aprovizionare", a afirmat Radu Oprea.

La rândul său, Nic Mc Carter, CEO al Periscope Aviation, a subliniat că există intenția de a realiza o dronă românească, fabricată în România pentru clienți locali.

De asemenea, Mircea Tanțău, directorul general al Carfil, a adăugat că societatea are facilități de fabricație, dar nu a avut până în prezent o companie care să industrializeze aceste drone.

"Noi vrem să producem drone, așa cum a spus și domnul ministru, și să fim incluși în lanțul de furnizori de echipamente și de drone europene și mondiale. Carfil are, datorită suportului ministerului, capacități moderne de fabricație, avem investiții de peste 15 milioane de euro, avem utilaje ultramoderne și suntem pregătiți să lansăm în fabricație în serie tipurile de drone pe care le vom stabili în baza unei foi de parcurs", a transmis Mircea Tanțău.

Acesta a mai spus că în acordul de cooperare semnat există un articol care prevede ca în trei luni de la semnarea acordului între cele două societăți vor defini participarea la această asociere.

FOTO Inginerii români ai Continental contribuie, ca parte a unor echipe internaționale, la dezvoltarea unui sistem avansat care va fi instalat în mașini CITEȘTE ȘI FOTO Inginerii români ai Continental contribuie, ca parte a unor echipe internaționale, la dezvoltarea unui sistem avansat care va fi instalat în mașini

"Acest acord de cooperare este pregătirea unui acord de asociere între România, prin Carfil, Ministerul Economiei, și Periscope Aviation. Noi va trebuie să definim participarea fiecăruia", a mai spus Mircea Tanțău.

Societatea Carfil SA, cu o istorie de peste 100 de ani în producția de armament și muniție pentru artilerie, se numără printre cele mai importante companii din industria de apărare a României.

Periscope Aviation reprezintă divizia de drone a Chartis Federal, fiind cea mai recentă investiție a companiei americane, renumită pentru inovația sa în sistemele UAV tactice de înaltă performanță.

viewscnt
Afla mai multe despre
periscope avation
bsda